Kapitalistlerin koronavirüs koruması: “Kısa çalışma ödeneği”

Koronavirüs salgını ile birlikte Kısa Çalışma Ödeneği bir kez daha kapitalistlere can simidi oluyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Mart 2020
  • 12:01

Kısa Çalışma Ödeneği, kapitalistlere kriz dönemlerinde can simidi olarak kullanılır ve İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanır. AKP iktidarı kapitalistleri koronavirüs salgınından korumak için “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi” açıklamıştı. Pakette yer alan Kısa Çalışma Ödeneği’nin güncel ayrıntıları açıklandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk televizyon programında yaptığı açıklama ile güncel değişiklikleri açıkladı ve şu ifadeleri kullandı:

“Bizim normalde Türkiye'de istihdamı korumak anlamında devletimizin çeşitli kurumlarıyla düzenlediğimiz programlar var. İŞKUR'la yaptığımız programlar içinde aktif iş gücü ve pasif iş gücü programlarımız bulunuyor. Pasif iş gücü programlarımızda kısa çalışma ödeneğimiz bulunuyor. Bir işyeri faaliyeti 3'te 1 azalttıysa ya da kısmen bunu gerçekleştirdiyse ya da tamamen durdurulması takdirde kısa çalışma ödeneği uygulanıyor. Aynı zamanda COVID-19'da bu kapsama girdi. Tüm bu işletmelerimiz başvuruda bulunabilirler.”

Açıklamanın devamında kapitalistlere yapılan desteğin işsizlik fonundan yapıldığı ifade edildi.

Kısa çalışma ödeneği adı altında kapitalistler işsizlik fonunun yağmalayacaklar. Kısa Çalışma Ödeneği için ekonomik, sektörel-bölgesel kriz, doğal afetler ve zorlayıcı sebeplerle haftalık çalışma süresinin azaltılması ya da bir süre işin durması gerekmektedir.

Kapitalistler koronavirüs salgınında korunmak için Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvuracak, ücretli izin vermek yerine üretime devam edeceklerdir. Bu süre zarfında yapılan tüm masraflar İssizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Yeni düzenleme, işçilerden kesilen paralarla oluşan İşsizlik Sigortası Fonu hiçbir şekilde işçilerin ihtiyaçları için kullanılmadığının kanıtıdır. İşçilerin bu ödenekten faydalanmaları için işsizlik sigortasından yararlanma koşullarına sahip olması gerekiyor. Ve bu ödenekten faydalanan işçiler için daha sonra işsizlik maaşı istediğinde ödenekten faydalanılan süre düşecek.