“Nefes alamıyorum” eylemleri sürüyor

ABD’de siyahi George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan eylemler ABD’de ve Avrupa ülkelerinde devam ediyor. Irkçılığa ve polis şiddetine karşı tepki büyüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Haziran 2020
  • 12:10

ABD’de siyahi George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan eylemler ABD’de ve Avrupa ülkelerinde devam ediyor. Irkçılığa ve polis şiddetine karşı tepki büyüyor.

ABD’de eylemler sürüyor

Eylemlerin başladığı Minneapolis kentinde eylemciler Floyd'un öldürüldüğü yerde toplandı.

Eylemlerin bir diğer adresi olan Beyaz Saray’ın çevresine demir teller çekildi. Bu durum karşısında protestocular Trump’a yönelik "Şimdi kafesindesin" sloganını attı. Trump’ın İncil ile verdiği fotoğraf sonrası tepki gösteren bazı din insanları Beyaz Saray'ın etrafındaki eylemlere katıldı.

New York’da Brooklyn’den Manhattan’a geçişler kapatıldı. Eylemciler Manhattan'a geçmek için Brooklyn köprüsüne yürüdü. Brooklyn’den köprüye gelebilen eylemcilerin Manhattan’a geçişi engellendi. Eylemciler, "Geçmemize izin verin" şeklinde sloganlar atarken Brooklyn'e dönmeye çalışanlar için de "Ayrılmayın" diye tezahürat yaptılar.

Atlanta’da Centennial Olympic Park'ın yakınlarında toplanan eylemcilere polis saldırdı.

George Floyd'un memleketi olan Houston'da bir grup protestocu atlara binerek eylem düzenledi.

Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti'nin evinin önünde eylemler yapıldı. Belediye Başkanı’ndan polise bütçe sağlamayı bırakması talep edildi.

Ayrıca Philadelphia, Seattle'da da büyük mitingler düzenlendi.

Fransa ırkçılığa karşı ayakta

Fransa’da 2016 yılında gözaltına alınırken öldürülen 24 yaşındaki siyahi Adama Traore için binlerce kişi eylem gerçekleştirdi.

2016 yılında göz altına alındıktan sonra öldürülen Traore'nin ölümüyle ilgili yeni bir rapor yayınlandı. Raporda, Traore'nin polis tarafından boğularak öldüğü belirtildi. Daha önceki raporlarda polisler aklanmıştı.

Paris’te gerçekleştirilen eylemde "Adama Traore için adalet" sloganları atıldı. Eylemde Traore’nin kız kardeşi Assa da bir konuşma yaparak ABD'de süren eylemleri işaret etti. Adliye önünde yaklaşık 2 saat süren eylemin ardından, polis saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Öte yandan, Paris'teki ABD konsolosluğunun önünde ABD'de yaşanan ırkçılığa karşı oturma eylemi gerçekleştirildi.

Müzik George Floyd için susacak

George Floyd, ırkçı bir polis tarafından boynuna diziyle 8 dakika 46 saniye boyunca baskı uygulayarak öldürülmüştü. Müzik şirketleri, George Floyd’un öldürülmesini protesto etmek için bugün 8 dakika 46 saniye boyunca sessiz kalacak. 

Hep dile getirilen “Show must go on” (Gösteri devam etmeli) sözünün karşıtı “TheShowMustBePaused” (Gösteri durmalı) etiketiyle duyurulan eylem bugün saat 17.00’da gerçekleşecek.

Eylem için sosyal medyada yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Son olaylardan dolayı, hesap verebilirliği ve değişimi harekete geçirmek için acil bir adım atarken lütfen bize katılın. Kültürün bekçileri olarak, sadece kazançları kutlamak için değil, aynı zamanda kayıp sırasında da birbirimizi tutmak bizim sorumluluğumuz”

Kampanyaya Columbia Records, RCA Records, Interscope Records, Republic Records gibi müzik şirketleri destek verdi. Spotify de 8 dakika 46 saniye boyunca müzik listelerini durduracağını duyurdu. 

Öte yandan, sosyal medya da “Karanlık Salı” (Blackout Tuesday) isimli etkinlik kapsamında Instagram kullanıcıları, profillerinde siyah renk paylaşarak ırkçılığın son bulması için çağrıda bulundu.