İzmir'de sınıf seminerleri başladı

  • Arşiv
  • |
  • Sol Hareket
  • |
  • Eylem ve etkinlikler
  • |
  • 24 Haziran 2012
  • 19:17

(24.06.12) - Sınıf devrimcileri yaz dönemi boyunca 10-15 günlük periyodlarla gerçekleştirecekleri seminerlerle temel politik gündemleri ele alacaklar. Seminerler dizisinin ilki “Emperyalist savaş ve Ortadoğu” başlığı ile bugün saat 17.00'de Çiğli İşçi Kültür Evi'nde gerçekleştirildi.

Tarihselliği ve güncelliği içerisinde emperyalizmin Ortadoğu politikaları, Türkiye'nin emperyalist politikaları ve taşeronluk hevesi ile kapıdaki emperyalist savaş tehlikesinin işlendiği seminer kriz, emperyalizm ve emperyalist savaşların ekonomi-politik temelden irdelenmesiyle başladı. Kapitalist hareket yasalarının anlatımıyla başlayan tahlil içerisinde krizin kapitalizmin yapısal bir çelişkisi olduğunun belirtildiği sunumda, emperyalizminde sermayenin yoğunlaşma ve tekelleşme sürecinin bir aşaması olduğu ortaya konularak emperyalizm aşamasında kapitalizmin bir dünya sistemi haline geldiği ortaya konuldu. Sömürgeleştirme politikaları ve sermayenin değersizleştirilmesi bağlamında da emperyalist savaşların tahlilinin yapılmasının ardından her krizin emperyalist savaşlara gebe olduğu tartışıldı.

Ortaya konulan teorik çerçevenin ardından emperyal kutuplaşmalar ve emperyalist savaşların tarihi üzerine yapılan anlatımda, 19. yy'da var olan İngiliz egemenliği, 20 yy. başlarında Almanya'nın tekelleşme sürecine girmesiyle birlikte kendisini bir emperyal odak olarak dayatma süreci ve 1. dünya savaşı, ikinci dünya savaşı sonrasında ABD'nin hegemon güç haline gelmesi ve soğuk savaş döneminin ardından ABD emperyalizmi ile  Alman-Japon emperyalizminin hegemonya krizleri yaşamaları ve 21. yy'da hakim olan kutuplaşmanın ABD emperyalizmi karşısında konumlanan Rus-Çin emperyal kutuplaşması olduğu aktarıldı.

Tüm bu kutuplaşmalar arasındaki temel mücadelenin Ortadoğu'da yaşanması üzerine sunum, Ortadoğu'nun çoğrafi, iktisadi özellikleri bakımından stratejik öneminin belirtilmesiyle devam etti. 21. yy'da değişen emperyal kutuplaşmalar doğrultusunda emperyal savaşımların Orta Asya ve Avrasya'ya doğru kayma eğiliminde olduğu belirtilerek, Filistin işgali bu bağlamda ele alındı.

Var olan tüm bu emperyal savaşımların içerisinde Türkiye'nin ABD emperyalizminin aktif taşeronluk rolünü üstlenmesi ve emperyalist hayalleri irdelenmiş ve yaklaşan emperyalist savaşa karşı nasıl konumlanmak gerektiği tartışılarak sunum sona erdi.

Sunumun ardından güncel gelişmelere dair sorulan sorular ve katkıların ardından seminer son buldu.

Sınıf seminerlerinin ikincisi 5 Temmuz Perşembe günü saat 19.00'da Genel-İş toplantı salonunda gerçekleştirilecek. Volkan Yaraşır'ın gerçekleştireceği seminer “Devrimin güncelliği: Dünyada ekonomik kriz ve sosyal mücadeleler” başlığını taşıyor.

Kızıl Bayrak / İzmir