TTB ve İTO, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılması planlanan değişikliğe ilişkin 12 Ekim 2024 günü İTO Sevinç Özgüner Toplantı Salonu’nda bir basın toplantısı düzenledi.
TTB Merkez Konseyi II. Başkanı Dr. Pınar Saip, Tekirdağ’da trafik kazasında yaşamlarını yitiren Tekirdağ Tabip Odası eski Genel Sekreteri Dr. Emel Ersöz ve Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Nilda Turgut ile dün (11 Ekim) yaşamını yitiren ve İTO’nun seçili kurullarında çeşitli görevler üstlenmiş Dr. Hulki Forta’nın ailelerine, yakınlarına ve sağlık camiasına başsağlığı dileyerek söze başladı. TTB olarak önemine her zaman dikkat çektikleri birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesine yönelik bir çalışma beklediklerini söyleyen Saip, buna karşın hem hekimleri ve sağlık emekçilerini hem de hastaları mağdur edecek bir yönetmelik taslağı ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu, iktidarın daha önce de sıklıkla yaptığı üzere tepkileri ölçmek amacıyla yönetmelik taslağını basına sızdırdığına dikkat çekti. Aile sağlığı merkezi çalışanlarının ücretlerinin azaltılmasının ve performans adı altında yapılan ödemelerin esas ücretin önemli bir kısmını oluşturmasının öngörüldüğünü aktaran Küçükosmanoğlu, bunun “Daha çok hasta bakın, daha çok para kazanın, vatandaşın hastalığına duacı olun” anlamına geldiğini vurguladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni vergi hazırlıklarına atıf yapan Küçükosmanoğlu, sağlığa ve eğitime bütçe ayrılması gerekirken yeni vergiler yoluyla savunma sanayine kaynak aktarılmasını da eleştirdi.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap da yönetmelik taslağının sahada, hekimler ve sağlık emekçileri arasında büyük infial yarattığını kaydetti. Sağlık Bakanı ile yapılan görüşmelerde ve bakanın çeşitli beyanlarında birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi varken, böyle bir yönetmelik taslağının gündeme gelmesinin hayal kırıklığı yarattığını ifade eden Azap, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın yıkıcı sonuçları, hem hekimleri hem hastaları mutsuz ve mağdur etti. Oysa birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi ile sağlık sisteminde yaşanan sorunların büyük kısmı çözülebilir. O nedenle bu yönetmelik taslaklarına değil, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalara ihtiyaç var.”
TTB gibi emek-meslek örgütlerinin görüşlerinin alınması gerektiğinin de altını çizen Azap, bu doğrultuda 14 Ekim Pazartesi günü sağlık emek-meslek örgütleri olarak bir toplantı yapacaklarını da sözlerine ekledi.
TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Ayşegül Ateş Tarla ortak açıklamayı okudu.