İstanbul 3. havalimanında “kriz” ve işçi kıyımı

İstanbul’da şatafatlı açlışı yapılan havalimanının inşaatı sürerken, taşeron şirketler hem kriz yaşıyor hem de faturayı işçilere kesiyor. İşçilerin ücretlerini gasp eden DSG İnşaat konkordato ilan etti. Yamans İnşaat ise 19 işçinin alacaklarını gasp etti ve işçileri işten çıkardı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Kasım 2018
  • 17:44

Sermayenin demir yumruğu Tayyip Erdoğan’ın öve öve bitiremediği İstanbul 3. havalimanında inşaat devam ederken sorunlar da bitmiyor. İnsanca koşullar isteyen işçilerin tutukluluğuna hâlâ son verilmezken, şantiyede çalışan işçilere hak gaspları ve kölelik koşulları dayatılmaya devam ediyor. AKP şefleri “koşullar düzeldi” benzeri yalanlar ortaya atsa da şantiyede hem kriz yaşanıyor hem de fatura işçilere kesiliyor.

Havalimanı inşaatında iş alan DSG İnşaat işlerin uzamasını bahane ederek konkordato ilan etti, borç yapılandırmasına gitti. Bir diğer şirket YAMANS ise işçi kıyımına gitti.

İşçilerin ücretlerini gasp etmişti, konkordato ilan etti

Geçtiğimiz haftalarda işçilerin ücretlerini gasp eden DSG İnşaat’ın genel müdürü, 8 ayda bitireceklerini öne sürdüğü işlerin İGA’nın yer tesliminde gecikmesi nedeniyle 30 aya kadar uzadığını iddia etti. “Bizim en büyük şanssızlığımız da maalesef son kapatılan kara parçası, bizim inşaatını yaptığımız alana denk geldi. PB 5 iskele binası… Bizi bu duruma getiren budur” bahanesini öne süren patronun konkordato başvurusu sonrası şantiyedeki işlerini bitirdiği ileri sürüldü.

DSG İnşaat bünyesindeki işçiler Ekim ayının sonunda 3 aydır ücretlerini alamadıkları için iş bırakmış ve yöneticilerin tehditleriyle karşılaşmıştı.

Yamans İnşaat’ta 19 işçi işten çıkarıldı

Havalimanındaki taşeron şirketlerden Yamans İnşaat’ta bugün 19 kişi işten çıkarıldı. Sabah 08.00’den itibaren yemekhanede bekletilen işçile; kimsenin kendileriyle ilgilenmemesine, su gölü içerisindeki yemekhanede köle gibi muamele görmelerine tepki gösterdi.

Sabah işe geldiklerinde çıkışlarının verildiğini öğrendiklerini belirten işçiler hiçbir haklarının verilmediğini, AGİ’lerin de gasp edildiğini ifade etti. Kendilerine “İş kalmadı” denildiğini aktaran işçiler, bugün 10 kişiye yeni işe giriş yapıldığı bilgisini paylaştı.