Sağlık emekçileri ülke çapında “Beyaz Nöbet”te

Sağlık emekçileri pek çok şehirde “Oyalama lütuf değil, hakkımız olanı istiyoruz” diyerek nöbet başlattı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 26 Ocak 2022
  • 19:46

Sağlık emekçileri düşük ücretlere, sağlıkta şiddete, “Sağlıkta Dönüşüm Programı”na, çalışma koşullarına karşı “Beyaz Nöbet” başlattı. Ankara’nın yanı sıra Diyarbakır, Mersin, Antalya, Urfa ve İstanbul’da eylem yapan sağlık emekçileri talepleri karşılanmadığı koşullarda 8 Şubat’ta greve çıkacaklarını duyurdu.

“Sorunların sorumlusu sağlık emekçileri değildir”

İstanbul’da Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri adına okunan basın açıklamasında Sağlık sisteminin çökertilmesi halkın nitelikli sağlık hakkına erişememesine neden olmaktadır. Sağlık sisteminde yaşanan sorunların sorumlusu hekimler, dişhekimleri, veteriner hekimler, eczacılar, hemşireler, laborantlar yani sağlık alanında görev yapan çalışan sağlık emekçileri değildir” denildi.

Sağlık emekçilerinin süreç boyunca yükselttikleri talepleri şu şekilde sıralandı:

“-Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi,
-Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi,
-Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması,
-Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması,
-Emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin tüm sağlık emekçilerine uygulanması; üstüne eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi,
-Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi,
-COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması,
-Etkin sağlıkta şiddet yasası çıkarılması, güvenli işyerleri planlanması,
-2021 Temmuz ayında yürürlüğe giren Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği acilen kaldırılmalı,  aile hekimlerinin kendi örgütleri ve TTB’nin önerileri alınarak yeni bir yönetmelik hazırlanmalıdır.
-Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi,
-Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi,
-Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunulmasına kadar sağlık emekçilerinin örgütleri aracılığıyla karar alma mekanizmalarında yer alması.”

4 kentte Büyük Sağlık Buluşmaları

Sağlık emekçilerinin aktardığı eylem programı şöyle:

“-26 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında Meclis’in açık olduğu günler NÖBETTE olacağız.
-8 Şubat günü G(ö)REV başında olacağız.
-Şubat ayı ikinci haftası itibariyle Sağlık Meclisleri’ni kuracak, işyerlerimizde bir araya geleceğiz.
-14 Mart’a giderken Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da Büyük Sağlık Buluşmaları gerçekleştireceğiz.”

“Mesleğimiz değersizleştirildi, emeğimiz ucuzlatıldı”

Antalya Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, Atatürk Devlet Hastanesi önünde yaptıkları basın açıklamasında “Vazgeçmiyoruz; oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz. Emeğimize, geleceğimize sahip çıkmaya devam ediyoruz. 26 Ocak-4 Şubat arası hakkımız olanı almak için, tasarının Meclis’e gelmesi için Beyaz Nöbetteyiz” dedi.

Sağlık reformunun çöktüğü belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yıllarca ‘Hastane kuyruklarını kaldırdık’ diye siyasi propaganda yapanlar şimdilerde ise günlerce, haftalarca hastanelerden randevu bile alınamaması ile ilgili sessiz kalmaktadır. İktidarın medar-ı iftiharı ‘Sağlık reformu’ tam anlamıyla iflas etmiş Sağlık Bakanı da dâhil hiçbir iktidar mensubu bu konuyu ağzına dahi almamaktadır. Çöken sağlık sisteminin altında en çok ezilen ise biz hekimler ve sağlık emekçileri olduk. Mesleğimiz değersizleştirildi, emeğimiz ucuzlatıldı; kötü çalışma ortamlarında, ağır çalışma koşullarında düşük ücretlerle çalışmaya zorlandık.”

“Sistem şiddet doğuruyor”

Amed Sağlık Platformu’nun, Dicle Üniversitesi Hastaneleri Poliklinikleri binası önünde gerçekleştirdiği eylemde sağlık emekçileri sağlıkta şiddete dikkat çekmek için sarı baret taktı.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan basın açıklamasında sağlık çalışanlarının idari baskı ve mobbinge de maruz kaldığını ifade ederek şunları söyledi: 

“Sağlıkta Dönüşüm Programı’ sağlık çalışanlarının canına kastetmektedir. Bu program sonucu oluşturulan kışkırtılmış sağlık talebi, muayene sürelerinin 5 dakikaya kadar indirilmesiyle göğüslenmeye çalışılmakta, yıllık acil servis başvuru sayısı toplam nüfusundan fazla olan dünyadaki tek ülke olmamızla sonuçlanmaktadır. Artan angarya ve iş yoğunluğu altında ezilen sağlık çalışanları her gün dozu artan şiddet olguları ile karşı karşıya kalmaktadır. Özcesi bu sistemin kendisi şiddeti doğurmaktadır. Sağlık emekçilerinin haklarını ve halkın sağlık hakkını koruyup geliştirecek başka bir sağlık sistemi mümkündür. Bu sistemi inşa edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sağlıkta şiddetle mücadeleden geri adım atmayacağız. Şiddetle yüz yüze kalan tüm sağlık emekçilerine sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz.”  

Yeni bir sağlık sistemi mümkün”

Mersin Şehir Hastanesi önünde bir araya gelen Mersin Tabip Odası, Mersin Diş Hekimleri Odası, SES Mersin Şubesi, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, Mersin Aile Hekimleri Derneği, “Bugün Nöbetteyiz, 8 Şubat’ta G(ö)REVDE” başlıklı basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen’ın okuduğu basın açıklamasında sağlık emekçilerin yaşadığı sorunların kaynağında sağlık sistemi olduğu vurgulanarak şunlar ifade edildi:

“Koruyucu sağlık hizmetini, halkın sağlık hakkını öncelemeyen bir anlayışın sağlık veremeyeceğini biliyoruz. Sağlığa, emeğe ayrılmayan bütçe sağlıksızlığın en büyük kaynağıdır. Sağlık çalışanlarının talepleri ile halkın sağlık hakkı talebi birbirinden ayrı düşünülemez. Bizler, emeği üretenler yeni bir sağlık sistemi mümkün diyoruz. Bu nedenle birlikte dönüştürme gücü olan biz sağlık emek meslek örgütleri bir mücadele programı başlatıyoruz. Bu programda nasıl bir sağlık sistemi istediğimizi tüm özneleri ile tartışacak, emeğimiz üzerinde sözümüzü kuracağız.”

“Pandemi dönemi bizlere sağlık sistemini halkın sağlık hakkını, sağlık çalışanlarının sağlığını daha güçlü tartışmamız gerektiğini gösterdi” diyen Antmen eylem programını aktardı.

8 Şubat’ta “Beyaz Grev”

TTB, TDB ve SES Urfa Şubeleri Balıklıgöl Devlet Hastanesi önünde sağlıkçıların hakları için Beyaz Nöbet'e geçerek eylem planını açıkladı. Açıklamada konuşan Urfa Tabip Odası Şube Sekreteri Bulut Ezer, hakların teslim edilmemesi halinde sağlıkçılar olarak 8 Şubat tarihinde yapacakları “Beyaz Grev” için uyarıda bulundu.