Tutuklanan 3. havalimanı işçileri ve direnen işçiler Paris’te selamlandı

Paris'in en merkezi yerlerinden Champs Elyesse'de gerçekleştirilen eylemle Türkiye'deki direnişçi işçiler ve tutuklanan 3. havalimanı işçileri selamladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Ekim 2018
  • 06:38

Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi Flormar işçilerine destek için yaptığı boykot eylemini bu hafta 3. havalimanı işçilerine yönelik tutuklama saldırılarına da dikkat çekmek için Champs Elyesse'de gerçekleştirdi. Paris'in en zengin bölgesi ve turistik merkezlerinden biri olan Champs Elyesse'nin diğer özelliğiyse Türkiye Turizm Tanıtım Ofisi'nin de bulunmasıydı.

Eylem çağrısı için bir hafta öncesinden çalışmalara başlanarak Türkiyeli göçmenlerin yoğun yaşadığı ve kullandığı bölgelerden Strasbourg Saint Denis ve Drancy'de afiş çalışmaları yürütüldü.

Bugün saat 18.30'da Champs Elyesse'deki Yves Rocher şubesi önünde toplanan komite bileşenleri “İşgal Grev Direniş!” pankartını açtı. Flormar direnişinden kareler, eylem için çıkarılan “İş kazaları ve işçi ölümlerinin sorumluları tutuklansın!”, “İnşaat işçilerinin talepleri kabul edilsin!” afişleri alana serildi. Flormar işçilerinin komite üyelerine bıraktıkları “Yaşasın sınıf dayanışması” ve “Yaşasın kadın dayanışması” yazılı tişörtleri giyen eylemciler ve inşaat işçileri eyleme baret ve tulumlarıyla katıldı.

Görsel olarak oldukça dikkat çekici olan eylemde sloganlar tüm cadde boyunca yankılandı. Bu dikkat çekicilik eylem boyunca çok sayıda işçi ve emekçiyle sohbet imkanı yarattı. Özellikle gençlerin daha ilgili oldukları, bildirileri okudukları gözlemlendi. Eylem süresince yüzlerce bildiri dağıtıldı.

“Bu daha başlangıç mücadeleye devam!”, Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganları Türkçe ve Fransızca atıldı.

“Tutuklu işçiler serbest bırakılsın!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İnşaat işçisi köle değildir!” sloganlarıyla 3. havalimanı inşaatındaki işçilerin eylemi selamlandı. Tutsak işçilere dikkat çekmek için “Libererez les ouvriers!” sloganı da sıklıkla atıldı.

Eylem boyunca hazırlanan bildiri üç kez okundu. Açıklamada 3. havalimanı işçilerinin eylemleri ve sermaye devletinin saldırı aktarılırken Paris'te direnen işçilerle birlikte mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. Real Market/Uyum işçilerinden Cargill'e, Yüksel direnişçilerinden Flormar'a direnişlerle daha güçlü oldukları vurgulanan açıklamada dayanışma çağrısı yapıldı.

Yves Rocher ve Türkiye Turizm Tanıtım Ofisi önünde yarım saat süren eylemin ardından kitle pankart arkasında toplanarak cadde üzerinde yürüyüşe geçti. Zafer Takı'na doğru sloganlar, dövizler ve bildiri dağıtımı ile sürdürülen eylem son olarak Charles De Gaulle Etoile Metro İstasyonu girişinde bitirildi. Eylem bitirildikten sonra çok sayıda polis gelerek eylemcilerle görüştü. Gözaltı tehdidinde bulunan sivil polise eylemin amacı anlatıldıktan sonra polis geri çekildi. Polis çekildikten sonra kitle dağıldı.

Kızıl Bayrak / Paris