Mayıs şehitleri anmaları

  • Arşiv
  • |
  • Sol Hareket
  • |
  • Eylem ve etkinlikler
  • |
  • 20 Mayıs 2012
  • 06:35

(20.05.12) - Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, Kürt özgürlük mücadelesinin simgeleşen isimlerinden Haki Karer ve Diyarbakır zindanlarında bedenlerini tutuşturarak ölümsüzleşen Dörtler (Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin, Necmi Öner) ölüm yıldönümlerinde birçok ilde gerçekleştirilen eylemlerle  anıldılar.

Kaypakkaya, Karer ve Dörtler Ankara’da anıldı

Yüksel Caddesi'nde kitlenin toplanmasıyla başlayan eylem, Sakarya Caddesi'ne yapılan yürüyüşle devam etti. En önde “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!” yazılı pankart açılırken arkasında eylemin örgütleyicisi ya da destekleyicisi olan kurumlar pankart ve flamaları ile sıralandılar. Alınteri, BDP, DYG-M, EMEP, EHP, ESP, Partizan, 78’liler Girişimi, İHD tarafından örgütlenen eyleme BDSP, DHF, DP, SDP, TÜM-İGD, Kaldıraç ve TKP 1920 destek verdi.

Komünistler eyleme BDSP imzalı kızıl flamalar ile katılırken yürüyüş boyunca “Devrimciler ölmez devrim davası yenilmezdir!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!” ve “Katil devlet hesap verecek!” sloganlarını haykırdılar.

Yürüyüş sırasında Ziya Gökalp Caddesi bir süre trafiğe kapatılırken eylem Sakarya Caddesi'nde gerçekleştirilen anma programı ile devam etti. Anmada ilk olarak devrim şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından ise basın açıklamasına geçildi.

Açıklamada devrimcileri katleden devletin onların anılmalarından dahi korku duymasının ne anlama geldiği anlatılırken İbrahim Kaypakkaya şahsında tüm devrim şehitlerini anmanın, onlara sahip çıkmanın onur olduğu vurgulandı. İbrahim Kaypakkaya’yı andıkları için onlarca yıl ceza alan devrimcilerin ve Kaypakkaya anısına türkü söyledikleri için yargılanan sanatçıların hatırlatıldığı açıklama şu sözlerle son buldu: “Ne ki bizleri korkutmak, ne ki yolumuzdan çevirmek, yıldırmak, diz çöktürmek… Nafiledir tüm çabalarınız. Nafiledir gazınız, copunuz, zindanlarınız, tankınız, topunuz, işkencehaneleriniz. Bu çelik aldığı suyu unutmayacak! İbrahim Kaypakkaya’yı, Haki Karer'i ve Dörtler'i ölümsüzlük yıldönümlerinde inançla, bilinçle ve davamıza olan kararlılığımızla anıyoruz!”

Basın açıklamasının ardından TOGO direnişçisi Ercan Kurban’da kısa bir konuşma gerçekleştirdi. “Bizler de TOGO işçileri olarak İbrahim Kaypakkaya’yı saygıyla anıyoruz” diyen Kurban, ilerici ve devrimci kamuoyundan direnişe destek istedi. Ercan Kurban’ın konuşması kitle tarafından “TOGO işçisi yalnız değildir!” ve “TOGO’da direniş kazanacak!” sloganları ile karşılandı.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde “İbrahim Kaypakkaya onurumuzdur”, “Heval Haki onurumuzdur”, “Dörtler onurumuzdur” ve “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı.

Bursa’da Kaypakkaya anması

Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, Diyarbakır zindanlarında katledilişinin 39. yılında Bursa’da yapılan basın açıklamasıyla anıldı.

BDSP, Partizan, DHF ve SODAP tarafından düzenlenen eylem Osmangazi Metro İstasyonu çıkışında başladı. “Kaypakkaya’yı savunmak onurdur” pankartının açıldığı eyleme katılan kitle sloganlarla Kent Meydanı’na yürüdü.

Burada okunan basın açıklamasında Kaypakkaya’nın yanı sıra Mayıs ayında katledilen diğer devrim şehitleri de anıldı. Egemenlerin kanlı katliamlarına, işkence ve baskılarına rağmen, devrimcilerin direniş ruhunu yükselttiği dile getirildi.
İbrahim’in adının anılmasının egemenleri bugün bile korkuttuğuna işaret edilerek, onun adının geçen türküleri söyleyenlerin dahi hapis cezaları aldığı, Partizan ve DHF okurlarına onlarca yılları bulan cezalar verildiği dile getirildi.

İşçi ve emekçilere yönelik saldırılara, AKP’nin taşeronluğunu üstlendiği Suriye'ye dönük emperyalist saldırganlığa, Kürt halkına yöneltilen imha saldırılarına değinilerek bunlara karşı mücadele etme çağrısı yapıldı.

