Genel-İş ağaları ‘aklınızı başınıza devşirin! Derhal kararı geri çekin!'

Çibel işçilerinin ‘insanca bir yaşam’ mücadelesinin önüne ne sendika ağaları ne CHP geçemeyecek!..

Ege İşçi Birliği, yaptığı yazılı açıklamayla Genel-İş yöneticilerine seslenerek, haksız-hukuksuz biçimde görevden alınan Çibel işyeri temsilcilerinin derhal göreve iade edilmesini ve Çibel işçisinin iradesinin tanınmasını istedi…

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Ocak 2023
  • 21:15

Ege İşçi Birliği, yaptığı yazılı açıklamayla Genel-İş yöneticilerine seslenerek, haksız-hukuksuz biçimde görevden alınan Çibel işyeri temsilcilerinin derhal göreve iade edilmesini ve Çibel işçisinin iradesinin tanınmasını istedi…

 Ege İşçi Birliği’nin Genel-İş sendika ağalarına yaptığı çağrı şöyle:

Çiğli Belediyesi işçileri geçtiğimiz aylarda imzalanan satış sözleşmesinin ardından tepkilerini ortaya koymuştu. Genel-İş İzmir 8 No’lu Şubesi’nin bir oldu bittiyle TİS sürecini bitirmesine, taleplerinin karşılanmamasına karşı eylemler gerçekleştirmişti. İşçilerin haklı tepkisinin karşısına CHP'li belediye yönetimi, Genel-İş bürokratları el ele dikilmişler ve süreci yatıştırmışlardı. Ancak işçiler önce satış sözleşmesinde imzası olan temsilcileri olağanüstü seçime giderek değiştirmiş, yeni temsilcileriyle ek zam talebiyle eylemli süreci yeniden başlatmış oldular.

O gün imzalanan sözleşmeye direnerek, itiraz eden, çöp olduğunu ifade eden işçilerin bugün haklı oldukları bir kez daha ortaya çıktı. Durdurulamayan enflasyon, derinleşen ekonomik kriz karşısında artan yoksulluk ve sefalet artık işçi ve emekçilerin kaldırabileceği düzeyin çok ötesine geçmiş bulunuyor. Ülkenin dört bir tarafından “İnsanca yaşamaya yeten bir ücret!” talebi yükseliyor.

Çibel işçileri de “ek zam” talepli eylemlerle haklarını, emeklerinin karşılığını isteyen eylemler gerçekleştiriyor, taleplerini belediye ve örgütlü oldukları sendikaya iletiyorlar. Kısacası yapılması gerekeni yapıyor, bıçağın kemiğe dayandığı şu günlerde mücadele ediyorlar.

Bugün Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan ve Genel-İş Örgütlenme Daire Başkanı Ali Haydar Kara imzalı, hiçbir gerekçe dahi sunma ihtiyacına girmeden alınan bir kararla, Çibel işçilerinin seçilmiş işçi temsilcileri görevden alındı.

Bu karar işçi düşmanı bir karardır! İşçi sınıfı mücadelesine çalınmış yeni bir kara lekedir. CHP'nin arka bahçesi haline gelmiş Genel-İş Sendikası'nın son yıllarda alışkanlığa çevirdiği bu tutum kabul edilemez.

Çünkü; işçilerin seçtiği bir temsilciyi ancak işçiler görevden alabilir. Aksine her tutum tüm sendikal demokrasi ve mücadele ilkelerini ayaklar altına almak demektir. Hele ki mücadele ettiği için, taleplerini haykırdığı için, “insanca yaşanabilecek bir ücret” istediği için tepeden inme bir zorbalıkla görevden alma yaşanıyorsa, bu kararı verenlerin çürümüş yaklaşımlarını gösterir. Açık bir işçi ve mücadele düşmanlığının göstergesidir. Değil işçilere ait sendikalarda, işçilerin bulunduğu hiçbir yerde bu tutum yaşam hakkı bulamaz, bulmamalıdır. Bu tutumun ancak milyonlarca işçisinin sömürüsü üzerinden asalakça yaşayan burjuvaların dünyasına ait olabilir. Genel-İş ağaları aklını başına devşirsin ve kararı derhal geri çeksin!

Ülkede tek adamın despotik rejimi hüküm sürüyor. İşçi sınıfı ve emekçiler ağır bir yük altında eziliyor, yoksulluk ve sefalet derinleşiyor. Ülkede en temel insan hakkı dahi ayaklar altına alınmış, tek adamın ağzından çıkan söz yasa kabul edilir hale gelmiş durumda. Demokratik hak ve özgürlükler yok hükmünde. Söz söylemek yasak, hak talep etmek sakıncalı. En sıradan yasalar keyfi uygulamalarla rafa kaldırılmış, ülke adeta orman kanunlarıyla yönetiliyor.

Yaklaşan seçimler vesilesiyle güya AKP zulmünü bitirmek için kolları sıvayan CHP'nin bir belediyesinde çalışan işçiler yaşıyor bunu. CHP'nin siyasal uzantısı gibi davranmakta pek hünerli Genel-İş ağalarının icraatları, işçilerin karşısında aldığı zorba tutum bu.

Ülkede olan zorbalıkla, hakkını isteyen işçinin karşısında alınan tutum arasında ne fark var. Muhtemeldir ki, CHP'nin bilgisi ve yönlendirmesi ile alınan bu kararda suç ortaklığı yapanlar hangi yüzle insanların karşısına çıkıp AKP'yi ve AKP düzenini eleştirecekler. Kimi inandırabileceğinizi sanıyorsunuz?

Çibel İşçisi kardeşler; bu saldırı taleplerinize, insanca bir yaşam isteğinize bir saldırı olduğu kadar, sendikal örgütlülüğünüze de bir saldırıdır. Saldırı hepinizin iradesini hedeflemekte ve emin olun sadece sendika ağaları değil, CHP'li belediye de bunun bir parçasıdır. Onlar adına utanç verici bu tutumlarına karşı siz işçiler de emeğinize, onurunuza, iradenize ve sendikal örgütlülüğünüze sahip çıkmalı, birliğinizi güçlendirmeli ve mücadelenize devam etmelisiniz. Geri çekilmek yok! İşçiler geri çekildiğinde AKP'nin nasıl bir toplum yarattığını şu sıralar hep birlikte yaşıyoruz. Genel-İş ağalarının da onların ağababaları olan CHP'nin de rengi, tonu, söylemi değişse de zihniyeti aynı.

Ülkede de sendikalarda da tek adam yönetimlerine, baskı ve zorbalığa geçit yok! Direneceğiz ve eninde sonunda biz kazanacağız!

Ege İşçi Birliği

19 Ocak 2023