Sağlık emek ve meslek örgütleri “Vazgeçmiyoruz, oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz!” şiarıyla önümüzdeki dönem eylem programını açıkladı. Online basın toplantısı düzenleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) temsilcileri adına TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut açıklama yaptı.
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte halkın sağlık hakkı ve sağlık emekçilerinin haklarının gasp edildiğini belirten Bulut “Bu adımların hiçbir aşamasında sağlık emek-meslek örgütlerinin itirazlarının dikkate alınmamasının getirdiği yıkım ayyuka çıkmışken biz sağlık emekçilerine hâlâ karar mekanizmalarında söz hakkı vermeme ısrarı ile aynı yanlışa devam edilmektedir” dedi.
Sorunların kaynağı sağlık sistemi
Sağlık sisteminin çökmesi ile halkın sağlık hakkına erişememesinin sağlıkta şiddetin artmasına yol açtığına işaret edilen açıklamada, sağlık emekçilerinin artan iş yüküne, performans dayatmasına ve mobbinge değinen Bulut şu şekilde devam etti:
“Sorunlarımızın sağlık sisteminden kaynaklı olduğu aşikârdır. Koruyucu sağlık hizmetini, halkın sağlık hakkını öncelemeyen bir anlayışın sağlık veremeyeceğini biliyoruz. Sağlığa, emeğe ayrılmayan bütçe sağlıksızlığın en büyük kaynağıdır. Sağlık çalışanlarının talepleri ile halkın sağlık hakkı talebi birbirinden ayrı düşünülemez. Bizler, emeği üretenler yeni bir sağlık sistemi mümkün diyoruz.”
Eylem planlarını açıklayan Bulut, “Pandemi dönemi bizlere sağlık sistemini, halkın sağlık hakkını, sağlık çalışanlarının sağlığını daha güçlü tartışmamız gerektiğini gösterdi. Bu nedenle 14 Mart Tıp Bayramı'na doğru adımlar atacağız. 24 Ocak'tan itibaren işyerlerimizde ortak bildirilerimizi dağıtacak, eylem sürecimizi sağlık emekçileri ile paylaşacağız” diye belirtti.
4 kentte Büyük Sağlık Buluşmaları
Bulut, eylem planı kapsamında yapacaklarını şöyle sıraladı:
“-24 Ocak’tan itibaren işyerlerimizde ortak bildirilerimizi dağıtacak, eylem sürecimizi sağlık emekçileri ile paylaşacağız.
-26 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında Meclis’in açık olduğu günler NÖBETTE olacağız.
-8 Şubat günü G(ö)REV başında olacağız.
Şubat ayı ikinci haftası itibariyle Sağlık Meclisleri’ni kuracak, işyerlerimizde bir araya geleceğiz.
-14 Mart’a giderken Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’da Büyük Sağlık Buluşmaları gerçekleştireceğiz.”
Talepler
Eylem planı kapsamında iletecekleri talepleri ise Bulut şöyle sıraladı:
“-Ek göstergelerin 3600'den 7200'e kadar kademeli olarak yükseltilmesi,
-Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi,
-Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması,
-Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması,
-Emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin tüm sağlık emekçilerine uygulanması; üstüne eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi,
Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi,
-COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması,
-Etkin sağlıkta şiddet yasası çıkarılması, güvenli işyerleri planlanması,
-Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi,
-Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi,
-Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunulmasına kadar sağlık emekçilerinin örgütleri aracılığıyla karar alma mekanizmalarında yer alması.”