KİB'den CEHA açıklaması

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Sendika
  • |
  • 06 Mart 2012
  • 10:34

(06.03.12) - 900 işçinin çalıştığı CEHA'da büro mobilyaları üretiliyor. İşçilerin ağır çalışma koşullarına rağmen asgari ücrete talim ettiği CEHA'da, işçiler uzun süredir bir arayış içindeydiler. Yaklaşık 6 ay önce sendika çalışmaları yürütmeye başlayan işçiler Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şubesi'ne üye oldular. Sendika yetki başvurusunda bulundu.

Sendika için çoğunluğu sağlayan işçilerin karşısına patron dikildi. Anadolu Şube yöneticilerine düşmanca tutum alan CEHA patronu, sendikacıların fabrikaya girmesine izin vermedi. Ayrıca CEHA patronu Çetin Şen sendikanın çoğunluğu sağlamadığı yalanına sarıldı.

Patrondan ayak oyunları

İşçilerin bilincini bulandırmak ve sendikadan istifalarını sağlamak için adımlar atan CEHA patronu, türlü ayak oyunlarına başvurmaya başladı. CEHA'da çalışmış işbirlikçi işçi emeklilerini de devreye sokan CEHA patronu, eski işçisi olan Mehmet Tıraş'ın Yeni Şafak Gazetesi ile röportaj yapmasını sağladı. Mehmet Tıraş’ın röportajda “Kaç yıl sendikalı oldun? Ne kadar para ödedin sendikaya? Sendikalar ‘sivil kurum’ gibi gözüküp gerektiğinde ‘darbeci kurum’a mı dönüşüyorlar? Sendikaya verdiğin paranın hesabını hiç sordun mu? Hak ararken ne tür durumlarla karşılaştın? Sendikalarda yönetim neden uzun sürelidir? Sendikalar biriken paraları nasıl değerlendiriyorlar? Sendikacılar nasıl zengin oluyorlar?” sorularına verdiği cevaplar yer alıyor. Tes-İş ve Türk Metal sendikalarının nakit 200 trilyon TL’si olduğunun yazıldığı röportajda, sendikaların 5 yıldızlı otellerde toplantılar yaptığından, Türk-İş’e bağlı bazı sendikaların yöneticilerinin yüksek maaşlar aldığından bahsediliyor. Dağıtılan röportajda sendikacılar ‘darbeci’ olmakla da suçlanıyor.

CEHA patronu röportajı işçilere dağıtmakla yetinmedi. DİSK'in kapandığı yaygarasını işçiler arasında yaymak için de özel çaba sarffetti. Ayrıca Çetin Şen ve emrindeki müdürler başka bir sendikaya üye olmaları durumunda, işçilerin sendika üyeliğine yardımcı olacağı yönünde açıklamalar yapmaya başladı. CEHA patronu işçileri Birleşik Metal'den istifa etmeye çağırdı.

İşçilerin istifa etmemeleri üzerine CEHA patronu gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi. İşçi kıyımına başladı. Önce 3 işçiyi işten atan CEHA patronu, ardından iki öncü işçiyi daha işten attı.

CEHA patronu işçileri ablukaya almaya çalışıyor!

İşçilerin muhtemel toplantı mekanlarını ablukaya alan CEHA patronu ve emrindeki müdürler noterleri de gözetim altında tutuyorlar. Noterleri tek tek dolaşarak bilgi almaya çalışıyorlar. İşçileri ve ailelerini arayarak DİSK'e üye olmaları durumunda işten çıkarılacaklarını bildiriyorlar.

Fabrika içinde işçileri tek tek idari büroda tehdit eden yönetim, özellikle sendika üyeliğine ön ayak olan işçilere dönük tehditlerde sınır tanımıyor. “Fabrikasını ve işini seven CEHA işçileri” imzasıyla bildiri dağıtan müdürler, sendikaya üye olan işçileri, ekmek yediği yere ihanet etmekle suçladılar. Sendikanın işçileri kandırdığını iddia eden müdürler “Biz bir aileyiz” diye çağrı yaptılar.

CEHA patronu ikna ettiği işçileri Noter'e götürüp istifa ettiriyor. Bu konuda yeterince başarılı olmayınca işçilere dönük saldırganlığını artırıyor. İşçilerin sendika üyeliğinden zorla istifa ettirilmesine dönük yaklaşımları boşa çıkarmak için fabrika önüne giden Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Rasim Gündal ve Şube Sekreteri Satılmış Yılmaz'a özel güvenlikçilerin yaptığı saldırılar, patronun saldırganlığının parçasıdır. Fabrikanın güvenlik sorumluları ve müdürlerden bazıları işi “sizi yok ederiz” diyerek ölümle tehdit noktasına vardırdılar.

Fabrika içerisinde “Zaten yeter sayıya ulaşamadılar. Biz de 60-100 kişiyi istifa ettirdik” diyerek işçileri sendikadan vazgeçirmeye çalışan müdürler, aynı zamanda işçileri birbirine düşürmek için de türlü yöntemler deniyor. “Seni şu arkadaşın ispiyon etti, üye olduğunu biliyoruz” gibi sözlerle işçiler arasında bölünme yaratmaya çalışan müdürler hala başarı sağlayamadılar.

Kayseri İşçi Birliği sözcüsü Hacı Bora Koç konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Kayseri'deki sandikal örgütlülüğün tablosunu aktaran Koç, “Sadece CEHA'da değil, Kayseri'de iki elin parmağını geçmeyen metal fabrikalarında da ihanetçi Öz Çelik-İş ve Türk Metal'e dönük öfke artıyor. HAS Çelik'te reel olarak % 0 sözleşmeye imza atan Türk Metal ve Erbosan'da işçilerin taleplerine rağmen fabrikanın zarar etmemesi anlayışıyla hareket eden ve ortalama 800 TL'yi geçmeyen ücretlere sefalet sözleşmesine imza atmaya çalışan Öz Çelik-İş tayfası, aynı zamanda öncü işçileri patronla elbirliği yaparak kapının önüne koyuyor” dedi.

Saldırıların tek merkezli olduğunu dile getiren Kayseri İşçi Birliği sözcüsü, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Erbosan'da sendika başkanının masasına yumruk vuran öncü bir işçinin işten atılmasıyla, Birleşik Metal-İş'te örgütlendikleri için işten atılan 5 CEHA işçisine yapılan saldırılar tek merekezlidir. Direniş de metal işçilerinin birliği temelinde tek merkezli olarak inşa edilmek durumundadır. Kayseri İşçi Birliği olarak bu anlayışla sürece yükleniyor, işçilerin birliğinin olmazsa olmazı olan taban örgütlülüklerini inşa etmek için çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz.”

Kızıl Bayrak / Kayseri