TİB: Sefalet ücretini kabul etmeyelim, insanca yaşayabilecek ücret mücadelesini yükseltelim!

Tekstil İşçileri Birliği, yaptığı yazılı açıklamayla asgari ücretin belirlenmesi için oynanan orta oyuna karşı işçileri fabrikalarda bölüm bölüm örgütlenerek ve fabrika komitelerinde bir araya gelerek fiili-meşru mücadeleyi yükseltmeye çağırdı…

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 05 Aralık 2022
  • 19:00

Tekstil İşçileri Birliği’nin asgari ücret konusundaki yazılı açıklaması şöyle:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu her yıl olduğu gibi bu yıl da sefalet ücretimizi belirlemek için bir araya geliyor. Bir orta oyunundan ibaret olan komisyonun oyuncuları ise sermaye iktidarının temsilcisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kapitalist örgütünün şefi Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Özgür Burak Akkol ve figüranı ise sermaye uşağı TÜRK-İŞ ağası Ergün Atalay’dır.

Komisyon birleşenleri sermaye dünyasına aittir ve bizlerle uzaktan yakından alakaları yoktur. Onlar için varsa yoksa kapitalistlerin çıkarları ve kârlarıdır. Bu yüzden komisyona düşen iş, sermaye iktidarının belirleyeceği asgari ücreti ilan etmek olacaktır. Bizler tribünlerde seyirci kaldığımız sürece de bu böyle olmaya devam edecektir.
Toplumun ezici çoğunluğu için kanayan yara haline gelen ekonomik, siyasal, sosyal sorunları derinleştiren Saray rejiminin, yaklaşan seçimleri kaybetme korkusu sardığını görmekteyiz. Gelinen aşamada ortalama ücret halini alan asgari ücrete yüksek zam beklentisi havası yaratarak toplumu manipüle etmenin yollarını aramaktadır. Estirilen bu zehir havada sefalet zammını lütufmuş gibi bize yutturmaya hazırlanıyorlar.

Sermaye rejiminin körüklediği kur krizi, TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesiyle tırmanışa geçen enflasyon yüzünden alım gücümüz iyice düştü. Açlığın ve yoksulluğun dibini gördük ve adeta nefes alamaz duruma geldik. Geçtiğimiz yıl büyük şatafatla yapılan yüzde 50’lik asgari ücret zammı daha cebimize girmeden erimişti. Temmuz ayında yapılan ara zam ise hiçbir yaraya merhem olmadı. Şimdi de asgari ücret miktarı açlık sınırının en az 2 bin TL altındadır.
Durumun vahameti ortadayken, güya işçi sınıfını temsil için masada yer alan sendika ağası Ergün Atalay’ın “kırmızı çizgisi” kasım ayının açlık sınırı oldu. Böylelikle bizlere sefaleti reva gördüğünü ilan etmiş oluyor. İşçi aidatları ile ayrıcalıklı bir yaşam süren sendikacı bozuntusunun açıklamalarında bize karşı hakaret içermesinin gerisinde, Saray rejimine ve asalak patronlara düşkünlüğünün katlanılmaz boyutlara varmış olması vardır. Diğer bir yandan ise bu sendika ağasının karşısına hesap sorma bilinciyle çıkmadığımız koşullarda cesaretlenmekte ve abuk sabuk sözler sarf etmekte bir sakınca görmemektedir.

Kardeşler!

Bizim dışımızda sergilenen bu oyunu bozmanın vakti geldi de geçiyor. İnsanca yaşayacak bir ücret istiyorsak ilk önce pasif bekleyişimizden bir an önce çıkmamız gerekiyor. Bir aldatmacadan ibaret olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasına yumruğumuzu indirmek için mücadelenin öznesi olalım. Bunun için fabrikalarda bölüm, bölüm örgütlenelim. İşyeri komitelerinde birleşelim. Yükselteceğimiz fiili-meşru mücadele ile bize reva görülen sefalet koşullarını tarumar edelim. 

Tekstil İşçileri Birliği (TİB)

Aralık 2022