Çibel işçilerinden eylem

Çibel işçileri, DİSK/ Genel İş yönetiminin görevden aldığı temsilciler için eylem yaptı….

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ocak 2023
  • 18:00

Çiğli Belediyesi’ne bağlı Çibel şirketinde çalışan işçiler “ek protokol” talebiyle haftalardır eylem yapıyorlar. En son 15 Ocak Pazar günü Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmek isteyen işçilere korumalar müdahale etmiş, alandan uzaklaştırılmıştı.

Yapılan bu eylemin ardından dün (18 Ocak) gece yarısı, işçiler tarafından seçilen 3 sendika temsilcisi DİSK Genel-İş Genel Başkan Remzi Çalışkan ve Örgütlenme Daire Başkanı Ali Haydar Kara’nın imzasıyla görevden aldı. Temsilcilere gönderilen yazıda “sendika disiplinine uymadıkları” gerekçe gösterilerek görevden alındıkları belirtildi. Temsilcilerine ve iradelerine sahip çıkan Çibel işçileri ise Çiğli Belediyesi önünde eylem gerçekleştirdi.  

Eylemde basın açıklamasını görevden alınan temsilcilerden Yusuf Aydın okudu. Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

“CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun İzmir'e geleceği açılış törenine giderek sesimizi ve taleplerimiz duyurmak istedik. Bunun akabinde dün gece yarısı 3 temsilci görevden alındı.”

“Biz neden eylem yaptık?” diyen Aydın sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkenin bugünkü ekonomik koşullarına bakın. Süt'ten en temel gıda maddelerine dahi her gün zam gelirken bizim maaşımız asgari ücretin dahi altında kalmış durumda. En insani koşullar için, ücretlerimizin yükseltilmesi için ek protokol yapılmasını istedik ve karşılık bulmadı. Bizim bu taleplerimiz ve eylemlerimiz karşılığında CHP ve sendika bizleri temsilcilikten aldı.” 

Kılıçdaroğlu’na da seslenen Aydın “Seçilmiş belediye başkanı İmamoğlu’nun görevden alınmasıyla 900 işçinin verdiği oyla seçilen Çibel temsilcilerinin görevden alınması aynı şeydir” dedi.

Sözlerine “Bizim eylemlerimizi türlü manipülasyonlar ile karalamaya çalışanlar, iftira atanlar bilmelidir ki işçilerin arkasındaki tek güç işçilerin kendi gücü ve emek gücüdür” diyerek devam eden Aydın, belediye başkanına seslenerek ek protokol için masaya oturma çağrısı yaptı.

Eylemde söz alan Baş Temsilci Ali Bingöl ise yaptığı konuşmada Genel İş yönetimine seslenerek şunları ifade etti: 

“Demokratik olmayan uygulamaya imza atarak 3 temsilciyi görevden aldınız. Biz temsilcileri işçi arkadaşlarımız seçti bizi de ancak onlar görevden alır. Ve ne olursa olsun haklı davamızdan vazgeçmeyeceğiz, mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Cumartesi günü DİSK Genel İş Sendikası’nın önünde eylem yapacaklarını ifade eden temsilciler, yaşanan anti demokratik uygulamayı protesto edeceklerini belirttiler. Sık sık “İrademi teslim alamazsın!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İşçiler açken başkanlara huzur yok!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!”, ''Bu daha başlangıç mücadeleye devam!'' sloganlarının atıldığı eylemde işçilerin oldukça öfkeli oldukları gözlendi.

Kızıl Bayrak / İzmir