Sağlık emekçilerinin çeşitli taleplerle “Emek bizim söz bizim” şiarıyla Beyaz Nöbet eylemleri devam ediyor. Türk Tabipleri Birliği Genel Merkezi’nde devam eden nöbetin yanı sıra çeşitli kentlerde eylemler gerçekleştirilerek nöbet sürdü. İstanbul’da Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi önünde ve Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde eylemler yapıldı.
İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi önündeki eylem, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, Genel Sağlık-İş, Dev Sağlık-İş, Birinci Basamak Birlik Dayanışma Sendikası, Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği çağrısıyla gerçekleşti.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gerçekleşen eylemin çağrısını Amed Sağlık Platformu yaptı. SES Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri Ve Teknikerleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası, Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi’nin oluşturduğu platform adına açıklamayı SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak okudu.
Eylemlerde yapılan açıklamada “Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte halkın sağlık hakkı, sağlık emekçilerinin de çalışma hakları giderek geriletilmiş, sağlık alanı bile isteye çökertilmiştir. Sağlık sisteminin çökertilmesi halkın nitelikli sağlık hakkına erişememesine neden olmaktadır. Sağlık sisteminde yaşanan sorunların sorumlusu hekimler, diş hekimleri, veterinerler, eczacılar, hemşireler, laborantlar, yani sağlık alanında görev yapan çalışan sağlık emekçileri değildir” denildi.
Sağlık hizmetinin piyasalaştırıldığı, sağlık çalışanlarının can güvenliği olmadan şiddete açık hale getirildiği ve korunmadığının vurgulandığı açıklamada “hekimlerin ve diş hekimlerin bir kısmının gelirlerinde düzenleme içeren ama onlar arasında dahi eşitsizlik yaratan ve tüm sağlık çalışanlarını kapsamayan tasarının geri çekilmesine, Ocak ayında görüşüleceği söylenmesine rağmen hâlâ görüşülmemesine itiraz ediyoruz. Tasarı kapsayıcılığı arttırılarak derhal Meclis’e getirilmelidir” denerek talepler şöyle sıralandı:
“*Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi,
*Kamuya ait binalarda, kamu çalışanlarından oluşan eksiksiz bir ekiple koruyucu hekimliği önceleyen birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, aile hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi,
*Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile gelişmiş ülkeler ortalamasına çıkarılması,
*Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması, fazla mesainin ücretlendirilmesi.
*Emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin tüm sağlık emekçilerine uygulanması; üstüne eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi, emekli maaşlarının arttırılması.
*Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi, COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması,
*Etkin bir yasa ile ‘’sağlıkta şiddet’’in önlenmesi, işyerlerinde güvenli çalışma koşullarının sağlanması,
*Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi.
*Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesidir.”
Genel Merkez binasında nöbet
Ankara’da TTB Genel Merkez binasında devam eden nöbetin bugün 5. günüydü. İstanbul, Hatay ve Muğla tabip odalarından hekimler bugün nöbeti devralırken dayanışma ziyaretleri de gerçekleşti. Sağlık emek-meslek örgütlerinden ve vekillerden ziyaretlerin yanı sıra, Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu da nöbetteki sağlık çalışanlarına destek verdi.
Bugün nöbette “Söz işçi hekimlerinde” oturumu yapılırken, işyeri hekimliği ve sorunları üzerinde duruldu, işten çıkarma tehditlerinden söz edildi. TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu’nun mücadele tarihinden ve kazanımlarından bahsedildi.
Beyaz Nöbet’te işyeri hekimlerinin talepleri de şöyle sıralanıyor: Hekimlerin mesleki bağımsızlıklarının sağlanması, çalışma haklarının güvence altına alınması, çalışma koşullarının düzeltilip denetlenmesi, ortak sağlık güvenlik birimlerinin işçi sağlığı alanını esir almasının önüne geçilmesi, COVID-19’un meslek hastalığı sayılması, işyeri hekimlerinin atamalarının TTB tarafından denetlenmesi.
İşçi sağlığının gereğince korunması için İşyeri hekimlerinin de haklarının korunması gerektiği vurgulanırken, bu haklar uğruna mücadeleden vazgeçilmeyeceği vurgulandı.
Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu da sunduğu dinletiyle sağlık çalışanlarının mücadelesine desteğini yineledi.