Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Genel Kurulu gerçekleşti

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Genel Kurulu 1 Nisan günü gerçekleşti. Yapılan seçim sonucu şube başkanlığına Ercan Gül seçildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 01 Nisan 2023
  • 22:00

Genel kurul, faaliyet ve eylemlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi ile başladı. Divanın seçilmesinin ardından divanın gündemi sunması ve delegeler tarafından oylanmasını ardından program başladı. Programda saygı duruşu, konuk katılımcıların tanıtımı, şube kurul raporlarının delege onayına sunulması ve son olarak aday konuşmaları ve seçim yer aldı.

İlk konuşmayı Genel-İş Genel Merkezi adına Toplu Sözleşme Daire Başkanı Çetin Çalışkan gerçekleştirdi. Çalışkan’ın yaptığı konuşmada öne çıkan temel gündem 14 Mayıs genel seçimleri oldu. Çalışkan’ın ardından sunulan “Şube Faaliyet Raporu” hakkında mavi listeyi destekleyen iki delege aleyhte konuşmalar gerçekleştirdi. Delegelerden Hüseyin Duman konuşmasında mevcut yönetim döneminde örgütlülüğün ve birlik-beraberliğin zayıfladığını ifade ederken, kendisinin aynı zamanda park bahçeler temsilcisi olduğunu ve toplu sözleşme sürecinde gerekirse grevden kaçmayacak bir anlayışla bir araya geldiklerini söyledi. Ayrıca üç dönemdir İzenerji işçilerini ücretleri asgari ücret zammının altında kaldığını, daha iyi çalışma koşulları için kapılara dayanan, sokaklarda hakkını arayan bir anlayış istediklerini ifade etti. İkinci delege ise konuşmasında TİS sürecinde olduklarını ve bunu unutmadan davranmak gerektiğini vurguladı. Delege konuşmalarının ardından denetim kurulu raporu oya sunuldu.

Seçim gündemine geçildiğinde ise bir grup delege seçimin blok liste olarak yapılmasını önerdi ve oy çokluğuyla kabul edildi. Seçime dahil olacak listeler divana sunuldu. Seçime kırmızı ve mavi olmak üzere iki liste katıldı. Kırmızı listenin başkan adayı 8 yıldır şube başkanlığı yapan Arif Yıldız iken, mavi listenin adayı bir önceki şube seçiminde de muhalif listeden aday olan Ercan Gül’dü.

Aday konuşmalarıyla devam eden genel kurulda ilk sözü Ercan Gül aldı. Konuşmasının ilk bölümünde mevcut siyasal iktidarın depremle birlikte kanıtlanan basiretsizliğinin yanı sıra ekonomi politikalarıyla da işçi ve emekçilerin yaşam ve çalışma koşullarını kötürümleştirdiğini ifade etti. Ayrıca ‘depremdeki tutumun aynısını Soma, Ermenek, Amasra’dan biliyoruz' dedi. İşte atmalara ve direnen işçilere değinen Gül, temel hak ve özgürlüklerimize karşı yapılan saldırılara karşı genel bir örgütlenme çağrısı yaptı. Tek adam diktatörlüğünden ve sermayenin boyunduruğundan kurtulmanın yegane yolunun da işçi sınıfının örgütlü gücüyle olabileceğini ifade etti.

Mevcut yönetimi eleştirirken muhalefet olmalarının temel nedenlerini ise taban iradesini esas alan, işyeri komiteleri ve temsilciler kurulunu işletmeyen, şube harcamalarının şeffaf olmadığı ve dişe diş bir mücadele anlayışının yer almadığı bir pratiğe karşı bir araya geldiklerini ifade etti. Ve işçi sınıfını, delegeleri ve sendikayı selamlayarak sözlerini sonlandırdı.

Mevcut yönetimin adayı Arif Yıldız ise konuşmalarında siyasal hiçbir gündeme değinmezken ağırlıklı olarak geçmişini ve süreç boyunca yaşanan olaylara yanıt veren bir konuşma yaptı.

Aday konuşmalarının ardından ara verildi ve sonrasında seçimlere geçildi. 262 delegenin oy kullandığı seçimde 2 oy geçersiz sayılırken mavi liste 169, kırmızı liste 91 oy aldı.

Bu oylama sonucu şube başkanlığına Ercan Gül seçildi.

Kızıl Bayrak / İzmir