Havayolu direnişinin 12. gününde sınıf dayanışması!

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • Sendika
  • |
  • 09 Haziran 2012
  • 12:24

"Grev yasağına karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!"

(09.06.12) - Hava işkolunda getirilen grev yasağı ve işten atma saldırısına karşı başlattıkları direnişlerinin 12. gününde Hava-İş Sendikası üyesi havayolu işçileriyle sınıf dayanışması büyüdü.

İstanbul Atatürk Havalimanı 9 Haziran günü sendikalar ve demokratik kitle örgütleri ile ilerici ve devrimci güçlerin kitlesel ve coşkulu sınıf dayanışmasına sahne olurken Halkların Demokratik Kongresi (HDK), İstanbul Taksim'deki THY bilet ofisleri önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Atatürk Havalimanı'nda öğle saatlerinde ilk ziyaret Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve Hey Tekstil işçileri tarafından gerçekleştirildi.

BDSP: İşgal, grev, direniş!

Metro çıkışında toplanan BDSP'liler “Grev yasağına karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye! İşgal, grev direniş” pankartı ve BDSP flamalarıyla havayolu işçilerinin bekleyişlerini sürdürdüğü Dış Hatlar Terminali Geliş Katı'na yürüdüler. “İşgal, grev, direniş!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Havayolu işçisi yalnız değildir!” sloganlarıyla direniş alanına gelen BDSP'liler Hava-İş üye ve yöneticileri tarafından sloganlarla karşılandılar.

15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye!

Burada bir süre birlikte atılan sloganların ardından BDSP temsilcisi, havayolu işçilerinin direnişini selamlayan bir konuşma yaptı. Grev yasağının, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin 42. yıldönümü yaklaşırken hayata geçirildiğini hatırlatan BDSP temsilcisi, sermayenin saldırılarına 15-16 Haziran'ın direniş ruhuyla yanıt vermenin önemine vurgu yaptı. 42 yıl önceki büyük direnişi hatırlatan BDSP temsilcisi, grev yasağına karşı aynı kararlılıkla yanıt verilmesi gerektiğini belirtti. Havayolundaki mücadelenin önemine değinen temsilci, buradaki direnişle sınıf dayanışmasını yükseltmeye devam edeceklerini ifade etti. Ziyaretin ardından BDSP kitlesi, Atatürk Havalimanı araç giriş kapısında toplanan Sendikal Güç Birliği Platformu bileşenlerinin yürüyüşüne katılmak üzere yürüyüşe geçti.

Havayolu işçilerine destek ziyareti gerçekleştiren direnişçi Hey Tekstil işçileri de “Haklarımız verilsin işten atmalar yasaklansın” pankartı ve dövizlerle Güç Birliği bileşenlerinin toplanma noktasına yürüdüler.

Kitlesel yürüyüş

Sendikal Güç Birliği Platformu bileşeni sendikalar ise SGBP pankartı arkasında sıralanarak direniş alanına kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Güç Birliği bileşeni Türk-İş'e bağlı sendikalardan TÜMTİS'in kitlesel ve coşkulu katılımının dikkat çektiği yürüyüşte Hava-İş, Petrol-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Tek Gıda-İş, Tez-Koop-İş, TGS, Kristal-İş'in üyeleri ve yöneticileri katıldılar. T. Harb-İş, Deri-İş üyesi Kampana direnişçileri, Tekstil Sen ve ATİC'in de yer aldığı dayanışma yürüyüşünde “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “THY şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Atılan işçiler geri alınsın!”, “İşçiye uzanan eller kırılır!”, “Grev haktır yasaklanamaz!” ve "Sermaye şaşırma sabrımızı taşırma!” sloganları atıldı.

En önde sendika başkanlarının yürüdüğü yürüyüşte “Hava yollarında grev yasağı kaldırılsın! İşten çıkarılanlar geri alınsın” pankartı taşınırken coşkulu sloganlar havalimanında yankılandı. Direniş alanına gelinmesinin ardından TKP üyeleri de destekçi kitle arasına katıldı.

Öztürk: Boyun eğmeyeceğiz!

Direniş alanında ilk olarak Sendikal Güç Birliği Platformu Dönem Sözcüsü ve TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk söz aldı. Grev yasağını meclisten geçiren AKP iktidarının emek düşmanı yüzünü gösterdiğini ifade eden Öztürk, grev yasağının kaldırılması ve atılan işçilerin geri alınması için Türkiye'nin her yerinde mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Grev yasağının ardından sırada kıdem tazminatı, kiralık işçi büroları gibi saldırıların bulunduğuna dikkat çeken SGBP sözcüsü, saldırılara boyun eğmeyeceklerini dile getirdi. Öztürk konuşmasını, grev yasağına karşı Uluslararası Taşımacılık Çalışanları Federasyonu'nun 154 ülkede eylemler yapmaya hazırlandığını belirterek sona erdirdi.

