Adana’da devrimci 8 Mart!

  • Arşiv
  • |
  • Emekçi kadın
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 08 Mart 2008
  • 19:45

Cinsel ulusal, sınıfsal, sömürüye son!”


(08.03.08) - Kadın sorununa bakışın bir ürünü olarak yıllardır yaşanan ayrışma bu yıl da yaşandı, Adana’da iki ayrı eylem gerçekleştirildi. Reformist-feminist anlayış, bu yıl da oluşturduğu "Adana 8 Mart Kadın Platformu" üzerinden “erkeksiz” bir 8 Mart süreci örgütledi. 

Bunun karşısında 8 Mart’ı sınıfsal özüne ve devrimci tarihsel anlamına uygun olarak kutlamak isteyen güçlerin oluşturdukları “Devrimci 8 Mart Platformu”, 8 Mart akşamı Çarşı Merkezi’nde meşaleli bir yürüyüş ve İnönü Parkı’nda bir etkinlik gerçekleştirdi.

Saat 18.00’de Beşocak Meydanı’nda “Cinsel ulusal, sınıfsal, sömürüye son!/Devrimci 8 Mart Platformu” pankartının açılması ve atılan sloganlarla başlayan yürüyüş, Çakmak Caddesi’nin trafiğe kapatılmasıyla devam etti.

Yol boyunca meşalelerle yapılan yürüyüşte, “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!”, “Şan olsun 8 Mart’ı yaratanlara!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!”, “Kadın-erkek elele, örgütlü mücadeleye!” sloganlarıyla yürüyen kitle, İnönü Parkı’na geldiğinde basın metni okundu.

Basın metninin okunmasından önce 6 Mart günü Çukurova Üniversitesi’nde İP çetesinin gerçekleştirdiği saldırı anlatıldı ve kınandı. Saldırıların hesabının sorulacağı vurgulandı.

Basın metninde, 8 Mart’ın tarihsel anlamı ve sınıfsal içeriği anlatıldı ve bundan 151 yıl önce Amerika’da başlatılan mücadelenin halen yolumuzu aydınlatmaya devam ettiği vurgulandı. Metnin devamında şunlar söylendi:

“Bir bütün olarak işçi ve emekçiler her geçen gün daha kötü çalışma ve yaşama koşullarına hapsediliyor. Genel Sağlık Sigortası adı altında hastaneler satılıyor, sağlık parası olanın yararlanabileceği bir ayrıcalık haline getiriliyor. Eğitim özelleştiriliyor. Evde, sokakta, işte ve yaşamın bütün alanlarında emekçiler sömürülüyor, aşağılanıyor.

Ve yeni bir 8 Mart yaklaşıyor. 1857’de New Yorklu dokuma işçisi kadınların yükselttikleri mücadele bayrağı, bugün de dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçi kadınların ellerinde dalgalanmaya devam ediyor.”

Metnin okunmasının ardından sloganlarla etkinlik programına geçildi. Grup Diyar bir müzik dinletisi sundu. Ardından Adana Gençlik Derneği Müzik Topluluğu bir dinleti sunmak üzere sahneye çıktı.

8 Mart eylemine küçük-burjuva, dar grupçu anlayış gölgesi!

Bu yıl örgütlenme çalışmaları bir dizi eksiklik ve zaaf barındıran 8 Mart sürecinin ön tartışmalarında sergilenen ilkesiz ve geri tutumlar eyleme de taşındı. Yapılan tartışmaların ardından “kabul edilen” imzasız ve şehit resimlerinin olduğu bir pankart açarak eyleme katılan HÖC, eylemin başından sonuna kadar ortaklaştırılan sloganlar uymadı ve ısrarla kendi sloganlarını atmayı sürdürdü. Ortak pankart dışında HÖC “ayrı bir kortej olarak” yürüdü. Eylemin bütünlüğü ve alınan kararlar böylece çiğnendi. Etkinlikte kitleye bir dinleti sunacak olan Adana Gençlik Derneği müzik topluluğunun, dinletisine Grup Yorum’un “Zafer yakında” marşı ile başlaması tartışmalara yolaçtı. Yaşanan tartışmalar sonucu BDSP kitlesi eylem alanını terketti.

BDSP eyleme “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Toplumsal yaşamın tüm alanlarında kadın-erkek eşitliği!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!”, “Özgürlük ve eşitlik için emekçi kadınlar bir adım ileri” şiarlı dövizler ve BDSP flamalarıyla katıldılar. 

Kızıl Bayrak / Adana