3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu ‘3. Havalimanı İşçileri Mistik Tülü Kaldırdı’ kitabının tanıtımını gerçekleştirmek için etkinlik düzenledi. Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleşen etkinlik, polis engeline ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini çekmesine rağmen yapıldı. Açılış konuşması ile başlayan etkinliğe, iş cinayetlerinde katledilen işçiler adına yapılan saygı duruşu ile devam edildi.
Şair Altay Öktem yaptığı konuşmada şairlere, sanatçılara çağrı yaparak “Susmamak lazım, şiirlerinizi daha gür sesle haykırın. Bu haksızlıklara karşı çıkmak lazım” dedi ve bir şiirini okudu. Ardından şair-yazar Hakkı Zariç’in konuşması ve dizelerini okumasıyla devam etti.
“Yaşananları gelecek kuşaklara aktarmak için”
Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut bir konuşma yaptı. Devamında İnşaat-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Acu konuştu. “Bu kitap tamamen gerçek hayattan alınmıştır” diyen Acu şunları ifade etti:
“İçindeki rakamlar gerek ekonomik, hukuki ve siyasi yönleriyle uzmanlarla yazılmıştır. İçinde yazılanlar tamamen yaşanan isyandan alınmıştır.”
Havalimanı projesinin inşaat işçilerinin en çok iş cinayetine kurban gittiği proje olduğunu söyleyen Acu, “Devletin resmi rakamları ile 70'e yakın iş cinayeti var, işçilerin beyanıyla çok daha fazla. Orası tam bir taşeron cehennemi. Orman kanunlarının geçerli olduğu bir çalışma ortamı var” ifadelerini kullandı.
Devletin ve havalimanı sermayedarlarının böyle bir başkaldırıyı beklemediğini belirten Acu şöyle konuştu:
“İşçiler birikmiş öfkeleri ile bu orman kanunlarına karşı 14 Eylül'de anayasal haklarını kullanarak iş bıraktılar. Akabinde, anayasal hakları güvence altına alınması gerekirken arkadaşlarımız gözaltı süreci yaşadı. Peşinden işçiler baskı altına alınmaya çalışıldı. Orada yaşananları gelecek kuşaklara aktarmak için bu kitap yazıldı. İnşaat işçilerinin çok azı örgütlü olmasına rağmen bir mücadele verdik.”
İşçi sınıfı birlik olursa ülke gündemini belirler
Ardından HDP Milletvekili Musa Piroğlu söz alarak “Dün Cemevi’nde cenazeyi engelleyen iktidar bugün burada işçilerin eylemini engellemeye çalıştı” dedi. Piroğlu, havalimanı isyanının, işçi sınıfının birlik olduğu koşullarda ülke gündemini nasıl belirlediğini gösterdiğini belirtti.
Piroğlu, iktidara karşı net bir tutum alınmadan emeğin hakkını ve özgürlüğünü alma şansının kalmadığını ifade ederek birleşik mücadele çağrısında bulundu. Türkiye işçi sınıfı ve Kürt halkının ortak mücadelesinin önemine işaret etti.
3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu'nun Kadıköy Yoğurtçu Park'ındaki etkinliği, Platform adına yapılan birlikte mücadele çağrısı ve ‘3. Havalimanı İşçileri Mistik Tülü Kaldırdı’ kitabının okunup okutulmasının önemine vurguyla sona erdi.