“Boş Mideler Savaşı” sonrasında Filistinli tutsakların durumu

  • Arşiv
  • |
  • Ortadoğu
  • |
  • 09 Haziran 2012
  • 14:36

İsrail açlık grevi anlaşmasına uymuyor

Tutsak ve insan hakları grupları, İsrail makamlarının toplu açlık grevini sonlandırmak üzere 14 Mayıs'ta tutsaklarla imzalanan anlaşmayı ihlal etmeye devam ettiğini dile getiriyor.

Tutsaklar Cemiyeti avukatı Luay Akka, Perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'in hücre hapsini (tecridi) sona erdirme sözüne karşın Dirar Ebu Sisi'yi halen tecritte tuttuğunu dile getirdi. Açıklamada Dirar Ebu Sisi'nin kronik hastalıklarının olduğu ifade edildi.

İsrail'in beş yılı aşkın süredir uyguladığı abluka nedeniyle devamlı yakıt sıkıntısı çeken Gazze'nin mazotla çalışan tek enerji santralinde çalışan bir mühendis olan Dirar Ebu Sisi, 2011 yılının şubat ayında Ukrayna'ya yaptığı ziyarette İsrail tarafından kaçırıldı.

Diğer taraftan 38 yaşındaki Samir el-Bark, İsrail'in 21 Mayıs'ta idari gözaltı emrini yenilemesi nedeniyle açlık grevini tekrar başlattı. El-Bark, 17 Nisan'da başlayan toplu açlık grevine katılmış ve 14 Mayıs'ta varılan anlaşmayla birlikte açlık grevini bitirmişti. El-Bark, 2010 yılının Temmuz ayından beri hakkında bir suçlama olmaksızın tutuklu bulunuyor ve şu anda Ramle Hapishanesi revirinde yatıyor.

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in anlaşma yapıldığından beri en az 30 idari gözaltı emrini yenilediğini ve en az üç yeni gözaltı emri çıkardığını dile getirdi. Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu sorumlusu Ann Harrison, “Suçlama ya da yargılama olmaksızın gözaltında tutmaya gelinceye her şeyin eski tas eski hamam” olduğunu dile getirdi. “Gazeli tutsaklara aile ziyaretlerinin de halen başlamadığını” da sözlerine ekledi.


Filistin Yönetimi Tutsak İşleri Bakanlığı'ndan geçen hafta yapılan açıklamaya göre İsrail zindanlarındaki Filistinli tutsaklar, İsrail'in Gazzeli tutsaklar için iki ayda bir yarım saatliğine ailelerle görüşme teklifini reddetti. Gazzeli tutsaklar 2007 yılından beri aileleri ile görüştürülmüyor. Batı Şerialı tutsaklar ise yakınları İsrail kontrol noktalarından geçmeyi başarabilirse aile ziyaretlerinden iki haftada bir sadece 45 dakika faydalanabiliyor.

İsrail diğer yandan mahkemeye çıkarılamaksızın, herhangi bir suçlama getirilmeksizin “idari gözaltında” tutulan Filistinlilerin gözaltı sürelerini varılan anlaşmaya aykırı şekilde uzatmaya devam ediyor. “İdari gözaltı” uygulaması ile Siyonist işgal, tutukladığı Filistinlileri mahkemeye çıkarmaksızın ve haklarında bir suçlama getirmeksizin 6 aya kadar hapiste tutuyor. Bu süre, işgalin askeri mahkemeleri tarafından “gizli delillere” dayanarak defalarca 6 ay daha uzatılabiliyor.

Onur Grevi” ve talepleri

İsrail zindanlarında 17 Nisan Filistinli Tutsaklar Günü'nde “Onur Grevi” adı altında toplu açlık grevi başlatan yaklaşık 2 bin tutsak, 14 Mayıs gecesi Mısır arabuluculuğuyla tutsaklar komitesi ile Siyonist devlet arasında varılan anlaşma üzerine yaklaşık bir ay süren açlık grevini bitirmişlerdi. İsrail zindanlarında yaklaşık 4.800 Filistinli tutsak esaret altında.

17 Nisan'da başlayan toplu açlık grevinin talepleri, Filistinli tutsakların “güvenlik gerekçesi” ile uzun süreli tecritte tutulması uygulamasına son verilmesini, işgal mahkemelerinde – Filistinliler asgari hukuki koşulları bile karşılamayan askeri işgal mahkemelerinde yargılanır – yargılanmaksızın veyahut herhangi bir suçlama getirilmeksizin Filistinlilerin “idari gözaltında” tutulmasına son verilmesini ve işgal askeri Gilad Şalid'in Gazze'de Filistin direnişi tarafından esir alınmasından sonra alınan ve Gazzeli tutsaklara aile ziyaretlerinin ve tüm tutsakların yüksek öğretime erişimlerinin yasaklanmasını içeren uygulamaların kaldırılmasını içeriyordu.

