İstanbul’da Beyaz Buluşma

Sağlık meslek örgütleri İstanbul’da yaptıkları eylemde “Hiçbir yere çekip gitmiyoruz. Buradaydık, buradayız, burada kalacağız dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Mart 2022
  • 16:50

Sağlık meslek örgütleri talepleri için eylemlerini sürdürüyor. Sağlık emekçileri Beyaz Grev, Beyaz Nöbet, Beyaz G(ö)rev’in ardından Beyaz Buluşma’da bir araya geldi. Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde buluşan sağlık emekçileri “Hiçbir yere çekip gitmiyoruz. Buradaydık, buradayız, burada kalacağız!” ve “Sağlıkta şiddeti durduracağız!” pankartları açarak Kadıköy İskeleye yürüyüş gerçekleştirdi. Polisin engelleme girişimine rağmen “Direne direne kazanacağız!” “Emek bizim söz bizim!” sloganları ile yürüyen sağlık emekçileri, yürüyüş boyunca sağlıkta şiddet, 5 dakikada muayene dayatması, performans dayatması, emeğin değersizleştirilmesi ve sağlık hakkı üzerine konuşmalar gerçekleştirdi. 

Kadıköy Rıhtım’a gelindiğinde ilk sözü alan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sağlık emekçilerinin aylardır seslerini duyurmaya çalıştığını hatırlatarak “Haklarımız için sürdürdüğümüz mücadelede, 14 Mart Tıp bayramının, Büyük Beyaz Görev’imizin arifesinde, Büyük Beyaz Buluşma’mızı karanlığa inat beyaza kesmiş bir İstanbul’da gerçekleştiriyoruz bugün” diyerek sözlerine başladı.

Sağlık Bakanı’ndan mektup

Korur Fincancı konuşmasının devamında Sağlık Bakanı’nın kendilerine gönderdiği mektuba değindi ve şunları ifade etti:

“Nasıl bayram mektubuysa artık; ‘haklarımız, taleplerimiz konusunda geliştireceğimiz dilin, tutumdaki üslubun mesleğin doğasıyla örtüşmesi gerekir’, demiş. Haklarımızı nasıl talep etmemiz gerektiğini söyleyivermiş kendince. Hastalarımızı ihmal ettiğimizi ima etmiş, sesimizi duyurma üslubumuzu belli ki beğenmemiş. Aylardır dirençle sürdürdüğümüz mücadelemizin bu büyük buluşmasında Nazım Hikmet’in dediklerine kulak vermeli.”

Memleketimden İnsan Manzaraları’ndan Doktor Faik Bey kısmını okuyan Korur Fincancı “Hangimiz bu günlerde böyle hissetmiyor ki! Düşmanlaştırılmış, yalnız bırakılmış, üstelik o büyük yapıların içine hapsedilmiş, artık efendisi falan değil kölesi kılınmış. ‘Giderlerse gitsinler’ denip kapı gösterilmiş... Yoksulluk sınırının altına mahkûm ettikleri hekimleri, açlık sınırının altında ücretlerle yaşamak zorunda bıraktıkları emeklileri, kölelik koşullarında çalışmaya zorladıkları gencecik meslektaşlarımızı dilindeki şiddetle ananlar bizleri her gün şiddetle karşı karşıya bıraktılar” dedi.

“Bu bayramı isyanımıza boyayacağız”

Korur Fincancı 14 Mart Tıp Bayramı’nın isyan çağrısı olduğunu belirterek “Evet, 14 Mart isyana işaret eder, biz de direncimizi, birlikte yürüdüğümüz yol arkadaşlarımızı alıp yanımıza, bu bayramı isyanımıza boyayacağız. Karanlığa karşı önlüğümüzün beyazına sahip çıktığımız Beyaz Yürüyüş’ümüzden Forumumuza, Beyaz GöREV’lerimizden, Beyaz Nöbetlere yan yana durduğumuz her yerde; şiddete, bizi değersizleştirmeye çalışanlara inat değerimizi bilerek, düşmanlaştıranlara inat hep birlikte, bölenlere inat sağlığın üretiminden gelen gücümüzün dayanışmasıyla el ele! Köle olmayı reddediyoruz, hekimlik değerlerimize sahip çıkıyor, ‘Buradaydık, Buradayız, Burada Kalacağız’ diyerek 14-15 Mart’ta Büyük G(ö)REV’e gidiyoruz” dedi.

“Sağlık sistemi iflas etmiştir”

Ardından, örgütleyici kurumlar adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu piyasacı, özelleştirmeci, yaşam ve çalışma koşullarını görmeyen sağlık sisteminin iflas ettiğine dikkat çekerek şunları ifade etti:

Bu başarısızlığın bedelini ödemesi gereken, 20 yıldır bu ülkeyi yöneten, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından söylenen bu sözler hekimler arasında büyük bir kırgınlığa, öfkeye neden olmuştur. Yanıtımız açıktır; Tıbbın tarihi yazılmaya başladığından bu yana burada, bu topraklardaydık.Bugün de buradayız. Biz, topluma adanmış bir mesleğin onurlu üyeleri olarak emeğimizle, bilgimizle, uzun yıllar süren eğitim ve mesleki deneyimlerimize dayanan birikimimizle insanlara hizmet için çalışıyoruz.”

“Hakkımız olanı alacağız”

Küçükosmanoğlu yıllardır hekimlerin siyasetçiler tarafından hakarete uğradıklarını hatırlattığı konuşmasında son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Dün, bugün olduğu gibi yarın da burada, bu topraklarda kalacağız. Ne ülkemizden ne mesleğimizden ne hakkımız olanı istemekten vazgeçeceğiz. Emeğimizi, mesleğimizi, geleceğimizi karartmaya çalışanlara karşı 14-15 Mart’ta bütün illerde, bütün sağlık kurumlarında G(Ö)REVde olacağız. Artık Söz Bizdedir! Taleplerimizden Vazgeçmiyoruz! Hakkımız olanı alacağız.”

Basın açıklamasının okunmasının ardından kurumlar adına tek tek söz alınarak sağlıkta şiddet, performans dayatması, sağlık emekçilerin çalışma koşulları üzerine konuşmalar yapıldı ve 14-5 Mart’ta Beyaz G(ö)rev çağrısı yapıldı.

Eylemin imzacısı sağlık meslek örgütleri: 

İstanbul Tabip Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Ses İstanbul Şubeleri, Genel Sağlık-İş, Dev Sağlık-İş, Birlik Dayanışma Sendikası, İstahed.”

Kızıl Bayrak / İstanbul