3. havalimanı işçilerinin davasını sahiplenme çağrısı

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, yaptığı basın toplantısıyla 5 Aralık’ta görülecek duruşmaya çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 03 Aralık 2018
  • 14:21

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, 5 Aralık’ta Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmaya çağrı amacıyla basın toplantısı düzenledi.

İHD İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında ilk sözü Beyza Üstün aldı. İşçilerin yaşadıkları sorunlar karşısında iş durdurma eylemi yaptıkları için tutuklandıklarını özetledi. 3. havalimanı şantiyesinde yaşanan iş cinayeti sorununun sürdüğünü söyleyerek Gebze’deki viyadük inşaatında yaşananın da bunun devamı olduğunu belirtti.

“Zor, zulüm ve sömürü devam ediyor” diyen Üstün, işçilerin hala ücretlerini alamadığını ve taşeron patronları tarafından işten atılmaya devam ettiğini belirtti. “Hakkını savunanları değil iş cinayetine sebep olanları tutuklayın” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını ise Zeynep Tanbay okudu.

3. havalimanı şantiyesinde işçilerin karşılaştığı sömürü ve kölelik koşullarıyla birlikte yaşanan iş cinayeti gerçekliğine değinilerek başlayan açıklama, işçilerin buna karşı eyleminin ve tutuklama saldırısının özetlenmesi ile devam etti.

31’i tutuklu 62 kişi yargılanıyor

“Bu isyanın fitilini asıl olarak haklılıklarına olan inanç ateşlemişti” denilen açıklamada, işçilerin hem İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'ndaki 13. maddenin hem de İş Kanunu'nun 34'üncü maddesinin kendilerine tanıdığı hakları fiilen kullandıkları belirtildi. Bu maddelerde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması ve ücretlerin ödenmemesi koşullarında işçilerin “çalışmaktan kaçınma” ve “iş görmeme” hakkı olduğu söylendi. Sendikacılara yönelik suçlamaların da içinin boş olduğu belirtildi.

3. havalimanı işçilerine yönelik gözaltı saldırısının ardından bugün 31’i tutuklu 31’i de denetimli serbestlik koşullarıyla bırakılan 62 kişinin “Görevi yaptırmamak için direnme, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, kamu malına zarar verme, toplantı ve yürüyüşlere silah veya 23. maddede belirtilen aletlerle katılma” iddialarıyla yargılanmaları teşhir edildi.

Açıklamada, “Haklarında hazırlanan iddianame, sistemin patronların sistemi olduğunun açık ilanıdır. İş yerindeki insanlık dışı koşullara karşı eylem yapma, iş görmeme haklarının aleni ihlalidir. İşçilerin bu koşullara karşı direnme haklarının ihlali olduğu gibi her satırı aynı zamanda sendikal örgütlenme hakkının gasp edilmesini ifade etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

İGA CEO’sunun itiraflarına rağmen işçileri kölece koşullarda çalıştıranlar hakkında herhangi bir işlem yapılmaması, jandarmanın patronların özel güvenliği gibi çalışması teşhir edildi.

“Havalimanı direnişi karşısında başından beri olup biten her şey işçi sınıfına ve sendikal örgütlenmeye dönük bir saldırıdır, gözdağıdır, mesajdır!” denilen açıklama 5 Aralık 2018 günü saat 9.30'da Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada işçileri sahiplenme çağrısıyla sona erdi.

Biz mahkemeye hesap sormaya gideceğiz

İnşaat-İş Sendikası adına konuşan Murat Can Çoban tutuklama saldırısını teşhir ederek mücadelenin süreceğini söylerken, “Yaptık, yine yaparız, yapacağız” dedi.

Dev Yapı İş adına konuşan Nihat Demir ise “3. havalimanı inşaatı ile doğayı talan etiler, iş cinayetlerinde işçileri katlettiler. Direnişe geçen hakkını savunan 600’e yakın işçi gözaltına alındı tutuklananlar oldu. Biz mahkemeye gideceğiz, savunacak bir şeyimiz yok. Biz oraya hesap sormaya gideceğiz” dedi.

Soruların cevaplanmasının ardından basın toplantısı sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul