Sendikamızın 9. Yılı, Greif işgalinin 10. yılı!

İşgal, grev, direniş!

DEV TEKSTİL, Greif işgalinin 10’uncu yılına ilişkin yazılı açıklama yaptı ve “İşgal, grev, direniş” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Şubat 2024
  • 19:00

Onlarca işçinin taşeron köleliğe, sendikal bürokrasiye karşı başlattığı işgalin 10. Yılı, sendikamızın kuruluşunun da 9. Yılı. Hadımköy GREİF fabrikasında 44 ayrı taşerona bölünmüş 850 işçi kötü çalışma koşullarına, baskıya, düşük ücrete, işçiler arasında yapılan kadrolu-taşeron ayrımına karşı artık yeter dediler.

Günler aylar derken bir yılı bulan komite toplantıları, eğitim çalışmaları öz örgütlenme deneyimi ile inisiyatifi ellerine aldılar. Örgütlenme sürecinde öncü bir işçinin işten atılması ile “arkadaşım yoksa üretim de yok!” dediler. Örgütlenmenin, taban inisiyatifinin fabrikadaki ilk örneğini gösterdiler. Büyük kavganın ilk adımı başarıyla sonuçlandı ve atılan işçi kısa sürede işbaşı yaptı.

Kavga büyüdü. Tıkanan toplu sözleşme sürecinde işçiler taşeron-kadrolu ayrımını ortadan kaldırmak ve tek fabrika tek sözleşme diyerek mücadeleyi büyüttüler. DİSK Tekstil bürokratlarının hayal kuruyorsunuz, imkansız demelerine, direnişi kırma çabalarına rağmen inisiyatifi bir kez daha ele alarak 10 Şubat 2014’de “işgal, grev, direniş!” sloganıyla üretimden gelen gücünü kullanarak fabrikayı işgal ettiler. 60 gün boyunca tüm tehditlere, baskılara karşı direnişi sürdürdüler.

Greif işçileri işçi sınıfının mücadele tarihinden öğrenmiş, sınıfına ihanet eden bürokratik, uzlaşmacı anlayışa karşı işçi inisiyatifini, taban inisiyatifini bir kez daha açığa çıkardı. Taşeron köleliğine karşı, fabrikalarda taşeron-kadrolu ayrımını kaldırarak sınıfın birliğini sağladı. Tarihin direniş sayfalarına adını yazdırdı.

Greif direnişinin öncü işçileri sendikal ihanete karşı işçi sınıfının mücadele programını rehber edinen sendikamız Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası’nı (DEV TEKSTİL) kurdu.

DEV TEKSTİL sınıf sendikacılığı anlayışını çoktan terk etmiş ihanetçi, bürokratik sendikal anlayışa karşı açılmış bir direniş mevzisidir. Devrimci sınıf sendikacılığı anlayışını ete kemiğe büründürmeye çalışan, işkolu ayrımı gözetmeksizin işçi iradesini açığa çıkaran, fiili-meşru mücadele anlayışıyla sermaye düzenine karşı mücadele iradesi koyan işçilerin öz örgütüdür.
Tüm baskı ve zorbalığa karşı, örgütlenmenin türlü zorluklarına karşı, sermayedarların ve iktidarının zulmüne ve sömürü düzenini karşı işçi sınıfının siyasal bir güç olarak mücadele sahnesinde yerini alması için mücadele eden güçlerden biridir.

Sendikamızın 9. yılı geride kalırken tüm işçi sınıfı, emekçileri, kadınları söz-yetki-karar hakkı için fiili-meşru mücadeleye davet ediyor. Sendikamızı ve devrimci sınıf sendikacılığı anlayışını büyütmeye çağıyoruz.

DEV TEKSTİL