TİB: Düşen alım gücü, eriyen ücretler… Sefalet ücretine mahkum değiliz!

Tekstil İşçileri Birliği asgari ücretin açıklanmasının ardından açıklama yaptı ve "Düşen alım gücü, eriyen ücretler… Sefalet ücretine mahkum değiliz!" dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 17 Aralık 2021
  • 08:00

Kurdaki değişim ve onunla birlikte önü bir türlü alınmayan zamlar nedeniyle bizlerin alım gücü iyice düştü. Dolar karşısında ücretlerimiz her saniye erimeye devam ediyor. Geçim sıkıntısı, yaşam şartlarının ağırlığı derken içine düştüğümüz girdaptan bir çıkış yolu arıyoruz. İşte bu tabloda işçi sınıfı için genel bir ücret haline gelen asgari ücret bu yıl kritik bir öneme sahip oldu. Tabir caizse herkes asgari ücrete kilitlendi ve meraklı bir bekleyişin içine girdi.

Bizleri sefalete ve açlığa mahkum eden AKP rejiminin sözcüleri, “enflasyona ezdirmeyeceğiz”, “çok çok fevkinde”, “son 45 yılın en iyi zammı”, “asgari ücret müjdesi” gibi açıklamalar yaparak dar boğaz içinde olan milyonların biriken öfkesini kontrol altında tutmaya çalıştı. Bu arada onlar yüksek perdeden gürültü koparırken her saniye ücretlerimiz erimeye de devam etti.

Mizansen ve parodiden ibaret olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayının başından itibaren art arda yapılan toplantıların ardından bugün nihayet 2022 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirledi. İşçi sınıfının kan emicileri Türk İş ağaları, sermayedarlar ve AKP’nin kurmayları bir masanın etrafında bir araya gelerek, bir bayram havası içinde sefalet ücretinin “müjdesini” verdiler. Kendilerince güzel haberi vermek için sözü tek adam rejiminin şefi Erdoğan’a bıraktılar. Türk Lirası'nın tarihte en yüksek erimeyi gördüğü günümüzde asgari ücrete yaklaşık % 50 oranında zam yapıldığını söylemek tam bir aldatmacadır. Net 4 bin 253 TL olan asgari ücretin, birkaç ay içinde pula dönüşeceği gerçeği orta yerde duruyorken, bu ne sevinç gösterisi acaba? Açıklamada patronları da unutmadıklarını söyleyen Erdoğan, damga ve gelir vergisinin patronlardan alınmayacağını ilan etti. Bu vergilerin nereden karşılanacağının belirsiz bırakılması işsizlik fonunun yağmalanmasını akıllara getirdi. Bir de tıpkı damadı gibi “dolarla mı maaş alınıyor” gafında bulunan Erdoğan, Türk Lirasını yedirmeyeceklerinin yalanını savurdu.

İşin asıl gerçeğine baktığımızda ise geçtiğimiz yılın başında 385 dolar olarak belirlenen asgari ücret, bugünkü dolar/TL oranına göre 100 dolar düşürüldü. Ortada bir zam yok, hatta yapılana indirim demek daha doğru olacaktır!

Bir sözümüz de Türk-İş ağalarına olacak.

Onlara göre açıklanan asgari ücret yeterli olacak ki bu yıl altına imza atabildiler. 20 bin- 30 bin maaş alan paşalara göre asgari ücretli 4 bin 253 ile geçim sıkıntısı çekmeden insanca yaşayabilecek!

Yalan ve aldatmacalara kanmayalım.

Kan emici asalakların üzerimizde bu kadar tepinmeleri bizim yaşam ve çalışma koşullarımız hakkında söz sahibi olmamamızdan kaynaklıdır. Sefalet ücretini kabul etmeyelim, bizleri açlığa, yoksulluğa mahkum eden bu sermaye düzenine karşı örgütlenelim. Mücadeleyi yükseltelim!

Tekstil İşçileri Birliği