3. havalimanı işçileri iş bıraktı: Jandarma işçilere saldırdı

İstanbul’da yapımı süren 3. havalimanı inşaatında işçiler kötü çalışma koşullarına karşı bu sabah eyleme başladı. Yapılan görüşme sonucunda "gerekli adımlar atılacak" açıklaması yapıldı. Bugünlük eylemi sonlandıran işçiler yarın direnişe devam edeceklerini açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Eylül 2018
  • 07:01

Sık sık iş cinayetleri ve kötü çalışma koşullarıyla gündeme gelen İstanbul’daki 3. havalimanı inşaatında işçiler bu sabah eyleme başladı.

Şantiyede çalışan işçilerin kaldığı Akpınar köyü kampında kalan işçiler iş bırakarak şantiyenin giriş ve çıkışlarını tuttu.

Açılışının 29 Ekim’e yetiştirilmesi planlanan havalimanında sıklıkla iş cinayetleri ve kazaları yaşanıyordu. Şantiyede çalışan işçiler yemek ve barınma imkanlarının kötü olduğunu, sürekli servis kazaları yaşandığını belirterek tepkilerini dile getirdi. Servis bekleme alanında direnişe geçen işçiler, bunların yanı sıra çalışma koşullarıyla ilgili taleplerini ortaya koydu.

Öğlen saatlerine doğru işçiler, jandarmanın TOMA ve biber gazlarıyla saldırısına uğradı. Ayrıca, şantiyedeki itfaiye tüplerini boşaltan işçiler, saldırının ardından tekrar toplandı.

İşçilerin bir araya gelerek yaptıkları toplantıda, sendikalı olduğunu söyleyen bir işçi, şirket yetkililerinin görüşme talep ettiğini işçilere aktardı. İşçilerse bu çağrıyı geri çevirerek şirket yetkililerinin gelmesini istedi.

İşçilerle yapılan görüşmenin sonrasında İstanbul Yeni Havalimanı işletmecisi İGA tarafından yapılan açıklamada "işçilerle bir araya gelinerek gündelik hayatlarına ilişkin bazı talep ve sorunları dinlenmiştir” denilerek; "Görüşme sonucunda yaşanan sorunların çözümü konusunda çalışmaların başlatılmış olduğunu ve gerekli tedbirlerin en kısa zamanda alınacağını belirtmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Ancak taleplerinin karşılanması noktasında kesin adım atılmaması karşısında işçiler eylemlerini sürdürürken şantiyeye yığınak yapıldı. Bir işçinin gözaltına alındığı belirtilirken diğer işçiler ise eylemlerini sürdürdü.

İşçiler bu akşamlık eylemi sonlandırırken yarın sabah erkenden itibaren yeniden direnişe devam edeceklerini duyurdular.

Ancak yapılan polis yığınağı ve baskın tehditleri nedeniyle işçiler bekleyişlerini sürdürüyor.