İEB: Sefalet ücretini kabul etmeyelim!

İşçi Emekçi Birliği, asgari ücrete yapılan sefalet zammına karşı Kadıköy’de gerçekleştirdiği eylemde fiili meşru mücadele çağrısını yineledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Aralık 2022
  • 21:00

İşçi Emekçi Birliği, asgari ücrete yapılan sefalet zammına ilişkin eylem gerçekleştirdi. Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan eylemde “İnsanca yaşanacak ücret için mücadele edelim! Ücretli kölelik düzenini yıkmak için birleşelim!” yazılı pankart taşındı. Birlik adına okunan basın açıklamasında asgari ücret açıklamasını AKP şefi Erdoğan’ın yaptığı hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:

“‘Sırtında küfe olmayanlar atıyorlar. Devlet olarak sırtımızda devamlı bir küfe var. Ve bu küfe devamlı doluyor’ dedi. Bizler o küfede kimlerin olduğunu çok iyi biliyoruz. O küfede sermayenin ihtiyaçları, rant, talan, yolsuzluk var. Ödeme garantili köprülere, hastanelere, havaalanlarına ödenecek para, şirketlerin silinen vergi borçları, sarayın ödeneği, makam araçlarına vb ayrılan para var.”

“İşgal, grev, direnişlerle kazanacağız”

Geçtiğimiz senelerde asgari ücret süreçlerinde yaşanan ihanetlerin hatırlatıldığı açıklama şöyle devam etti:

“Bizlere sefalet dayatan bu düzene karşı insanca yaşamaya yetecek ücret, insanca çalışma ve yaşam koşulları için fabrika fabrika, işyeri işyeri örgütleneceğiz! Kendi geleceğimizi ve çocuklarımızın geleceğini sermayenin, iktidarın iki dudağının arasına bırakmayacağız. Bizlerin her hak arama mücadelesini baskı ve zorbalıkla, grev yasaklarıyla engellemeye çalışanların karşısına örgütlü gücümüzle, fiili-meşru mücadeleyi büyüterek çıkacağız.”

Bekaert işçilerinin keyfi yasakları tanımayarak greve çıktığı belirtilen açıklamada son olarak “İşgal, grev, direnişlerle kazanacağız” denildi.

Piroğlu: Mücadele ederek kazanacağız!

Basın açıklamasının okunmasının ardından HDP Milletvekili Musa Piroğlu söz aldı. Asgari ücrete yapılan 3 bin TL’lik zammın lütuf olarak sunulduğuna dikkat çeken Piroğlu  hak gasplarına, savaş politikalarına değindi. Piroğlu şunları ifade etti:

 “Asgari değil insanca yaşam istiyoruz, almanın tek yolu var; iktidarın, patronların, satılmış sendikalarının iki dudağı arasına sıkışmadan mücadele ederek, insanca yaşayacak barış dolu dünyayı birlikte kuracağız. Bilsinler ki biz kazanacağız”

Eylemde sık sık, “Genel grev genel direniş”, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni”, “Asgari değil insanca yaşam”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı. Çevrede bulunan emekçilerin alkışlarla destek verdiği eylem sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul