Bor yağmaya açıldı

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Sendika
  • |
  • 10 Mart 2012
  • 10:13

(10.03.12) – Sermaye hükümeti, Bor madenlerini işleten Eti Maden İşletmeleri'nin özelleştirilmesi yolunda önemli bir adım attı.

5 Mart 2012 tarihinde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu'na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından 2840 Sayılı “Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” taslağı sunuldu.

Özel sektöre devir

2840 Sayılı Kanunun “Devlet Eliyle İşletilecek Madenler” başlıklı 2. maddesinde yer alan “Bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin aranması ve işletilmesi Devlet eliyle yapılır. Bu madenler için 6309 sayılı Maden Kanunu gereğince gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine verilmiş olan ruhsatlar iptal edilmiştir” hükmüne bir fıkra eklenerek bu yetki kamudan alınıp özel sektöre devredilmek isteniyor.
Eti Maden İşletmeleri'nde örgütlü Petrol-İş Sendikası, özelleştirme saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Sendika, cam, seramik, nükleer, uzay ve havacılık, elektrik- elektronik, bilgisayar, inşaat-çimento, metalurji, enerji, ulaşım, tekstil, ilaç ve kozmetik, kimya, tarım, kağıt, kauçuk başta olmak üzere birçok farklı sanayi kolunda 500'e yakın kullanım alanı olan bor ürünlerinin, hem ekonomik hem de stratejik açıdan son derece önemli bir yere sahip olduğunu hatırlattı.

Bor stratejik bir madendir”

Bor madenlerini işleten Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün, kârlılığı her geçen gün artan bir şirket olduğunu dikkat çekilen açıklamada, 2010 yılında 487 milyon dolara ulaşan kârı ile İSO En Büyük 500 Şirket Araştırması'nda, Türkiye'de en fazla kâr eden 6. şirket durumunda olduğunu belirtti. Petrol-İş ayrıca, 2001 yılında Eti Holding A.Ş özelleştirme kapsam ve programına alınan bor madenlerinin özelleştirilmesi girişiminden Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın kararıyla vazgeçildiği ifade edildi.

AKP hükümeti özelleştirmenin önünü açmak istiyor

AKP hükümetinin, bor madenlerinin özel sektöre devredilmesi önündeki mevzuat engellerini ortadan kaldırabilmek için harekete geçtiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bor, uranyum ve toryum madenlerinin üretim ve zenginleştirme aşamasında günün teknolojisine uygun üretim yöntemlerinin hızlı ve etkin uygulanabilmesini sağlamak ve üretim maliyetlerini düşürebilmek” gerekçesiyle ilgili kanunda bir değişiklik yapmayı gündemine almıştır. Her fırsatta, bor madenlerinin Türkiye için stratejik değer olduğunu yineleyen, bu madenleri özelleştirmek istemediklerini belirten hükümet yetkilileri, aslında özelleştirmenin bir adımı olan uygulamayı “hizmet alımı” kılıfına sokarak, stratejik değerimiz bor madenlerinin özelleştirilmesine karşı oluşacak kamuoyu tepkisini azaltmayı amaçlamaktadır.

Ülkemizi 2023'e kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisine sokacağını iddia eden hükümetin, Türkiye'nin en büyük maden zenginliğini yerli ve yabancı sermayenin kullanımına vermeye çalışması, seçim döneminde ara verilen özelleştirme politikalarına tam gaz devam edileceğini göstermektedir. Türkiye ekonomik değeri ve kalitesi yüksek bor mineralleri rezervlerine sahip olması açısından dünyada tekel konumundadır ve bor ürünlerinin kullanım alanı son derece yaygın, yarattığı katma değer ve kâr oranı çok yüksek düzeydedir. Bu bakımdan stratejik nitelikte olan bu sektörün özelleştirilmesinin önünü açacak her türlü uygulama, ülke ve kamu yararına aykırı nitelikte olacaktır.”

Yasa değişikliğinin derhal geri çekilmesini talep eden Petrol-İş'in açıklaması şu sözlerle sona erdi:

“2840 sayılı Kanunda yapılması planlanan değişiklik derhal geri çekilmelidir. Kamuoyunu stratejik değerimiz Bor'un her türlü özelleştirme girişimine karşı duyarlılığa çağırıyoruz. Petrol-İş Sendikası, boru özelleştirme politikalarına karşı daha önce olduğu gibi bundan sonra da kararlı bir şekilde mücadele edecektir.”