Çiğli Belediyesi’nde grevin 6. günü

Belediye işçileri üç yıllık sözleşmeyi kabul etmiyor

Çiğli Belediyesi’nde Çibel işçilerinin grevi 6. gününde devam ediyor. Belediye işçileri sendika ve belediye arasındaki görüşmede konuşulan üç yıllık sözleşmeyi kabul etmiyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 12 Nisan 2022
  • 15:30

Çiğli Belediyesi şirketi Çibel AŞ'de, Genel-İş 8 No'lu Şube üyesi 836 işçiyi kapsayan grev altıncı gününde devam ediyor. 

Sabah saatlerinde HDP yönetimi, Barış Anneleri ve HDP Milletvekili Serpil Kemalbay desteğe geldi.

Kemalbay Çiğli Belediyesi işçilerinin direnişi selamladı ve konuşma yaptı. Kemalbay konuşmasında şunları dedi:

“İşçiler emekçiler yeryüzünde bütün değerleri yaratanlardır. