“Genel-İş irademe dokunma”

İzmir’de Genel-İş üyesi Çibel işçileri görevden alınan temsilcilerine sahip çıkmaya devam ediyor…

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Ocak 2023
  • 17:00

Çiğli belediyesi Çibel işçileri Genel-İş 8 No’lu Subesi önünde yaptığı eylemle "Genel-İş irademe dokunma!" dedi.

Eylem sloganlar ve ajitasyon konuşmaları ile başladı. Eylemde sık sık "İrademe dokunma!", "Şube istifa, Deniz istifa!", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!", "Birleşen işçiler yenilmez!", "İşçiler burada, sendika nerede!", "İşbirlikçi sendika istemiyoruz!" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını işçi temsilcilerinden Cenan Ünal okudu. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Verdiğimiz ekmek mücadelesini herkes görüyor, duyuyor. Dost da, düşman da takip ediyor, anlatıyor. İki gün önce yaptığımız açıklamayı da basın emekçisi dostlarla yeniden paylaşacağız. Süreci baştan anlatmamızın anlamı yok. Bugün burada bir araya gelmemizin nedeni, işçilerin iradesiyle seçilen işçi temsilcilerinin görevden alınmasına karşı irademizi gasp ettirmeyeceğiz demek! için buradayız.”

Açıklamanın devamında DİSK’in İmamoğlu’na dönük saldırganlık karşısındaki tavrı vurgulandı ve şunlar ifade edildi:

“Sendikamız gerçekten demokrasiyi savunuyorsa kendi iç demokrasisini de tesis etmelidir. Genel İş Sendikası ne yazık ki, ilk defa temsilcileri görevden almıyor. Merkezden başlayarak şubelere kadar mevcut yönetim kurulları kendisine muhalif olan, farklı fikirlere sahip işçileri basit gerekçeler göstererek görevden alıyor. Şimdi İzmir’de yaşananlar da farklı değil! Şimdi bazı dinleyiciler, 'Siz de sendikaya zarar verecek eylemler yaptınız. Sendikaya sormadınız' diyecektir. Bu kesinlikle doğru değildir, kabul etmiyoruz. Biz günlerdir kendi aramızda tartıştık ve kararlarımızı da paylaştık.”

Açıklamada talepler şu şekilde aktarıldı:

“1- Söz konusu eyleme katılanlar sendika tarafından çağrılarak, olayı başka mecralardan değil önce kendi üyesinden dinlemeli. 
2- Hırsızlık gibi yüz kızartıcı suçlar işlenmişse, işçiler kendi sınıfına ihanet ederek patronlara işçi kardeşlerini satmışsa disipline götürülmelidir.
3- Eğer ortada ciddi bir durum varsa işçiye dönerek, kongreye götürmeli, işçinin tercihi yeniden tescillenmelidir.
4- Söz, yetki, karar ilkesi sadece eylem için değil, sendikanın tüm yapısını da kapsamalıdır. İhanet ve yüz kızartıcı suç dışında hiçbir işçi temsilcisi görevden alınmamalıdır.”

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“*Genel İş Sendikası İzmir 8 No’lu Şube 10 aydır işyerlerine, işçinin içine gelmiyor.
*Şubeye üye olan iki büyük işyeri Karşıyaka ve Çiğli belediyeleri ikisi de asgari ücretin altında kaldı.
İşte esas disipline söz konusu olacak uygulamalar bunlardır. Ancak görevden almayın. İşçilerle, şube yöneticilerinin koşullarını eşitleyin ve kongreye götürün biz onları nasıl görevden alıyoruz görün. İşçi iradesini sahip çıkıyor, çıkacaktır. Kimse kendi koltuğunu sağlamlaştırmak üzere ekmekle oynamasın! İşçi ve emekçiler sorunlarından nasıl kurtulabilir? Sorunların çözümü için sendika yöneticilerine kukla değil, mücadeleci işçiler gereklidir. Ekmek davası ateşten gömlektir. Ekmekle oynayan yanar.”

Kızıl Bayrak / İzmir