Bir sınıf haini portresi: Muzaffer Subaşı

Muzaffer Subaşı, sendikaların yönetimlerini ele geçiren bürokratik kastın temsilcilerinden biriydi. Bu tür kişilerin “sendika yöneticisi” olmalarını önlemenin yolu, o sendikal kast sistemini yıkmaktan geçiyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 24 Mart 2023
  • 13:20

DİSK eski Genel Başkan Yardımcısı, DİSK TEKSTİL eski Genel Sekreteri Muzaffer Subaşı hayatını kaybetti. DİSK, yayınladığı Twitter mesajında ölümü şu ifadelerle duyurdu:

“DİSK önceki dönem Genel Başkan Yardımcılarından, DİSK Tekstil eski Genel Sekreterlerinden Muzaffer Subaşı’yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.”

Muzaffer Subaşı kimdir?

Muzaffer Subaşı hayatını kaybetti ancak temsil ettiği “sendikal kast sistemi” yerli yerinde duruyor. Subaşı, bir “ihanet şebekesi” gibi çalışan DİSK TEKSTİL’in “meşhur üçlüsü”nden biriydi.

İstanbul’da Baby Çuval’dan Greif direnişine, Antep’te Çemen Tekstil’den Riteks’e, Akteks’ten Numaş’a varana dek nerede direnen işçiler varsa onlar Muzaffer Subaşı’yı karşılarında gördü. Tekstil işçileri onu ve oynadığı uğursuz rolü iyi tanırlardı.

DİSK bürokrasisi içinde yer alan Muzaffer Subaşı’nın yaşamı, işçi sınıfına ettiği ihanetlerle doludur. İki yüzlü bürokrat takımının önde gelen temsilcilerinden biri olan Subaşı, direnen işçilerin karşısında yer almakla kendini mükellef görmüştür. Fabrikada, sokakta, mahkeme salonlarında… Her zaman direnen DİSK Tekstil üyesi işçilerin karşı cephesinde saf tutmuştur.  

Kişiler, temsil ettikleri sınıfın mücadele tarihinde nasıl bir rol oynuyorsa öyle anılmalıdırlar. İşçi sınıfının hafızası güçlüdür. Bir sınıf olarak hareket etmeye başladığı anda bu hafıza kendini gösterecektir. Subaşı, dört dörtlük bir sınıf haini idi. "Sendikacı" kimliğine bürünmüş sermayenin hizmetkarlarından biriydi. Tabiri uygunsa sermayenin işçi sınıfının içine yerleştirdiği bir Truva atı idi.   

“Suç çetesinden katmerli ihanetin hesabı mutlak olarak sorulacak!”

TKİP’nin “Greif Direnişi’nin deneyim ve dersleri” değerlendirmesinde bu ihanetçi şebeke açık biçimde anlatılıyor. “Suç çetesinden katmerli ihanetin hesabı mutlak olarak sorulacak!” başlığında şunlar ifade edilmektedir:

“Onlar Greif Direnişi’ne kadar işçi sınıfına karşı sayısız suçlar işlemişlerdi. Ama tam da Greif Direnişi’nin ortaya koymaya çalıştığımız benzersiz üstünlüklerinden dolayı sendikal hayatlarının en ağır suçlarını ona karşı işlemiş oldular. Açıkça Amerikan tekelinin yanında saf tuttular, taşeron çeteleri, mahkeme ve polisle işbirliği halinde hareket ederek görkemli bir işçi direnişinin kırılması için hemen herşeyi yaptılar.

60 günlük işgal boyunca bu katmerli ihanetin adım adım nasıl yaşandığı, Greif direnişçilerinin günü gününe yayınlanan açıklamaları ve ayrıca devrimci sınıf basını üzerinden kayıt altına alınmış bulunmaktadır. Greif Direnişi seyri, dersleri ve deneyimleriyle çok yönlü olarak yazıldığında, bu suç çetelesi de orada ayrıntılı bir bölüm olarak yer alacak, böylece geleceğe silinmez biçimde kalacaktır. Kuşkusuz bu çetenin geçmişten bugüne tüm öteki suçları ile birlikte.

Bu tescilli suç çetesinin ihaneti yalnızca 600 Greif direnişçisine değil, fakat Türkiye işçi sınıfı hareketinin tümüne karşıdır. Zira Greif işçileri yalnızca kendileri için değil fakat bütün bir işçi sınıfı için ve halen onun ayağına vurulmuş en ağır prangaya, taşeron sistemine karşı ayağa kalkmışlardı. Kazansalardı tüm işçi sınıfı kazanmış olacaktı. Dolayısıyla bunu boşa çıkarmaya yönelik katmerli suç da sınıfının bütününe karşı işlenmiştir.

Bu suçu bu denli açık ve bu denli katmerli biçimde işlemiş Rıdvan Budak çetesi mutlak olarak bunun hesabını verecektir. Ve bu hesap onlardan her yol ve yöntemle sorulacaktır. Önlerinde ödeyecekleri bedeli hafifletecek bir tek yol vardır: Sendikal hareketi derhal terk etmek!”

***

Muzaffer Subaşı, sendikaların yönetimlerini ele geçiren bürokratik kastın temsilcilerinden biriydi. Bu tür kişilerin “sendika yöneticisi” olmalarını önlemenin yolu, o sendikal kast sistemini yıkmaktan geçiyor. İşçi sınıfı bu Truva atlarını kapı dışarı edene kadar sendikaların sınıf mücadelesinde gerçek rollerini oynaması mümkün olmayacaktır.

Not: Greif işgalcilerinin DİSK Tekstil Genel Merkezi’ndeki anlarına ilişkin video: