Belediye işçileri: Söz hakkımızı istiyoruz

Kadıköy-Kartal Belediye işçileri, DİSK / Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube’de yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Mart 2023
  • 18:00

Kadıköy-Kartal Belediye işçileri, DİSK / Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube’de yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.  Açıklamada DİSK/Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube’de son yıllarda yaşananlar şöyle hatırlatıldı:

“İşçi tabanından gelen kadın hareketi sayesinde kadın hak ve özgürlüklerinin yer aldığı ilerici bir toplu iş sözleşmesi imzalandı. Öte yandan, yine tabanın talebiyle başlayan Kadıköy Grevi sendikal bürokrasi tarafından şaibeli bir şekilde sonlandırıldı. Bu da yetmezmiş gibi, biz işçilerin ekonomik kriz altında ezilmemesi için ek protokol talebinde bulunan işçi temsilcileri yukarıdan talimatla görevlerinden alındı. Akabinde, biz DİSK üyesi işçiler yüzde 20 zamlara mahkûm edildik. Geldiğimiz noktada biz işçilerin sendikaya güveni kalmadı.”

Açıklamanın devamında Kadıköy ve Kartal Belediyesi işçilerin 22 Ocak’ta, Nazan Gevher Çam Ay’ı Şube Başkanlığı’na seçtiği belirtilerek yeni yönetimin işçilerin talepleri için çalışmalara başladığı belirtildi. Ardından şöyle devam edildi:

“Seçilmiş bir yönetime haber vermeden işçi iradesini yok sayarak Genel Merkez’in Kartal Belediyesi’ni 1 No’lu Şube’den ayırması kabul edilebilir değildir. Kaldı ki biz işçilere gelen duyum ayrılan şubeye seçilen yönetimden değil kayyum atanacağı bilgisidir. İsim fark etmeksizin, DİSK’e bağlı bir sendikanın işçi iradesini hiçe sayarak, seçilmiş şube başkanını saf dışı bırakmak amacıyla kayyum atama yöntemine başvurması içler acısıdır. Bu anti-demokratik yönteme AKP iktidarından aşinayız. DİSK bu yöntemin yeri olamaz. 14 Mayıs’ta gerçekleşmesi planlanan seçim, toplumun tüm ilerici kesimleri için umut ışığı olmuşken, son 20 yılın gölgesini bu umudun üzerine düşürmeye kimsenin hakkı yoktur.

Sendika yöneticilerinin bekası, işçinin refahının önüne geçemez. Emeğimizle, alnımızın teriyle insanca geçinebilmek en doğal hakkımız. Emeğimizi işverenin de sendika ağalarının da semirmesi için feda etmek istemiyoruz. Emeğimizi karşılığını istiyoruz. Söz hakkımızı istiyoruz. İşçinin iradesini de menfaatini de yok sayan yoz sendikal anlayışı tarihe gömeceğiz. Tabanın gücüyle seçilen yönetimin devre dışı bırakılmasına asla izin vermeyeceğiz. Sendika hepimizin sendikası oluncaya dek mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Kızıl Bayrak / Kartal