Ankara'da 10 Ekim anması

Ankara’da, 10 Ekim Katliamı’nın gerçekleştirildiği Gar önünde anma yapıldı. 10 Ekim Barış Derneği’nin çağrısı ile düzenlenen anma eylemi için Ulus Metro çıkışında buluşan kitle Gar önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2024
  • 15:30

Ankara’da, 10 Ekim Katliamı’nın gerçekleştirildiği Gar önünde anma yapıldı. 10 Ekim Barış Derneği’nin çağrısı ile düzenlenen anma eylemi için Ulus Metro çıkışında buluşan kitle Gar önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Sloganlarla yapılan yürüyüşün sonunda alana gelindiğinde katliamda yitirilenler anısına saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu esnasında katliamda yitirilenlerin isimleri okunarak "burda" denildi. Dernek adına yapılacak konuşmadan önce, Gar önüne "Annelerin Çığlığı" isimli anıtı yapan heykeltıraş Metin Yurdanur konuşma yaptı. Ardından 10 Ekim Derneği adına konuşma yapıldı.

Konuşmada 10 Ekim Katliamı’nın insanlık suçu olarak kabul edilmemesi eleştirilerek şunlar ifade edildi:

10 Ekim Ankara Katliamı kapsamında, ana dosyadan tefrik edilen firari sanıkların yargılandığı dosyaya insanlığa karşı suç isnadı kapsamında tutuklu sanıklardan biri de dahil olarak, Türkiye’de ilk defa insanlığa karşı suç kavramı, yargıya konu edilmiş olmasına karşın, gelinen noktada tüm koşulları oluşan insanlığa karşı suç mahkeme tarafından kabul görmemiş, daha az ceza verilmesi öngörülerek, yeniden cezasızlık pratiği işletilmiş bulunmaktadır.

Açıklamanın devamında, bir gün önce Ankara Büyük Şehir Belediyesi ve CHP’nin 10 Ekim Barış Derneği’ni görmezden gelerek bir anıt açılış töreni yaptığı dile getirildi ve şunlar söylendi:

Aylardır açılması için tüm süreci derneğimiz olarak takip ederken, anıtın açılışına dair anma programının da yürütücülüğü bizzat CHP genel başkanı sayın Özgür ÖZEL tarafından da bize bırakılmış ve işaret edilen tarihte açılışın yetiştirilmesi için bürokratik tüm temalarda yine derneğimiz özne olarak kabul edilmişti. Ancak, açılışa saatler kala akşam 20.30 sularında CHP genel merkezi il teşkilatı tarafından derneğimiz aranarak, sürecin Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiği ve derneğimizin isterse ‘misafir’ olarak söz hakkı kullanabileceği, ABB açılış protokolü uygulanacağı ve derneğin bileşenlerinin söz hakkı kullanmayacakları şeklinde bir bilgi verilmiştir. CHP genel merkezi ile yapılan yaklaşık 5 saat süren sözlü diyalog aracılığıyla derneğimiz ile pazarlık yapılmak istenmiştir. Yaptığımız müzakereler sonucunda anlamış bulunmaktayız ki; adına çözüm yolu denilerek önümüze koyulan seçenekler derneğimizi, tüm bileşenleri ve CHP arasında tercihe zorlanarak, siyaseten bürokratik dayatmalar ile derneğimiz açılışa katılamama konusunda seçeneksiz bırakılmıştır.

Dernek adına yapılan konuşmanın sonunda mücadelenin devam edeceği belirtildi. Ardından Dem Parti, Emep, KESK, DİSK, TMMOB, TTB, Halk Evleri, İHD ve ABF adına konuşmalar gerçekleştirildi. Eylemde sık sık "Biji berxwedana gelan!", "10 Ekim’i unutma unutturma!", "Katil IŞİD işbirlikçi AKP!", "10 Ekim’in hesabı sorulacak!", "Katil devlet hesap verecek!" ve "Faşizme karşı omuz omuza!" sloganları atıldı. 

Kızıl Bayrak / Ankara