3. havalimanı inşaatı işçilerinin davasında 2. duruşma

3. havalimanındaki eylemlere katıldıkları için işçiler ve sendika yöneticilerinin yargılandığı davanın 2. duruşması görüldü.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Mart 2019
  • 10:44

3. havalimanı inşaatındaki kölelik koşullarına karşı çıktıkları için tutuklanan ve ilk duruşmada serbest kalan sendika yöneticileri ve işçilerin yargılandığı davanın 2. duruşması bugün Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde görüldü.

Duruşma öncesi 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında “3. havalimanı işçilerinin mücadelesi yargılanamaz! İş cinayetlerini işleyen patronlar ve gerekli denetimleri yapmayanlar yargılansın!” yazılı ozalit açıldı.

Açıklamada konuşan İnşaat-İş yöneticisi Özkan Özkanlı, yargılanması gerekenlerin İGA yöneticileri olduğuna dikkat çekerek adalet bakanlığı ve savcıların yaptırımlarının sadece işçi sınıfına karşı olduğunu vurguladı. Yargılanan değil yargılayan olacaklarını belirterek tutuklanan işçilerin işsizliğe mahkum edildiklerini söyledi.

Harçlığını çıkarmak için 3. havalimanı inşaatında çalışırken tutuklanan bir üniversite öğrencisi, öğrencilerin ekonomik zorluklar nedeniyle çalışmak zorunda kaldığını vurguladı.

Yapılan diğer destek konuşmalarının ardından duruşma için adliyeye girildi.

3 işçiye yakalama çıktı, diğerlerinin adli kontrolü kaldırıldı

Duruşmada işçiler üzerindeki adli kontrol kararının sakıncalarına dikkat çeken Av. Tamer Doğan, bu nedenle iş bulamadıklarını, inşaat işçileri için yurtdışına çıkmanın hayati önemde olduğunu vurgulayarak adli kontrol kararlarının kaldırılmasını istedi. Av. Songül Beydilli de iddianamenin hukuki olmadığına dikkat çekerek derhal beraat talebinde bulundu.

Hakimin, işçilerin avukatları olmadan alınan ifadelerini itirazlara rağmen ısrarla okumasına tepki gösterilerek, avukat huzurunda alınmayan ifadelerin delil niteliği taşımadığına dikkat çekti.

Duruşmada, ifadesi alınamayan 3 işçi hakkında yakalama kararı çıkartılarak geri kalan herkesin adli kontrol kararları kaldırıldı. İşçilerin duruşmalardan vareste tutulma talebi ile gözaltında el konulan eşyalarının iadesini kabul etmeyen mahkeme, tanıkların dinlenmesi, “suçtan zarar görenlerin zararlarını bildirmesi”, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin beyanlar için süre tanınması kararlarını vererek bir sonraki duruşma için 26 Haziran tarihini verdi.