“21. yüzyılda devrimin güncelliği”

  • Arşiv
  • |
  • Dünya
  • |
  • Avrupa
  • |
  • 21 Mayıs 2012
  • 08:22

(21.05.12) - Almanya'nın Stuttgart kenti yakınlarındaki Göppingen'de, Bir-Kar ve Alevi Kültür Merkezi tarafından Araştırmacı ve yazar Volkan Yaraşır'ın katılımıyla “21. yüzyılda devrimin güncelliği” başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

Alevi Kültür Merkezi'nde yapılan panel devrim şehitleri için yapılan saygı duruşu ile başladı. Alevi Kültür Merkezi Yönetim Kurulu adına yapılan açılış konuşmasında dünyanın içine girdiği tarihsel süreç ve kapitalizmin yıkıcılığına vurgu yapıldı.

Ardından Volkan Yaraşır'a sunumunu yapması için söz verildi. Yaraşır sunumunda ilk olarak kapitalizmin yapısal krizi, krizin dinamikleri ve kapitalizmde kriz tipleri ve sonuçları konusunda açıklamalarda bulundu. İçine girilen tarihsel dönemi olağanüstü bir dönem olarak tanımlayan Yaraşır, büyük bunalımların tarihsel örnekleri üzerinden bugüne dair çıkarsamalar yaptı.

Yaraşır, girdiğimiz süreci devrimin güncelliği içinde tanımladı ve Marksizm'de kriz teorisi üzerinde durdu.

Bağlantılı olarak, Avrupa'daki mali krizi değerlendirirken kıtayı saran sınıf ve kitle hareketleri, seyri konusunda bilgiler verildi. Kuzey Afrika'dan, Latin Amerika ve Uzak Asya'ya kadar gelişen devrimci dinamikleri ele aldı. ABD'nin yeni jeopolitik stratejisi olan Asya Pasifik yönelimine dikkat çekti. Özellikle Ortadoğu'daki gelişmeler, İran ve Suriye savaşı üzerinde durdu. TC'nin yeni jeopolitiği üzerinden Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki gelişmelere dikkat çeken Yaraşır, Kürt sorununun bugün ulaştığı küresel boyutun altını çizdi. Türkiye'deki sınıf hareketi ile Kürt özgürlük hareketinin birleşik gücü ile ön Asya devriminin kapılarının açılacağını ifade eden Yaraşır, Kürt sorununun bugün ulaştığı sosyolojik boyutu irdeleyerek, işçi hareketinin Kürtleştiğini, Kürtlerin de işçileştiğini belirtti.

Bütün bu faktörlerin de devrimin güncelliğini oluşturduğunu vurgulayan Yaraşır,  sınıf içinde çalışmanın artık yaşamsal bir önem taşıdığının altını çizdi.

Bu sunumun ardından panele kısa bir ara verildi. Panelin ikinci bölümünde soru, cevap kısmına geçildi. Siyasal önderlik yani devrimci sınıf partisi sorunu, Kürt ulusal hareketinin dinamikleri, kriz ve krizin yarattığı olanaklar, Kürt özgürlük hareketi ve işçi hareketinin sentezi, CHP'ye nasıl bakmalıyız?, sınıf içinde nasıl çalışma yapılmalı?, siyasal islam ve siyasal İslam içindeki sınıfsal ayrışma ve nedenleri gibi başlıklar üzerinde duruldu. Bu konularda kapsamlı açılımlar yapıldı.

Panelin ikinci bölümü; etkin, zengin, aktif katılımlı bir tartışma platformu oldu. 60 kişinin katıldığı panel 5 saat sürdü. Katılımcıların hemen hemen tümü, paneli sonuna kadar gözle görülür bir ilgi ile takip etti. Bu türlü toplantıların sürekli ve düzenli yapılması yönünde öneriler geldi.

Kızıl Bayrak / Göppingen