2014 yılının şubat ayında, İstanbul Hadımköy’de kurulu olan Greif fabrikasında çalışan işçilerin başta taşeron köleliği olmak üzere, işçi sınıfına dayatılan çok yönlü saldırılara, düşük ücretlere ve ağır çalışma koşullarına karşı gerçekleştirdikleri işgal eyleminin 8. yıldönümündeyiz.
Greif işçilerinin 60 gün süren işgal eylemi, günümüz işçi sınıfı hareketine eşsiz deneyimler bıraktı. Ön süreciyle birlikte Greif işgali; sınıflar mücadelesinde taban örgütlenmesine dayalı fabrika komitelerinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Ancak örgütlü mücadele içerisinde işçi demokrasisinin ve inisiyatifinin geliştirilebildiğini, bir direnişin kendi dar sınırlarını aşıp toplumsal gündemlerle nasıl bağ kurulabileceğini, devrimci önderlikle buluşan mücadele ve direnişlerin ne denli sarsıcı ve kuvvetli olabileceğini gösterdi. Daha birçok açıdan “sınıf hareketinin devrimci geleceğini” temsil eden Greif İşgali’nden öğrenecek çok şey var.
Bu açıdan, başta mevzilerde direniş bayrağını dalgalandıran işçiler olmak üzere, sınıf mücadelesinin parçası olan tüm öznelerin Greif İşgali’nin bıraktığı çok yönlü deneyimi irdelemesi için, direnişe dair yapılan temel değerlendirmeleri içeren kitap, makale, belgesel vb. materyalleri yayınlamayı önemli bir sorumluluk olarak görüyoruz.
Aşağıda Greif İşgali’ni farklı yönleri ile inceleme olanağı sunan materyallerin linkleri yer alıyor:
-Greif Direnişi işçi sınıfı hareketinin devrimci geleceğidir!
-Greif Kitabı
-Greif Belgeseli / 60 Uzun Gün
-Greif İnteraktif Sayfa