Cinayete karşı “Vicdan nöbeti”

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 20 Mayıs 2012
  • 17:25

(20.05.12) - İş cinayetlerinde yaşamlarını yitiren işçilerin aileleri, İstanbul Taksim'de biraraya gelerek “Vicdan nöbeti” tuttular. Ölen yakınlarını anan aileler, sorumluların cezalandırılmasını ve iş cinayetlerinin son bulmasını istedi. Aileler, sendikalara ve demokratik kitle örgütlerine, iş cinayetlerine karşı her hafta yapacakları “Vicdan nöbeti”ne katılma çağrısı yaptılar.

İş kazası değil bu bir cinayet!”

Taksim Tramvay Durağı'nda buluşan aileler “İş kazası değil bu bir cinayet!”, “Biz bu ihmali de iş cinayetini de gördük Tarih işçiler için acı tarafıyla tekrar ediyor” yazılı pankartlar açtılar. İş cinayetlerinin yaşandığı yerlerin ve “Dün Giresun bugün Adıyaman yarın?”, “Adalet istiyoruz”, “Sorumlular yargılansın” yazılı dövizlerin taşındığı eyleme çok sayıda işçi ailesi çocuklarıyla katılırken, ilerici ve devrimci kurum temsilcileri katılım sağladı. Bir saat “Vicdan nöbeti” tutan katılımcılar, “Sorumlular belli hesap sorulsun!”, “İş kazası değil bu bir cinayet!” gibi sloganlar atarak tepkilerini dile getirdiler.

Aileler arasında, yası simgeleyen siyah elbiseler giyilmişti. Eylemde yer yer aileler gözyaşlarına boğuldular.

Her gün 5 ile 8 arasında işçi öldürülüyor

Eylemde, basın açıklamasını Van Bayram Otel'de hayatını kaybeden gazeteci Cem Emir’in kardeşi Sinem Emir okudu. Emir, her gün 5 ile 8 arasında işçinin iş cinayetinde kurban gittiğine dikkat çekerek açıklamaya başladı. Emir, ölümlerin patronların kar hırsı, işçi hayatını önemsememesi, önlem almaması ve devletin denetim görevini yerine getirmediğinden kaynaklandığını vurguladı. Emir, ailelerin kendi çabaları ile ortaya çıkardığı gerçeklerin sonucunda ise sorumluların ya yargılanmasının engellendiğini ya da ceza almadan salıverildiğine işaret etti. Emir, artık sözün bittiğine, iş cinayetlerinin durması ve seslerini daha da yüksetmek için “Vicdan nöbeti'ne” başladıklarını dillendirdi. Emir, başka ölümlerin yaşanmaması, sorumluların cezalandırılması için vicdan sahibi herkesi duyarlı olmaya ve desteğe çağırdı. Emir, 28 Nisan'ın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de "İş Cinayetlerinde Yaşamını Yitiren İşçileri Anma ve Yas Günü" olarak ilan edilmesini isteyerek açıklamayı bitirdi.

Açıklamaların ardından işçi aileleri birer konuşma yaparak, iş cinayetlerin sorumlusunun patron ve onu koruyan devlet olduğuna değindiler. Çözümün birlikte mücadele etmekten geçtiğine vurgu yaptılar. Ailelerin gönüllü olarak avukatlığını yapan Erbay Yücak da bir konuşma yaparak dava süreçleri hakkında bilgi verdi.

Her Pazar saat 13.00'de “Vicdan nöbeti”

İş cinayetlerinin son bulması, sorumluların yargılanması ve ölen işçilerin anılması için, her pazar saat 13.00'te Galatasaray Lisesi önünde nöbet tutulacak.

Kızıl Bayrak / İstanbul