Açıklamada “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “İbo, Mahir, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” ve “Kahrolsun emperyalizm yaşasın mücadelemiz!” sloganları atıldı. Eyleme SDP, Dev-Lis, HDK da destek verdi.

Eskişehir’de Mayıs şehitleri anması

Saat 18.00’de Hamamyolu’nda bir araya gelen ilerici ve devrimci kurumlar “Devrim şehitleri ölümsüzdür/Şehit Namırin” ve “İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler’i yaşatmak ve savunmak onurdur” yazılı ozalitleri açarak buradan yürüyüşe geçtiler.

Eylem boyunca yapılan ajitasyon konuşmalarında devrimi binlerce insana anlatarak, sayısız devrimci değer yaratarak ölümsüzleşen Mayıs ayı şehitlerinin mücadeleye ışık tuttuğu anlatıldı. Bugün sürdürülen devrim mücadelesinin onlardan devralınan bayrakla yükseltileceği anlatıldı.

Sermaye devletinin katliamlarını öfke ve kararlılıkla lanetleyen kitle buradan Adalar’a yürüdü. Burada okunan basın metninde sistemin resmi ideolojisinden ve Kemalizmden köklü bir kopuş gerçekleştiren İbrahim Kaypakkaya’nın aynı zamanda revizyonizme ve reformizme karşı tok duruşu anlatıldı. Düşmana karşı direnişin bir sembolü olarak İbrahim Kaypakkaya’nın anmalarından bile onyılları bulan hapis cezaları verildiği teşhir edildi. Ardından ise “hiçbirşey bağımsızlık ve özgürlükten daha değerli değildir” denilerek Kürt ulusal mücadelesine katılan ve kontrgerilla tarafından katledilen Haki Karer anlatıldı. Onun katledilişinin yıldönümünde Diyarbakır Cezaevi'nde bedenlerini tutuşturarak özgürlük ateşini harlayan Dörtler’in kavgada ölümsüzleştiği söylendi.

Tüm bunlarla birlikte hala sürmekte olan faşist baskı ve terör, hak gaspları, işçi direnişlerine yönelik saldırılar, halklara yönelik inkar, imha politikaları ve emekçi kadınların maruz kaldıkları saldırılar basın metninde teşhir edilerek, bu zulme karşı direnişe geçme ve mücadele etme çağrısı yapıldı.

Basın Metninin ardından ise oturma eylemi yapılarak “İbrahim’e Ağıt” türküsü hep bir ağızdan söylendi.

Eylem boyunca sık sık “Devrim Şehitleri ölümsüzdür!”, “Devrimciler ölmez devrim davası yenilmezdir!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” ve “Mahir, İbo, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz!” sloganları atıldı.

Eylemi Ekim Gençliği, DHF, Alınteri, YDG, BDP, Emek Gençliği, ESP, EHP, ÖDP örgütlerken Gençlik Muhalefeti, Gençler Meydana İnisiyatifi ve Öğrenci Kolektifleri de destek verdi.

İzmir'de Kaypakkaya anması

İbrahim Kaypakkaya'nın katledilişinin 39. yılında DHF İbrahim Kaypakkaya'yı andı.

BDSP, MBP, EÖC, Sosyalist Barikat, Devrimci Hareket, Alınteri, İHD, Çiğli PSAKD, Menemen ve Aktepe Dersim Dernekleri ile Nazım Hikmet Kültürevi'nin destek verdiği eylem, Karşıyaka dolmuş son duraklarında başladı. "İbrahim Kaypakkaya'yı savunmak onurdur / DHF" yazılı pankartı açan kitle, Karşıyaka Çarşısı'na doğru yürüyüşe geçti.

"İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!", "18 Mayıs'ı unutma unutturma!", "Devrimci tutsaklar onurumuzdur!", "Yaşasın halkların kardeşliği!", "Bijî bıratiya gelan!" ve "Yaşasın devrimci dayanışma!" sloganlarının sıklıkla atıldığı yürüyüş, Karşıyaka Çarşısı sonuna kadar sürdü. Eylemde ayrıca İbrahim Kaypakkaya. Mustafa Suphi, Mahir, Deniz, Haki Karer ve Diyarbakır zindanında feda eyleminde bulunan Dörtler'in adı okunarak "Yaşıyor!" diye haykırıldı.

Yürüyüş bitirildikten sonra, Kaypakkaya şahsında devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından basın metni okundu. İbrahim Kaypakkaya'nın neden katledildiği ve onun devrimci kimliği anlatılarak başlayan basın metni, onu ananların hala suçlandığı, ceza aldığı söylenerek devam etti. "Kaypakkaya'yı savunmak 'suçsa', bu 'suçu' işlemeye devam ediyoruz, edeceğiz!" vurgusuyla bitirilen basın metninin ardından Kaypakkaya için türküller söylendi.

Eylem sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara - Bursa - Eskişehir - İzmir