Fransa'da CGT’den grev ve eylem çağrısı

Fransa'da CGT (Genel İşçi Konfederasyonu) “sanayinin ve işin korunması için” 12 Aralık'ta ulusal grev ve eylem çağrısında da bulundu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Aralık 2024
  • 19:00

Fransa'da CGT (Genel İşçi Konfederasyonu), endüstri ve kamu hizmetlerinde iş kayıplarının artışına karşı alarm veriyor. Sendika “ekonomik sosyal planlama” adı altında 286 işçi kıyımı planıyla 300 bin emekçinin işsiz bırakılacağına dikkat çekti.

Sendika, birkaç aydır endüstrideki gidişatla ilgili felaketler ve sonuçları konusunda uyarılarda bulunuyor. Geçtiğimiz mayıs ayında CGT, bu sanayisizleşme sürecini yeniden gündeme getirerek 130 tensikat planının yer aldığı bir liste yayınlamıştı. Ekim ayında CGT tarafından Başbakan'a sunulan güncelleştirilmiş listede ise 180 işten çıkarma planı yer aldı.

Sendikanın yayınladığı ilk listenin üzerinden 6 aydan kısa bir süre geçtikten sonra CGT, Eylül 2023'ten bu yana 286 işten çıkarma planı ile 300 bin emekçinin işsiz bırakılacağını belirledi.

CGT Sendikası Genel Sekreteri Sophie Binet, 27 Kasım Çarşamba günü basına yaptığı açıklamada, Michelin gibi dev sermaye gruplarının karlarına kar katarken fabrika kapatıp çalışanlarını işten çıkardığını, kimya sektöründe ve kamu hizmetlerinde de krizin derinleştiğine dikkat çekmiş, sermayenin krizine karşı önlemler, öneriler ve eylem planları sunmuştu. İşten çıkarmalardan en çok etkilenen sektörlerin metalürjide 13 bin, ticarette 10 bin, kamu ve ortak sektörlerden 7 bin, bankalar ve sigorta şirketlerinden 6 bin, kimyada ise 7 binden fazla kişinin işten atılma tehdidi altında olduğu açıklandı.

CGT'nin değerlendirmesinin, Altares firmasının sanayisizleşme nedeniyle 300 bin kişinin istihdam edildiği işlerin tehdit altında olduğunu vurgulayan analiz raporlarıyla uyumlu olduğu açıklandı. Bu durumun, doğrudan ve dolaylı iş kayıplarına yol açmakla kalmayacağı, yerel ekonomik ekosistem üzerinde bir domino etkisi yaratacağı, işten çıkarma planlarının istihdam kaybının yanısıra bölgelerin çekiciliğini, ticaretini ve kamu hizmetlerini zayıflatarak derin bir bölgesel ekonomik yıkıma da neden olacağı açıklandı. Fransa'da ekonomik dokunun korunması için ulusal politikaların uygulanması çağrısı yapıldı.

Sendika, sanayisizleşme ve işten çıkarmalara karşı acil eylem planı olarak iş kayıplarına karşı moratoryum ve şirket devri mekanizmalarının güçlendirilmesi, endüstriyel araçların korunması ve yerelleştirilmesi için devlet liderliğinde bir ulusal plan, enerji maliyetlerinin düşürülmesi, sanayinin çevresel ve sosyal sorumluluklarla yeniden yapılandırılması, çalışanların stratejik kararlarda söz hakkı kazanması ve genel çıkarların gözetilmesi için büyük bir endüstri yasası çıkarılması çağrısında bulundu.

Şirketlerin giderek zenginleştiği bir ortamda sanayideki işten çıkarma dalgalarının arttığına dikkat çeken Sophie Binet, işçilere de çağrı yaparak, kapanmayla karşı karşıya kalan fabrikaların ve tüm işyerlerinin çalışanlar tarafından greve gidilerek işgal edilmesi çağrısında bulundu. Sendika, “sanayinin ve işin korunması için” 12 Aralık'ta ulusal grev ve eylem çağrısında da bulundu.  

Kızıl Bayrak / Paris