ASM çalışanları dört bir yanda iş bıraktı

Sağlık emekçileri, 1 Kasım 2024’te yürürlüğe giren “eziyet yönetmeliği”ne karşı 5 günlük iş bırakma eylemlerine başladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Aralık 2024
  • 17:30

Sağlık emekçileri, 1 Kasım 2024’te yürürlüğe giren ve “eziyet yönetmeliği” olarak nitelendirdikleri Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı 2-6 Aralık’ta iş bırakacaklar.

İş bırakan sağlık emekçileri birçok ilde yan yana gelerek basın açıklamaları düzenledi. 

Ankara'da iş bırakan sağlık emekçileri adına açıklamayı Ankara Tabip Odası YK üyesi Dr. Alpertan Açar okudu. 

Adana Sağlık Platformunu oluşturan 17 meslek örgütü ve sendika İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Eylemde, “Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Sağlığa Bakan aranıyor” ve “Bakan istifa” sloganları atıldı.

Bursa'da sağlık emekçileri iş bırakma eyleminin ilk gününde sağlıkçılar Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan ortak açıklamayı BURSAHED başkaın Zeynep Özsevimli okudu.

Diyarbakır’da 16 sağlık meslek örgütünün katılımıyla İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yapıldı. Açıklamada, "Aile Sağlığı Merkezleri'ni yönetmelikler ile eziyete dönüştürmeyin" pankartı yer aldı. Ortak açıklamayı Amed Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen yaptı. 

Dersim'de SES ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Sanat Sokağı'nda açıklama yaptı. "ASM'ler ticarethane, emekçiler köle değildir" şiarıyla yapılan açıklamada, "Ceza yönetmenliğine hayır", "Vergide adalet", "Koruyucu sağlığa bütçe",  "Ticarethane değil ASM", "Kiralık değil kamu binası" dövizleri taşındı. 

İzmir'de, Sağlık Platformu bileşenleri İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. "Aile hekimliği eziyet yönetmeliğine hayır" pankartının açıldığı açıklamada, "Eskiden can güvenliğimiz yoktu, artık iş güvencemiz de yok" ve "Sağlık haktır satılamaz" dövizleri taşındı.

Bütün eylemlerde okunan ortak metinde 5 temel talep şu şekilde sıralandı:

“*Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.

*Nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

*Aile Hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken Aile Sağlığı Merkezleri'nde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.

*Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

*Sağlıkta şiddeti arttıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır."