Zelenski’nin İtalya, Almanya ve İngiltere ziyaretleri...

Kiev için kapsamlı silahlanma paketi

Zelenski, Ukrayna’nın Avrupa başkentlerine yaptığı bu ziyaretlerin amacının “savaş uçağı koalisyonu oluşturmak” olduğunu belirterek, Rusya’nın hava sahasında hala üstün olduğunu, bu üstünlüğü de ancak Berlin ve diğer başkentlere yaptığı ziyaretlerin sonucunda değiştirebileceğini ve bu amaç için temaslarda bulunduğunu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Mayıs 2023
  • 19:00

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, İtalya’ya yaptığı resmi ziyaret sırasında Başkan Sergio Mattarella ve Başbakan Giorgia Meloni ile bir araya geldi. Zelenski, Rus işgaline karşı destek ve yardımlar için teşekkür ederek, Rusya’ya karşı daha iyi savaşmak için daha fazla destek istedi. Roma’daki görüşmelerinin “Ukrayna’nın zaferine yaklaşmak için önemli” olduğunun altını çizdi. Başkan Sergio Mattarella’dan da “İtalya, Ukrayna’nın tamamen yanındadır” sözünü aldı. Zelenski ayrıca Papa Franciscus ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Zelenski Roma ziyaretinin ardından, sabah erken saatlerde Alman Hava Kuvvetleri’ne bağlı özel bir uçakla Berlin’e geçti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından askeri törenle karşılanan Zelenski Berlin ziyaretinde güvenlik kabinesi çerçevesinde görüşmelerde bulundu. Scholz, Ukrayna’ya “savunma mücadelesinde” daha fazla destek sözü verdi. Zelenski ise, Almanya’nın şu anda ABD’den sonra Ukrayna’nın askeri alanda en büyük ikinci destekçisi ve müttefiki olduğunu vurguladı. Almanya federal hükümeti Kiev için yaklaşık 2,7 milyar değerindeki kapsamlı bir silahlanma paketi duyurdu. Savunma Bakanlığı’na göre Ukrayna, diğer yardımların yanı sıra 30 Leopard 1 A5 ve 20 Marder tankı alacak. Pakette ayrıca dört adet ilave Iris-T uçaksavar sistemi, 18 tekerlekli obüs, 100’den fazla zırhlı savaş aracı ve 200’den fazla keşif uçağı yer alıyor. Almanya’nın kullanıma sunduğu hava savunma sistemleri için topçu mühimmatı ve güdümlü füzeler de Ukrayna’ya verilecek askeri destek paketinde yer alıyor.

Sabah saatlerinde yüksek güvenlik önlemleri altında Berlin’i ziyaret eden Zelenski, görüşmelerin ardından Basbakan Olaf Scholz ile birlikte Uluslararası Şarlman Ödülü’nün takdimi için Aachen’e geçti.

Almanya’dan sonra İngiltere’ye geçen Zelenski Londra’da İngiltere Başbakanı Rishi Sunak tarafından karşılandı. Sunak, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı direnişinin şu anda “belirleyici bir dönemeçte” olduğunu iddia ederek, Ukrayna’nın uluslararası tam desteğe ihtiyacı bulunduğunu vurguladı. Ayrıca Kiev’e kapsamlı silah tedariki sözü verdi. Sözü geçen daha uzun menzilli füzeler ve yeni insansız hava araçlarının 200 kilometreye kadar menzile sahip olduğu söyleniyor. Geçen hafta İngiliz hükümeti, Zelenski’nin “Rusya’nın uluslararası kabul görmüş topraklarına saldırılmayacağız” teminatı üzerine, 250 kilometreye kadar ulaşabilen ve daha önce teslim edilen “HIMARS” gibi sistemlerin füzelerinden önemli ölçüde güçlü “Storm Shadow” seyir füzelerinin teslim edildiğini duyurdu. Bu, Ukrayna’nın Kırım Yarımadası gibi daha önce ulaşılamayan bölgeleri hedef almasına olanak sağlıyor.

Zelenski, Ukrayna’nın Avrupa başkentlerine yaptığı bu ziyaretlerin amacının “savaş uçağı koalisyonu oluşturmak” olduğunu belirterek, Rusya’nın hava sahasında hala üstün olduğunu, bu üstünlüğü de ancak Berlin ve diğer başkentlere yaptığı ziyaretlerin sonucunda değiştirebileceğini ve bu amaç için temaslarda bulunduğunu açıkladı. Savaş çığırtkanlığına devam eden Almanya, İngiltere gibi ülkeler de görüşmeler sonrası Ukrayna’ya tam destek sözü verdiler. Görünen o ki batılı emperyalistler Ukrayna üzerinden Rusya’ya karşı saldırganlığı savaş uzadıkça tırmandırmaya devam edecekler.