Dortmund BİR-KAR’dan müze gezisi

BİR-KAR Dortmund tarafından Hitler faşizmi döneminde binlerce insanın ağır işkenceler ile katledildiği Steinwache isimli müzeye gezi düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 14 Ekim 2024
  • 09:06

Yükselen faşizm tehlikesi ve emperyalist savaşlara karşı duyarlılık oluşturmak amacıyla, BİR-KAR Dortmund tarafından Hitler faşizmi döneminde binlerce insanın ağır işkenceler ile katledildiği Steinwache isimli müzeye bir ziyaret gerçekleştirildi. 

Steinwache hapishanesi (1991’de müzeye dönüştürüldü) Alman devleti tarafından Dortmund’un merkezinde 1928 yılında yapıldı. O dönem bir sanayi şehri olan Dortmund’da özellikle KPD (Alman Komünist Partisi) önderliğinde işçi sınıfının yükselen mücadelesine karşı bir işkence merkezi olarak kurulmuştur. Steinwache hapishanesi, 1933'ten itibaren Hitler faşizmi tarafından kurulan Gizli Devlet Polisi (Gestapo) tarafından siyasi muhaliflere karşı acımasız bir sorgulama ve işkence merkezi haline getirilmiştir. Kısa sürede “Batı Almanya'nın cehennemi” olarak anılan bu hapishanede 1945 yılına kadar çoğunluğu komünistlerden oluşan 66 binin üzerinde insan işkencelerden geçirilmiş ve bunların yarıdan fazlası katledilmiştir. 1991 yılında bina, “Direniş ve Zulüm-Steinwache Anma Merkezi” müzesine dönüştürülmüştür. Faşizm ve emperyalist savaş barbarlığının bütün izlerini günümüze kadar taşıyan bu müze Dortmund şehrinde görülmesi gereken önemli yerlerden birisidir. 

13 Ekim Pazar günü saat 11.00 ile 13.00 arası yapılan müze gezisinin ardından bütün katılımcılarla birlikte, tarihten günümüze faşizm ve emperyalist savaşlar konulu sunumun yapılacağı salona gidildi. İlk olarak müze gezisinin katılımcılar üzerinde bıraktığı izlenimlerin dile getirdiği konuşmalar yapıldı. Ardından, faşizm ve savaşları hazırlayan tarihsel dönemler, kapitalist sistemin krizleri, emperyalistler arası hızla büyüyen çelişki ve çatışmaların günümüzde aldığı boyutlar özetlendi. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok kıtasında ırkçı-faşist partilerin işbaşına gelmesi, çılgınlık boyutlarına ulaşan silahlanma, nükleer savaş tehlikesi ve emekçilere yönelik çok kapsamlı sosyal saldırılar üzerine bir sunum yapıldı. 

Yapılan sunumla bağlantılı olarak, yurtdışında yaşayan komünistler tarafından dünyadaki bütün bu gelişmeleri özetleyen “Savaşa ve faşizme karşı devrim ve sosyalizm için” şiarı ile 16 Kasım'da Wuppertal’da yapılacak olan merkezi geceye katılım çağrısı yapıldı. Gelişmeler üzerine yapılan konuşmalardan sonra katılımcılar tarafından bu tür etkinliklerin sık, sık yapılması talebinin dile getirilmesinden sonra etkinlik bitirildi.

Kızıl Bayrak / Dortmund