Filistin halkının 1947 -1949 yılları arasında Siyonist İsrail devleti kurulurken uğradığı sürgün ve etnik temizliğin anıldığı, Filistin halkının toplumsal belleğindeki direniş günlerinden belki de en önemlisi olan 15 Mayıs Nakba (Felaket) günü arifesinde gelen anlaşma haberi Filistin tutsak hareketinin başarısı olarak kabul edildi.

Anlaşma beş madde içeriyor:

1. Tutsaklar anlaşma imzalandıktan sonraki 72 saat içinde açlık grevini sonlandıracak.

2. Tutsakların uzun süre tecritte tutulmasına son verilecek ve tecritteki 19 tutsak koğuşlarına çıkarılacak.

3. Beş yıldır aile ziyaretinden mahkum bırakılan Gazze Şeridi'nden tutsakların birinci derece yakınlarının ve Batı Şeria'dan tutsakların “güvenlik gerekçeleri” ile geri çevrilen yakınlarının aile ziyaretleri bir ay içerisinde tekrar başlatılacak.

4. Tutsakların günlük şartlarının iyileştirmek için hapisane makamları ile tutsakların temsilcilerinden oluşan bir komite kurulacak.

5.Halen idari gözaltında tutulan 308 Filistinli için yeni gözaltı emri çıkarılmayacak, gözaltı süreleri uzatılmayacak.

İki Filistinli tutsak açlık grevini sürdüyor

Varılan anlaşmaya rağmen Gazzeli milli futbolcu Mahmud Sarsak, “Yasadışı Savaşçılar Yasası” altında tutuklu bulunmasını protesto için başlattığı açlık grevinin 83. gününde. Mahmud Sarsak, durumunun ciddileşmesi üzerine Perşembe günü hapisane revirinden hastaneye kaldırıldı. Çarşamba günü Sarsak'ı ziyaretine izin verilen İnsan Hakları için Hekimler – İsrail'den doktor, yaptığı açıklamada Sarsak'ın ölüm riski olduğunu ve vakit kaybetmeksizin hastaneye kaldırılması gerektiğini söyledi. İki yıl önce Gazze'den Batı Şeria'daki takımına dönerken tutuklanan Mahmud Sarsak, İsrail'in “Yasadışı Savaşçılar Yasası” ile tutuklu olan tek Filistinli. Bu yasa, tutsaklara “idari gözaltı” uygulamasından bile daha beter hukuki koşullar getiriyor.

Açlık grevini sürdüren diğer tutsak Ekrem Rihavi açlık grevinin 59. gününde. Ekrem Rihavi, astım ve şeker hastalığı nedeniyle açlık grevinde sağlığı hızla kötüleşiyor. Rihavi, tutuklandığı 2004 yılından beri hapisane revirinde tutuluyor.

Zindanlarda büyüyen direniş

Filistinli tutsaklar geçtiğimiz yıl 24 Eylül'de tecride ve tutsaklar üzerinde artan baskılara son verilmesi talebiyle açlık grevini de içeren bir sivil itaatsizlik kampanyası başlatmışlardı. Açlık grevi, Hamas ile İsrail arasında yapılan esir değiş tokuşu sırasında İsrail'in tecridi sona erdireceği sözü üzerine 18 Ekim'de bitirildi. Fakat İsrail 17 Nisan'a gelinen süreçte bu konuda bir adım atmadı.

2012 yılı, Filistin tutsak hareketinde bireysel uzun süreli açlık grevlerine şahit oluyor. 66 gün süren açlık grevi sonucu idari gözaltından 17 Nisan akşamı Batı Şeria'daki memleketi Cenin'e serbest bırakılan Hadir Adnan ve 43 günlük açlık grevi sonunda varılan anlaşmayla Gazze'ye sürgüne giden Hana Şalabi'nin açlık grevleri, “idari gözaltı” uygulamasını dünyanın gözleri önüne serdi. 14 Mayıs gecesi varılan anlaşma ile idari gözaltında tutulmalarını protesto için başladıkları açlık grevlerini sonlandıran Bilal Diab ve Sair Halehle ise 77. gündeydiler.

Ahmed Saadat: Açlık grevi zindanlarda birliği yeniden sağladı

Üç yıldır tecritte tutulan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin genel sekreteri Ahmed Saadat, Ramallah yönetimine bağlı tutsak işleri bakanlığının avukatlarından Eşref el-Hatib ile yaptığı görüşmede toplu açlık grevinin tutsaklar arasında birliği yeniden sağladığını söyledi. Açlık grevini sonlandıran anlaşma imzalandıktan sonra geçtiğimiz günlerde tecritten çıkarılan Saadat, tüm partilerden tutsakların ulusal uzlaşma çabalarını desteklediğini dile getirdi. Saadat, özgürlüğe giden yolun uzun olduğunu ve birlik ve kararlılık gerektirdiğini sözlerine ekledi.

Filistin Maan Haber Ajansı'ndan kizilbayrak.net için çevrilmiştir...