“3. havalimanında patronların yargılanması gerekir!”

Dev Yapı-İş, İnşaat-İş ve İyi Sen 3. havalimanı inşaatındaki kölelik koşulları ve işçilerin eylemli tepkisiyle ilgili gelişmeler üzerinden hazırladığı deklarasyonu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Eylül 2018
  • 12:26

3. havalimanında kölelik koşullarına karşı ses çıkaran işçilerin tutuklanması ve yaşanan saldırılara karşı imzaya açılan deklarasyon ve imzacılar, Dev Yapı-İş, İnşaat-İş ve İyi Sen tarafından düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

Beşiktaş'taki DİSK Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısında metnin imzaya açık olduğu belirtildi.

Toplantıda konuşan İyi Sen Başkanı Ali Öztutan, gözaltına alınan bütün işçilerin işten atıldığını belirterek tutuklanan arkadaşlarıyla dayanışmak için bu deklarasyon çalışmasını başlattıklarını söyledi. Ayrıca kurumlarla yapacakları toplantıda mücadeleyi büyütmek için neler yapabileceklerini tartışacaklarını belirtti.

Ardından ise ortak deklarasyon Dev Yapı İş'ten Nihat Demir tarafından okundu. Deklarasyonda, kölece çalışma ve insanlık dışı barınma koşullarına karşı mücadeleye geçen inşaat işçilerine yönelik gözaltı ve tutuklama saldırısı teşhir edildi. “Son derece haklı ve meşru talepler için direnme haklarını kullanan arkadaşlarımız özgürlüklerinden, çalışma haklarından mahrum bırakıldılar, onlarla birlikte aileleri de mağdur edildi” denildi.

Tutuklanan işçilerin serbest bırakılması talebiyle devam eden deklarasyonda

“3. havalimanında inşaat işçilerine dayatılan kölelik şartlarını reddediyor, barınma, ulaşım, güvenli ve güvenceli çalışma taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini bir kez daha talep ediyoruz. Bu taleplerin ayrıca bir suç duyurusu olduğunu, 3. havalimanında asıl patronların yargılanması gerektiğini belirtiyoruz” denildi.

Başta sendikalar olmak üzere emekten ve işçi sınıfı mücadelesinden yana olan aydınlar, meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri ile siyasi partiler, havalimanı işçileriyle dayanışmaya çağrılarak deklarasyon sonlandırıldı.

Deklarasyonun okunmasının ardından soru cevap bölümüyle basın toplantısı sona erdi.

Deklarasyonu DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’nin yanı sıra çok sayıda kurum ve örgüt de imzaladı. Deklarasyonu imzalayanlar:

Gıda-İş, Limter-İş, Sine-Sen, Emekliler Dayanışma Sendikası, Genç İşçi Derneği, Emekçiler Derneği, Alınteri, Adalar Demokrasi Meclisi, Birleşik Devrimci Parti,

Demokratik Bölgeler Partisi, Demokratik Toplum Kongresi, Demokrasi İçin Birlik, Devrimci Anarşist Faaliyet, Devrimci Hareket, Diyalog Grubu, Emekçi Hareket Partisi, Emek Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Halkların Demokratik Kongresi, Halkların Demokratik Partisi, Halkların Demokratik Partisi Gençlik Meclisleri, Halkların Demokratik Partisi Kadın Meclisleri, Mücadele Birliği Platformu, Partizan, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Yeni Demokrat Gençlik, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Yurttaş Girişimi, 78’liler Girişimi

Kızıl Bayrak / İstanbul