3. havalimanında tutuklanan işçilerin savunmaları

3. havalimanı şantiyesinde hakları için eyleme geçen ve tutuklanan işçiler savunmalarında maruz kaldıkları kölelik koşullarını teşhir etti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Eylül 2018
  • 06:03

3. havalimanı şantiyesinde köleliğe isyan ettikleri için tutuklanan inşaat işçileri savunmalarında bir kez daha maruz bırakıldıkları koşulları teşhir ederek insan yerine konulmadıklarını anlattılar.

“Yemek, barınma koşullarımız katlanılacak gibi değildir”

3. havalimanı şantiyesindeki kölelik koşullarına karşı eylem yaptıkları için

tutuklanan 24 işçiden Ramazan Gözel’in mahkemede verdiği ifade inşaat işçilerinin maruz kaldığı koşulları ve işçilerin canının nasıl da hiçe sayıldığını en yalın biçimiyle ortaya koyuyor.

Ramazan  Gözel ifadesinde şunları anlattı: “Ben üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum, olay günü serviste iken slogan seslerini duydum. Birkaç kişi gelip servise elleriyle vurup ‘biz sizin haklarınızı savunuyoruz neden bize katılmıyorsunuz’ dediler. Ben de onlar bizim hakkımızı savunuyorlar diye katıldım. Doğrudur sloganları attım. Bunlar haklarımızı korumaya yönelikti, bizim çalışma koşullarımız çok kötüydü.

Kuzenim Cihan Sarıbulak’la birlikte şantiyede çalışmaktayız. İskele olmadığı için merdivenle iş yapmaktayız. Zemin de kaygan kuzenim merdivenden 3 metreden düştü. Kalçasından çıkıntı oldu. 19 gün rapor aldı ve bu ücretinden kesildi. Aynı şekilde ben de havale geçirdim. Başka bir ölümlü kaza olduğu için ambulans beni almaya gelmedi. Patronum da benim tedavim için araç göndermedi. Revirde o vaziyette bekledim. Bizim yemek, barınma koşullarımız katlanılacak gibi değildir. Gözaltına alındığımızda da doğru düzgün yemek verilmedi. lavabolarda sabun dahi yoktu. Duş alamadık. Bu koşullarda emniyette ifadem alındığı için ifademi kabul etmiyorum. Suçsuzum serbest bırakılmamı talep ederim.”

“Günde iki öğün yemek yiyorduk, suyu bile az veriyorlardı”

Yaptıkları eylemin haklı olduğunu söyleyen 22 yaşındaki Hasan Çetin ise ifadesinde şunları söyledi: “Tahta kurusu ısırığı nedeniyle rahatsızlığım bulunmaktadır. Sürekli öksürüyorum. Tedavi için ve çalışma koşullarının ağırlığı için defaatle başvuruda bulundum, sonuç alamadım. Bu sebeple bu yürüyüşe katıldım. Gece kapılarımız kırılarak gözaltına alındık.

Günde iki öğün yemek yiyorduk, suyu bile az veriyorlardı.”

“Ülkemizde kimse bu kadar kötü koşullarda yaşamıyordur” diyerek beraatini isteyen Çetin de tutuklandı.