Ayçin: Ya adam olursunuz ya da adam ederiz

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin ise, 29 Mayıs'taki eylemleriyle en demokratik ve meşru tepkilerini dile getirdiklerini belirtti. Kamu emekçilerine verilmeyen grevli toplu sözleşme hakkının bu kez kendi ellerinden alındığını söyleyen Ayçin, havalimanındaki direnişlerinin işten atılan havayolu çalışanları işe geri alınana kadar süreceğini belirtti. THY yönetimi ve hükümetin açıklamalarına da yanıt veren Ayçin, çalışanlar üzerindeki baskıların devam ettiğini söyledi.

Son olarak; Pekin, Seul ve Washington'a sefer yapan uçaklardaki Hava-İş üyelerinin gittikleri ülkelerde cep telefonlarına gönderilen mesajlarla iş akitlerinin bildirimsiz olarak fesh edildiği bilgisini veren Ayçin, THY yönetiminin baskılarını teşhir etti. “Ya adam olursunuz ya da sizi adam ederiz” diyen Ayçin, sokaklara inme çağrısında bulundu. Ayçin, buradaki mücadelenin sadece Hava-İş'in mücadelesi olmadığını söyleyerek burada başarısız olunması durumunda yeni saldırıların geleceğini söyledi.

“Ölmek var dönmek yok!” sloganlarının atıldığı konuşmanın ardından direniş alanında halaylar çekilerek havayolu çalışanlarıyla sohbetler gerçekleştirildi.

Adana'da eylem

Sendikal Güç Birliği Platformu bileşeni sendikaların Adana şubeleri, Türk Havayolları'nda hava işkolunda grev yasağını ve THY'deki işten atmaları Adana Havalimanı'nda gerçekleştirdiği eylemle protesto etti.

“Grev haktır yasaklanamaz! Atılan işçiler geri alınsın” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin okudu.

Grevin sendikal örgütlenme hakkının ayrılmaz ve meşru bir parçası olduğunu vurgulayan Çekin, grev hakkını yasaklamanın sendikal örgütlenme hakkını yasaklamak anlamına geldiğini ifade etti. Çekin, tüm sendikalar, konfederasyonlar ve emek örgütlerine ortak mücadele çağrısı yaptı.

Bursa'da dayanışma eylemi

Bursa'da sendikalar, meslek örgütleri ile ilerici ve devrimci kurumlar bugün gerçekleştirdikleri eylemle grev yasağına tepki göstererek işten atılan Hava-İş üyesi THY işçileriyle dayanışma içinde olduklarını dile getirdiler. Kent Meydanı'nda yapılan eylem Sendikal Güç Birliği Platformu, KESK Bursa Şubeler Platformu, DİSK ve TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından örgütlendi. Eyleme BDSP, BATİS ve BAMİS'in de aralarında olduğu ilerici ve devrimci kurumlar da destek verdi.

TÜMTİS üyesi işçilerin ana gövdesini oluşturduğu eylemde Birleşik Metal üyeleri de kitlesel bir katılım sağladı. Bunun yanısıra Yol-İş Bursa 1 Nolu Şube de eyleme destek verdi.

Eylemde “Hava-İş Sendikası'nın grev hakkının kaldırılmasına, THY'nin 305 işçiyi işten atmasına, kıdem tazminatı hakkının gasp edilmesine, esnek çalışma dayatmasına hayır / Sendikal Güçbirliği Platformu” pankartıyla birlikte, KESK Bursa Şubeler Platformu ve TÜMTİS pankartları da açıldı.

Sloganlarla başlayan eylemde basın açıklamasını TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Özdemir Aslan okudu.

Aslan havacılık işkolunda grev yasağı getirilmesi ve meşru-demokratik protesto haklarını kullandıkları için THY işçilerinin işten atılmasını, sendikal haklara yöneltilmiş ağır bir saldırı ve hükümetin işverenden yana toplu sözleşmelere açık bir müdahalesi olarak gördüklerini belirtti. Bunun bir tehdit olduğunu vurgulayarak, hükümetin bu kararıyla bundan sonra TİS görüşmelerine müdahale edeceğinin, işçi sınıfına ve sendikalara diz çöktürmek istediğinin işaretlerini verdiğini ifade etti.

Bu yasakla hükümetin UİS kapsamındaki bölgesel asgari ücret, özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi verme, kıdem hakkını gaspetme gibi tasarılarını hayata geçirmek istediği sözlerine ekleyerek buna izin vermeyeceklerini belirtti.

Mücadele kararlılığının vurgulanmasıyla sona eren açıklamanın ardından Aslan bu eylem için Türk-İş bünyesindeki bütün sendikalara çağrı yapıldığını fakat SGBP'nin dışındakilerin eyleme katılmadıklarını ifade etti.

Aslan'ın ardından DİSK, KESK ve TMMOB adına da konuşmalar yapıldı. Eylemde “Hava-İş işçisi yalnız değildir!”, “Sözleşme-sendika-grev hakkımız gaspedilemez!”, “Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma!”, “İşçi memur ele ele genel greve!” sloganları atıldı.

