İtalya'da sendikalar, Başbakan Giorgia Meloni'nin faşist hükümetine karşı harekete geçerek kemer sıkma politikalarını protesto ediyor.
Cuma günü ülke genelinde kamu ve özel sektör çalışanları genel greve çıktı. Bu, geçtiğimiz yıldan bu yana gerçekleştirilen ilk genel grev oldu. Ülkenin en büyük sendikaları İtalya Genel İş Konfederasyonu (CGIL) ile İtalyan İşçi Birliği’nin (UIL) ortak çağrısıyla gerçekleştirilen genel grev okulları, sağlık hizmetlerini, postane ve kamu yönetiminin yanı sıra yerel ulaşım da dâhil olmak üzere neredeyse kamunun tüm alanlarını etkiledi. Birçok kentte kamusal yaşam felç olurken, büyük aksamalar yaşandı. İtalyan Havayollarında grev nedeniyle onlarca iç ve dış sefer iptal edilmek zorunda kaldı. Yerel toplu taşımada, Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini’nin grev yapılmasını yasaklayan karar alması ve sendikanın mahkemeye yaptığı itirazı kazanması nedeniyle ancak 4 saat grev yapılmasına izin verildi. Kamu sektörünün diğer alanlarında ise grev gün boyu sürdü. Sendikalar, sektörde geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirilen grev nedeniyle, demiryollarını genel grevin dışında tuttu. Sendikalar ülke genelinde 43 kentte hükümet karşıtı gösteriler de düzenlendi. Gösterilere yarım milyonun üzerinde kişi katıldı. Torino kentinde Meloni ve hükümetinin istifasını talep eden öğrenciler, Filistin yanlısı ve anti-kapitalist eylemcilerin de aralarında bulunduğu göstericiler, Ulaştırma Bakanı Salvini'nin maketini, Başbakan Meloni, Savunma Bakanı Guido Crosetto ve savunma şirketi Leonardo'nun CEO'su Roberto Cingolani'nin posterlerini yaktı, tren garlarını işgal etti. Göstericilere biber gazı kullanarak saldıran polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.
***
Geçtiğimiz hafta da ülkenin her yerinden hekimler, tam ödenmeyen maaşlar, düşük ücretler ve haftada 60 saati bulan uzun çalışma saatlerini protesto etmek için Roma'da sokaklara çıkmıştı. Hekimler, devletin sağlık sisteminin yavaş yavaş parçaladığını ifade ediyor. Hasta bakıcılar, hemşireler ve doktorlar, İtalyan sağlık sistemindeki fazla mesaiyi azaltmak ve uzun bekleme listelerini kısaltmak için devletten sağlık için daha fazla bütçe, ücret artışı ve alandaki eleman açığının kapatılmasını talep ediyor.
CGIL’in sendika başkanı Maurizio Landini yaptığı konuşmalarda, kamu sağlık sisteminin kötü çalışma koşullarına değinerek, maaşların ay sonuna kadar dayanmadığını, birçok sağlık emekçisinin geçici iş sözleşmesiyle çalıştırıldığını belirtti. İtalya’da pandemi sırasında fiyatlar hızla yükselirken, ücretler çok az artırıldı ya da sabit tutuldu. Bu sorun özellikle sağlık sektöründe belirgin bir şekilde görülüyor.
Irkçı faşist parti Fratelli d'Italia'nın (İtalya'nın Kardeşleri) şefi Meloni, iki küçük koalisyon ortağı Lega ve Forza Italia ile iki yıldır iktidarda ve 30 milyar Euro tutarında önlemler içeren 2025 yılı bütçe taslağını bu yılın sonuna kadar parlamentoda onaylatmak istiyor.
Genel greve çıkan işçi ve emekçiler ise faşist Meloni hükümetinin bütçe planlarına karşı çıkıyor. Hükümet, kesintiler ve kemer sıkma önlemleri alınmasını dayatırken, sendikalar bütçe yasasında değişiklik yapılması, maaşların ve emekli maaşlarının artırılması, yanı sıra sağlık, eğitim ve kamu hizmetleri için daha fazla bütçe ayrılmasını talep ediyor.
Hükümet bunun için gerekli paranın olmadığını iddia ediyor. Oysa İtalya'daki büyük şirketler yüksek karlar elde ediyor. Ancak emekçiler bu kârdan yararlanamıyor ve ülkede sosyal uçurum giderek derinleştiriliyor.
İtalya'da Meloni'ye ve hükümetine, özellikle de bölgesel reformlarına karşı işçi ve emekçiler tarafından gösterilen bir direnç var. Son aylarda ülkede gerçekleştirilen eylemler, farklı sektörlerdeki işçilerin birbirini izleyen grevleri ve son olarak cuma günü yapılan genel grev, İtalyan işçi ve emekçilerin yeniden mücadele sahnesine çıktığını gösteriyor.