Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) raporuna göre 2023 yılında tüm dünyada en fazla gelir elde eden ilk 100 silah üreticisi toplam 632 milyar dolarlık satış yaptı.
Geçen yıl tüm dünyada en fazla gelir elde eden ilk 100 silah üreticisi yüzde 4,2 büyümeyle toplam 632 milyar dolarlık satış yaptı.
2018'den bu yana listenin başındaki 5 şirket ABD merkezli Lockheed Martin, RTX (eski adı Raytheon Techologies) Northrop Grumman, Boeing ve General Dynamics olarak sıralandı. ABD merkezli 41 silah tekeli toplam gelirlerin yarıdan biraz fazlasını elde etti.
Dünyanın en büyük silah üreticisi ABD'li Lockheed Martin’in gelirleri yüzde 1,6 azaldı. F-16 ve F-35 gibi savaş uçaklarını üreten şirketin tedarik zorlukları nedeniyle siparişlere cevap verecek hızda üretim kapasitesini artıramadığı kaydedildi. Tekel, geçen yıl 60,8 milyar dolar gelir elde etti.
Çinli üreticiler 103 milyar dolarla ABD'li silah üreticilerinden sonra en fazla geliri elde ederken, listede Rusya'dan toplam 25,5 milyar dolarlık satışla iki şirket yer aldı.
İlk 100'de Almanya'dan ise toplam 10,7 milyar dolar gelirle dört şirket yer aldı. Bu 2022'ye göre gelirlerin yüzde 7,5 büyüdüğü anlamına geliyor.
Almanya'nın en hızlı büyüyen şirketi Diehl oldu. Diehl gelirlerini yüzde 30 artırarak 1,4 milyar dolar elde etti. Ülkenin en büyük silah üreticisi Rheinmetall ise yüzde 10 büyümeye karşılık gelen 5,5 milyar dolarlık satışla 26'ncı sırada yer aldı. Rheinmetall'ın satışlarında Ukrayna'ya tank ve mühimmat ihracatı önemli yer tuttu.
Gazze savaşının etkisiyle İsrailli şirketlerin de gelirleri hızlı arttı. Listedeki üç şirket yüzde 15 büyümeyle 13,6 milyar dolarlık satış kaydetti. "Çelik Kubbe" ve "Davut'un Sapanı" adlı hava savunma sistemlerini üreten Rafael şirketi yüzde 16 artışla 3,7 milyar dolar gelir elde etti ve en çok satış yapan 42'nci şirket oldu.
SIPRI'nın listesinde Türkiye’den yer alan Aselsan, Baykar ve TUSAŞ’ın toplam gelirleri yüzde 24 artışla 6 milyar dolara ulaştı. Raporda silah şirketlerinin silah satışlarındaki büyümenin iç talep ve Ukrayna savaşıyla bağlantılı olduğu kaydedildi.
Bir yılda yüzde 25 artışla 1,9 milyar dolar gelir elde eden Selçuk Bayraktar’ın şirketi Baykar 69. sırada, TUSAŞ 78. sırada, Aselsan listenin 54. sırada yer aldı.
Baykar üretimi insansız hava araçlarının (İHA) Ukrayna'da yaygın şekilde kullanıldığı vurgulanan raporda, TUSAŞ yüzde 45'le gelirlerini en fazla artıran Türkiye’den silah üreticisi oldu.