“İdare ve gözlem kurulları iptal edilsin!”

İHD şubeleri birçok kentte “Mahpusların tahliyelerini engelleyen İdare ve gözlem kurulları iptal edilsin” talebiyle basın toplantıları düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Ekim 2024
  • 18:30

İHD şubeleri birçok kentte “Mahpusların tahliyelerini engelleyen İdare ve gözlem kurulları iptal edilsin” talebiyle basın toplantıları düzenlendi.

Yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 89. Maddesinde yapılan değişiklik ile Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirmesine Dair Yönetmelik 29 Aralık 2020 tarihinde 31349 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelikle oluşturulan İdare ve Gözlem Kurulları ile 6 aylık periyotlarla mahpusun iyi halli olup olmadığını değerlendirmektedir. 5275 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca iyi hâl değerlendirmesi yapacak olan kurula Cumhuriyet başsavcısı veya belirleyeceği Cumhuriyet savcısı başkanlık edeceği kararlaştırılmıştır. Bu kurulda; kurum müdürü, gözlem ve sınıflandırmadan sorumlu ikinci müdür, idare memuru, cezaevi tabibi, psikiyatrist, bir psikolog ve Psiko-Sosyal yardım servisinde görevli diğer unvandan bir personel, öğretmen, infaz ve koruma baş memuru ile kurum müdürü tarafından teknik personel arasından seçilen bir görevlinin yer alacağı da belirtilmiştir.”

Yönetmeliğin hem Anayasaya hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğuna vurgu yapılan açıklamada en az 501 tutsağın tahliyesinin engellendiği belirtildi.

Bu yönetmelik doğrultusunda oluşturulan kurullarla keyfi engellemelerin uygulamaya konulduğuna vurgu yapılan açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Mahpusların neredeyse tüm haklarının kullanımına bu kurullar karar vermekte ve genel olarak tüm hakların çeşitli biçimlerde engellendiği derneğimize yapılan başvurulardan anlaşılmaktadır. Bu kurullar hukuk dışına çıkarak mahpusların koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik haklarını engelleyerek ikinci bir cezalandırma yoluna gitmektedir. Mahpusların tahliyelerinin engellenmesi, umut hakkını ortadan kaldırmakta ve hem mahpusları hem de ailelerini olumsuz etkilemektedir. İnsan Hakları Derneği olarak mahpusların özgürlüğünü engelleyen İdare ve Gözlem Kurullarının iptal edilmesini, tahliye şartları oluşan mahpusların bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz.”