Çürümüş, yozlaşmış sendikal bürokrasinin zorbalığına geçit vermeyeceğiz!

4. Vardiya İşçi Dayanışması ile Tekstil İşçileri Birliği, yaptıkları ortak açıklama ile Bursa Öz İplik-İş Şube Başkanı Ekrem Saraçoğlu ile sendika uzmanı ve Tüm Emekli Sen yönetim kurulu üyesi Serkan Açıcı’nın mafyavari-gangster yöntemleri kullanarak yaptıkları saldırıyı kınadılar…

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Nisan 2023
  • 08:00

4. Vardiya İşçi Dayanışması ile Tekstil İşçileri Birliği’nin kamuoyuna yaptığı ortak açıklamanın tam metni şöyle: 

“Bundan 2 yıl önce Bursa DOSAB’ta İpekiş işçilerinin direnişi sürecinde yakından tanıma fırsatı bulduğumuz Öz İplik-İş Sendikası’nın, yine DOSAB’ta ağırlıklı olarak kadınların çalıştığı Acarsoy Tekstil’de yürüttüğü sendikal çalışma sonucu 4 kadın işçi işten çıkartılmıştı. 5,5 ay süren ve Bursa ilerici kamuoyunun da büyük destek verdiği direnişin ardından yetki alınmıştı. Acarsoy patronunun talebiyle, sendika bürokratları direnişçi işçilerin sayfasının kapatılmasını istemiş, bunu kabul etmeyen işçiler tecrit edilmiş ve aylar sonrasında sendika bürokratları tarafından kapalı kapılar ardında satış sözleşmesi imzalanmıştı.

Bursa tekstil işçilerine ve Acarsoy Tekstil işçilerine karşı sorumluluğumuz gereği bu yaşanan süreci görmezden gelemezdik. 

Acarsoy Tekstil’de yaşanan sözleşme sürecini sosyal medyada eleştirmemizin ardından, DOSAB’ta bulunan ve sendikalaştıkları için işten atılan Barutçu Tekstil işçilerinin, İpekiş direnişi sürecini konuşmak üzere yaptıkları davete yanıt verdik.

Bu görüşmede karşı karşıya kaldığımız provokasyondan dolayı bu açıklama, zorunluluk olarak kaleme alınmıştır.

Sözde “sendika” Öz İplik-İş Şube Başkanı Ekrem Saraçoğlu ile sendika uzmanı ve Tüm Emekli Sen yönetim kurulu üyesi Serkan Açıcı, mafyavari-gangster yöntemlerle görüşmemizi “basarak” zorbaca, hakaret ve küfürlerle saldırı gerçekleştirdiler. İşçilere hedef göstererek kışkırtmaya çalıştılar. Bu saldırı, aynı zamanda 4. Vardiya İşçi Dayanışması Bursa Temsilcisi olan İpekiş işçisi arkadaşımıza dönük ırkçı ve kriminalize etmeye dönük tutumlarla birleşti. Biliyoruz ki, burjuva sistemin kullandığı yöntemlerle gerçekleşen saldırının gerisinde işçi örgütlenmelerinde bürokratik uzlaşmacı tutumun eleştirilmesi yatmaktadır.

Yaşanan çirkin saldırının bir parçası olan Serkan Açıcı’nın bu tutumunu yönetim kurulu üyesi olduğu Tüm Emekli Sen Bursa Şube'sine taşımak için gittiğimizde, benzer saldırgan tutum, Serkan Açıcı tarafından burada da devam etmiştir. Karşı karşıya kaldığımız saldırı konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılmasına rağmen, Tüm Emekli Sen’in gerekli kurulları günlerdir süreç işletmemiştir.

Ülkemizde sendikal bürokrasinin işçi sınıfının örgütlenmesinde yarattığı büyük bir tahribat olduğu gerçektir. Sendikal harekete hakim hale gelen çürümüş, yozlaşmış, kokuşmuş bürokratik sendikal anlayış, işçinin emeğinin ürünü olan sendikaları kendi tekellerinde görmekte, tabandan doğru gelişen her türlü eleştiriye karşı büyük bir tahammülsüzlük göstermekte, yeri geldiğinde yasakçı ve baskıcı tutumları sergilemekten geri durmamaktadır. Karşı karşıya kaldığımız saldırı da bu sendikal anlayışın yansımasından başka bir şey değildir.

Buradan tekstil işçilerine sesleniyoruz. İşçi sınıfının emeğine, onuruna, sağlığına ve haklarına sahip çıkmak için mücadele araçları olan sendikalar işçilerindir. Sendikaları babalarının çiftlikleri gibi gören, işçi iradesini yok sayan, uzlaşmacı ve işbirlikçi anlayışa karşı mücadeleyi yükseltmeyi çağırıyoruz. Buradan bir kez daha söylüyoruz; Çürümüş, yozlaşmış, kokuşmuş ve yandaş sendikal bürokrasinin zorbalığına ve sendikal mücadelede yaratılmak istenen tahribata hiçbir koşulda geçit vermeyeceğiz.

Yaşasın işçi sınıfının örgütlü mücadelesi!

Yaşasın sınıf sendikacılığı!

Yaşasın işçilerin birliği, halkları kardeşliği!

 

4. Vardiya İşçi Dayanışması - Tekstil İşçileri Birliği

11 Nisan 2023