Havayolu işçilerine İzmir'den destek

Grev haklarına sahip çıktıkları için işten atılan 305 Türk Hava Yolları işçisine İzmir'deki sendikalardan destek geldi. Sendikal Güç Birliği Platformu İzmir bileşenleri tarafından örgütlenen eylem saat 12.00'de İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda toplanılmasıyla başladı. Eyleme TÜMTİS, Belediye-İş İzmir şubeleri, Direnişçi Billur Tuz ve Savranoğlu işçileri kitlesel olarak katıldılar. Ayrıca KESK, Sosyal-İş, Sendikacı-Yazar Hacay Yılmaz, işten atılan ve Buca'da Caroline Koç'un evinin önünde tazminat hakları için direnişte olan İzmir Basma İşçileri eyleme katılarak destek verdiler. Aralarında Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu'nun da bulunduğu devrimci ve ilerici kurumlar da eyeleme katılım sağladılar.

Eylemde en önde “Grev haktır yasaklanamaz- Sendikal Güç Birliği Bileşenleri” ve 10 sendikanın isminin yazılı olduğu pankart taşındı. “Atılan işçiler geri alınsın-Sendikal Güç Birliği Bileşenleri”, “Belediye-İş Sendikası İzmir Şubeleri”, “Grev haktır yasaklanamaz-KESK İzmir Şubeler Platformu” pankartları açıldı.

Kitlenin toplanmasının ardından yürüyüşe geçildi. Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan yürüyüş tek şeridin trafiğe kapatılmasıyla devam etti. Yürüyüş boyunca alkış, ıslık ve sloganlar hiç susmadı. Eylem İzmir Gümrük'te bulunan merkezi önüne gelinmesiyle son buldu. THY ofisi önüne geldikten sonra burada konuşmalar yapıldı. İlk sözü Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse aldı. Köse tüm katılımcıları selamladıktan sonra Hava-İş sendikası adına hazırlanan basın açıklamasını Hava-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Serkan Mutlu okudu. Basın açıklamasında toplu sözleşme sürecinden grev başlangıcına kadar toplam süreç aktarıldıktan sonra, hükümetin grev yasağına karşı yapılan eylem aktarıldı. Hukuki ve eylemsel süreçlerin işe iadeler gerçekleşinceye ve grev hakına dönük saldırılar geri çekilene dek süreceği vurgulandı. Serkan Mutlu'nun ardından CHP İzmir milletvekili Musa Çam, DİSK Ege Bölge Temsilcisi ve Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek hava yolu işçilerini selamlayan ve her zaman direnen işçilerin yanında olacaklarını ifade eden konuşmalar yaptılar. Konuşmaların ardından Sendikal Güç Birliği Platformu İzmir Bileşenleri adına hazırlanan basın açıklamasını TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli okudu. Basın açıklamasında bugün İstanbul, Adana, Ankara, Gaziantep, Antalya, Bursa, Mersin'de havayolu çalışanlarına destek eylemleri yapıldığı belirtildi.

Ortak mücadele çağrısının yapıldığı açıklamanın ardından katılımcı kurumların isimleri sayılarak tüm katılımcılara teşekkür edildi. Eylemden sonra Hava-İş Sendikası İzmir Şube başkanı Serkan Mutlu, İstanbul Atatürk Hava Limanı'ndaki direniş alanına gitmek için yola çıktı.

Eylemde sık sık “Grev haktır yasaklanamaz”, “Atılan işçiler geri alınsın”, “İşçiye uzanan elleri kıracağız!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Asla yalnız yürümeyeceksin!”, “Zam zulüm işkence işte AKP!”, “Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır!”, “Asla yalnız yürümeyeceksin!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Kahrolsun işçi düşmanları!”, “Hava işçisi yalnız değildir!”, “Hükümet yasanı al başına çal”, “Savranoğlu işçisi yalnız değildir”, “Yüklen emekçi AKP türbülansta” sloganları atıldı.

HDK'den eylem

HDK bileşenleri ise THY'nin Taksim'deki ofisi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı okuyan HDK Yönetim Kurulu Üyesi Sevtap Akdağ, hükümet politikalarını eleştirerek grev yasağının hemen kaldırılmasını ve işten atılan işçilerin derhal geri alınmasını istedi.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise, bugün Türk Hava Yolları işçilerinin burada olmadığını, nedeninin ise onlara eylem ve grev yapmanın yasaklandığını söyledi. Hükümetin aldığı grev yasağı kararını sadece THY işçilerine değil Türkiye işçi sınıfına yönelik bir saldırı olarak niteleyen Tuncel, "AKP iktidarı neoliberal politikalar çerçevesinde yaşamı işçilere, emekçilere zindan etmiş durumdadır. Biz bunu her alanda görüyoruz. Türkiye ekonomisinin ciddi manada büyüdüğünü ifade eden AKP iktidarı, Türkiye'de işçilerin, emekçilerin her geçen gün yoksullaştığını, işçilerin, emekçilerin örgütlenme hakkının elinden alındığını, sendika hakkının elinden alındığını gizlemeye çalışıyor" dedi.

Kadıköy

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), işten atılan emekçilere destek vermek için Kadıköy Kızıltoprak'da bulunan THY binası önünde eylem yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Bursa-Adana