Çiğli Belediyesi'nde grevin 4. günü

Çiğli Belediyesi'nde grevin 4. gününde işçiler mücadeleye devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 10 Nisan 2022
  • 14:12

Çiğli Belediyesi şirketi Çibel AŞ'de Genel-İş 8 No'lu Şube üyesi 836 işçiyi kapsayan grev dördüncü gününde devam ediyor.

Halaylarla ve sloganlarla greve devam eden işçilere HDP Çiğli, Bayraklı, Karşıyaka eş başkanları, il ve ilçe yönetimi ziyarette bulundu.

Belediye önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasını Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin okudu.  Çiğli halkını ve işçileri karşı karşıya getiren bu tarzı doğru bulmadıklarını söyleyerek “Grevin tek ve gerçek sebebi; TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyon rakamları ve ENAG’ın açıklamış olduğu enflasyon rakamları doğrultusunda, insan onuruna yaraşır bir ücret talebidir” dedi. Greve dair belediye başkanın Çiğli dışından gelenlerin belediyemiz karıştırmalarına izin vermeyin açıklamasına ise, Gümüştekin bu grev işçilerin iradesiyle alındı diyerek şunları ekledi:

“Bizim tek amacımız müzakere ile haklarımızın verilmesidir. Verilmiyor ise de mücadele kaçınılmazdır. İşçilerin onay vermediği hiçbir karar, sendikamız tarafından uygulanmamaktadır. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’ye bir kez daha çağrı yapıyoruz; gelin toplu iş sözleşmesini masada müzakere ile bitirelim”

HDP adına yapılan konuşmada ülkedeki açlık ve yoksulluğa değinerek Çiğli işçilerinin sefalet koşullarına karşı başlattıkları direnişi selamlıyoruz diyerek belediye işçilerinin kazanımı herkesin kazanımı olacak diyerek konuşmasını bitirdi. Ardından TKH, TİP, mor dayanışma ayrı ayrı grev alanına sloganlar ile gelerek dayanışma ve mücadele çağrısını yenilediler.

Güzeltepe ve Şirintepe halkı belediye işçilerinin yanında!

Dünkü Utku Gümrülçü nün açıklaması ile işçiler ile halk karşı karşıya getirilmek istenmesine karşı bugün yapılan eylem yanıt oldu. Güzeltepe emekçileri grevdeki işçilere destek için kendi aralarında yemek organize ederek Güzeltepe’den Çiğli’ye yürüyüş yaparak dayanışma ve destek örgütlediler.  Pankartlar ve döviz hazırlayan emekçiler saat 14.00’da Güzeltepe ilkokulu önünde toplanmaya başladı. Eylemi haber alan polis yığınak yaparak 10’a yakın göz altı araçları ile Güzeltepe halkını terörize etmeye çalıştı. Güzeltepe İlkokulunun önünde ilk önce basın açıklaması yapılarak polisin tutumu teşhir edildi. Basın açıklamasını Güzeltepe emekçilerinden bir emekçi kadın okudu. Açıklamada şunlar söylendi:

“Bizler Çiğli işçilerinin yakınlarıyız. Onlar yalnızca kendileri için direniyorlar hepimiz için direniyorlar. Çünkü açlık koşullarında yaşayan, tenceresi yakamayan bizleriz. Her gün her yeni zamlar ile borçlar ile boğuşan bizleriz. İşte bu nedenle bizler Çiğli işçilerinin yakınları olarak, Güzeltepe halkı olarak direnişlerinin yanındayız.”

Açıklamanın ardından yürüyüşe geçildi. Polisler “yürüyüşü ancak pankart açmadan ve slogan atmadan yapabilirsiniz yoksa izin vermeyiz” baskılarına rağmen Güzeltepe emekçileri çocuklarıyla beraber yürüyüşe geçtiler ajitasyon konuşmaları ara ara yine sloganlar atarak yürüdü. Çiğli merkeze yaklaşınca davul zurna eşliği ile coşkulu bir şekilde sloganlar ile alana girildi.

Belediye önünde Güzeltepe ve Şirintepe halkı adına grevi selamlayan Güzeltepe mahalle halkından Ezgi Özer şunları dedi:

“ÇİBEL işçilerinin aileleri olarak grevi selamlıyoruz. Sistemin ÇİBEL işçilerine ve direnen tüm işçilere bugün reva gördüğü zam ücretini kabul etmiyoruz, geçinemiyoruz. 1 Mayıs’a ÇİBEL işçilerinin direnişinin ruhuyla gideceğiz ve ÇİBEL işçisi aileleri olarak buradaki direnci, inadı oradaki alanlara ileteceğiz”.

Sık sık "Çibel işçisi yalnız değildir!", "Zafer direnen işçilerin olacak!", "kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!", " Birleşe birleşe kazanacağız!", vb sloganlar atıldı. Ardından hep birlikte halay çekildi.

Grevlerden 1 Mayıslara direnen işçiler kazanacak!

Ege İşçi Birliği ÇİBEL işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu. Çiğli Kasaplar meydanından sloganlar ile gelen EİB belediye önünde "Yaşasın sınıf dayanışması!", "Çibel işçisi yalnız değildir!", "İsyan grev direniş", "Zafer direnen işçilerin olacak" sloganları atıldı.

EİB adına yapılan konuşmada belediye işçilerinin direnişi selamlanarak  şunlar ifade edildi:

"Sermayenin saldırılarına karşı direnen iler kazandı. Yemek sepeti, Antep tekstil işleri, çorap işçileri direndiler ve kazandılar Farplas işçileri çoğu kadın içi olmak üzere patronun saldırılarına karşı fabrikalarını işgal etti diyerek işçilerin karşısında yalnızca patron yok. İş vereniyle, devletiyle, kolluk güçleriyle kısacası bütün sermaye cephesi var. O yüzden bu direnişin kazanımı yalnızca Çiğli belediyesi işçilerinin kazanımı değil bütün işçilerin kazanımı olacak. Grev alanlarının yalnızca halay çekilip slogan atıldığı yer değil aynı zamanda grev alanı işçiler için bir okuldur. Kazandığı bir deneyimdir”

Ardından gemi sökümden bir işçi konuşarak Çiğli işçilerinin direnişini selamlayarak yakın zamanda kendilerinin buna benzer bir direniş gerçekleştirdiklerini işverenlerin saldırılarına karşı hep birlikte greve çıktıklarını söyledi. “Büyük bir deneyim kazandık. Bizleri bölmeye çalıştılar başarılı da oldular” diyerek “Sizler bölünmez iseniz mutlaka kazanırsınız” diyerek konuşmasını bitirdi. İşçilerle ile hep birlikte halaylar çekildi.

Çiğli Belediyesi işçileri grevlerinin 4. gününde ayrılırken yarın tekrar grev alanında olacaklarını haklarını alana kadar mücadele edeceklerini bir kez daha yenilediler.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

Kızıl Bayrak / İzmir