FÖD’ün haftalardır çağrısını yürüttüğü Filistin İçin Öğrenci Forumu bugün (13 Ekim) İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleşti.
Forum Filistin mücadelesinde ölümsüzleşenler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun sonrasında forumun programı sunuldu. Program FÖD temsilcisinin yaptığı konuşmayla devam etti. Yapılan konuşmada FÖD’ün kuruluş amacına, gerçekleştirdiği çalışmalara ve önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izlenebileceğine dair anlatım yapıldı.
Konuşmanın ardından Gazze’den ve dünyadaki öğrencilerin dayanışma ve selamlama videoları gösterildi. Filistinli bir öğrenci Filistin’deki soykırımın güncel durumuna dair konuşma gerçekleştirdi. Filistin Öğrenci Hareketi’nin tarihçesini ve deneyimlerini anlattı. Konuşmayı “Gazze’de, Batı Şeria’da ve Lübnan’daki saldırılara karşı şiarımızı unutmuyoruz: Özgür Filistin silahlı direnişle gelecek” diyerek bitirdi.
Konuşmanın ardından forumun ilk oturumu Filistin’deki soykırıma karşı son bir yıldır gerçekleştirilen eylemlerin değerlendirmesiyle başladı. Forumda Boğaziçi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi’nden öğrenciler konuştu. Forum’da Marmara Üniversitesi’nin Hayfa Üniversitesi ile yaptığı iş birliğine, SOCAR’ın BOUN rektörü ile kurduğu ilişkiye değinilirken İÜ, Marmara ve BOUN’de ise gerçekleştirilen eylem ve pratiklere ve daha neler yapılabileceğine dair konuşmalar yapıldı.
Devrimci Gençlik Birliği’nin Nakba gününün öncesinde İÜ’de gerçekleştirdiği çadır eylemi, yaz dönemi boyunca sürdürdüğü Filistin kampanyasında yapılan stant faaliyetleri, etkinlik ve “Hanzala” fanzin deneyimleri anlatıldı.
Öğrenci Kolektifleri Marmara Üniversitesi’nde “Gazzeye anlamak” başlığı ile yapılan seminerde gerçekleştirdikleri teşhir çalışmasını aktardı. Filistin’deki kadın ve çocukların yaşadığı sorunlara ve düzenin her yerde kadına daha fazla sömürdüğüne, katlettiğine dair de bir konuşma yapıldı. Forumun ilk oturumu bitirildi ve ara verildi.
Forumun ikinci oturumunda FÖD olarak soykırımı durdurmak adına pratikte neler yapılabileceğine dair tartışmalar gerçekleştirildi. BDS ve PACBI’nın yirmi yıldır yürüttüğü boykot çalışmalarına dair konuşma yapıldı. Üniversitelerin ve sermayenin işgalci İsrail ile yaptığı anlaşmaların etkili bir şekilde teşhir edilmesine, kültür-sanat alanıyla Filistin sürecinin işlenmesine, somut hedefli bir kampanyanın örülmesine, FÖD’ün gençlik içerisinde bir odak ve adres haline getirilmesine, sokak ve üniversite eylemlerinin artırılmasına dair tartışmalar gerçekleştirildi.
Üniversitelerin ve sermayenin İsrail’le yaptığı anlaşmaları araştırmak için Araştırma komisyonu oluşturuldu. Filistin direniş tarihini incelemek için dersler örgütlenmesine karar verildi. Filistinli kadınlar ve çocuklar için neler yapılmasına dair Kadın, LGBTİQ+ ve Filistin komisyonu oluşturuldu. Yapılabilecek kültür-sanat etkinliklerine dair konuşuldu ve Kültür-Sanat Komisyonu oluşturuldu. Sürecin uzun soluklu ve sağlam zeminlere basabilmesi için fanzin tarzı araçların kullanılması, kulüp ve topluluklar oluşturulmasına dair tartışmalar gerçekleştirildi.
Tartışmaların toparlanması ve komisyonların oluşturulmasının ardından forum mücadeleyi ve eylemli dayanışmayı büyütme çağrısı ile sonlandırıldı.
Kızıl Bayrak / İstanbul