Almanya, Ukrayna’ya ana muharebe tankları tedarikine başladı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, birkaç gün önce 18 Leopard ana muharebe tankının Ukrayna’ya teslim edildiğini açıkladı. 40 adet Marder piyade savaş aracının da teslim edileceği bildirildi.
Ukrayna, bu gelişmenin ardından “Bugün mühimmat ve yedek parçalarıyla beraber 18 Leopard 2 ve iki Buffalo zırhlı kurtarma aracı, Almanya’da eğitilen mürettebatıyla birlikte Ukrayna’ya geldi” açıklamasında bulundu.
Almanya şimdiye kadar Ukrayna’ya iki milyar Euro değerinde silah, mühimmat ve teçhizat teslim etmiş bulunuyor. Ancak Ukrayna’ya teslim edilen tanklar ve uçaksavarlar için yeterli mühimmatın olmadığı açıklandı.
Alman Ordusu Bundeswehr, Ukrayna’ya ağır muharebe ve piyade tanklarının yanı sıra, Gepard uçaksavar tankları da sağlıyor. Ancak söz konusu tankların cephaneleri tükenmiş bulunuyor. Almanya’da mühimmat üreten şirketler “Alman Ordusu’nun ihtiyaçlarını bile karşılamada zorlandıkları” belirtiliyor.
Alman Ordusu Bundeswehr’den 2011’de "emekliye" sevk edilen Gepard uçak savar tankları Romanya, Brezilya, Ürdün, Katar gibi ülkelere mühimmatları ile birlikte satıldı.
Almanya, Ukrayna’ya verdiği Gepard tank teslimatı sözlerini yerine getirmek için şimdi bu mühimmatlara sahip olmak istiyor. Ancak bu mühimmatların temin edilmesi konusunda İsviçre kaynaklı üretici firmalar işi ağırdan alıyor. İsviçre kamuoyunun “hassasiyeti”, Çin-İsviçre ilişkileri, İsviçre’deki Rus sermayesi ve Brezilya pazarı gibi faktörler, İsviçre’nin işi ağırdan almasına yol açıyor.
Almanya ortaklı Brezilya’daki mühimmat üreticisi şirket ise Devlet Başkanı Lula da Silva’nın vetosuna takıldı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Brezilya’ya yaptığı ziyarette Brezilya’dan mühimmat talep etmişti.
Almanya Başbakanı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Lula, “Brezilya'nın bu savaşta kullanılabilecek mühimmatı tedarik etmekle hiçbir ilgisi yok, olmayacak” demiş ve eklemişti: “Biz barışa kararlı bir ülkeyiz, bu savaşta dolaylı da olsa taraf olmak istemiyoruz.”
Scholz’un Brezilya ziyaretinde öncelikle stokta olan mühimmatın hemen verilmesi ve üretime geçilerek devamının sağlanması talebi, Lula’lı Brezilya’da zor görünüyor.
Zira Lula Çin’e yaptığı ziyarette “savaşın tarafı olmak istemediklerini, barış için her iki tarafla görüşmelere köprü rolü almak istediklerini” açıklayarak duruşunu belirlemişti.
Brezilya “hayır” diyor. Diğer ülkeler için ise İsviçre’nin “olur”u gerekiyor. İsviçre geçen yıl Almanya’nın bu yönlü talebine olumsuz yanıt vermişti. Şimdi de ayak diriyor. “Olur” demese de hayır da demiş bulunmuyor.
İsviçre parlamentosunun güvenlik komisyonu geçen hafta ilk kez, “savaş malzemelerinin Rusya-Ukrayna savaşıyla bağlantılı olarak Ukrayna'ya yeniden ihraç edilmesi” halinde, üçüncü ülkelerden Ukrayna’ya İsviçre silahlarının teslimatına getirilen ‘katı yasağı’ gevşetmek yönünde bir karar aldı. Bunun nihayete ermesi için ise meclis kararı gerekiyor.
Her ne kadar İsviçre bu mühimmatları vermeye meyilli olsa da 22 Ekim 2023’de yapılacak genel seçimler öncesi bunun gerçekleşmeyeceği ifade ediliyor.
“Almanya kendisi üretecek”
Almanya'nın silah endüstrisinin Gepard mühimmat üretimini artırmak için harekete geçtiği açıklandı.
Alman silah ve mühimmat üreticisi Rheinmetall, Niedersachsen Eyaletine bağlı Celle’de bir üretim tesisi kuruyor. Bu tesisin Haziran 2023 itibarıyla faaliyete geçmesi bekleniyor.
Rheinmetall’in yan kuruluşu olan Güney Afrika’nın silah üreticisi Denel, 35 mm toplar üretiyor. Bunların da devreye sokulması bekleniyor. Norveç’teki Rheinmetall ortaklı şirkette açık bir opsiyon olarak duruyor.
NATO ülkelerinin bütçe komisyonu, 5 Nisan günü, Ukrayna’ya 12 milyar Euro ek askeri yardım yapılmasını kararlaştırdı.
NATO’nun ABD’den sonraki önemli bileşeni olan Almanya da üstüne düşeni layıkıyla yerine getiriyor.
Alman burjuvazisinin iktidardaki siyasi temsilcileri Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Hür Demokratlardan oluşan koalisyon hükümeti bir NATO aparatı olarak saldırganlığını arttırarak sürdürüyor.
Almanya’nın 5 bin miğferle başlayan “Ukrayna desteği” tanklar, toplar, uçaksavar ve her türlü mühimmatla artarak devam ediyor.
Hitler’in Sovyetler Birliği’ne karşı yürüttüğü imha savaşından 80 yıl sonra Alman tankları Ukrayna üzerinden yeniden Rusya’ya karşı devreye sokulmuş bulunuyor.
Alman tekelleri her tür yol ve yöntemi kullanarak Ukrayna’daki savaşa benzin dökmeye devam ediyorlar.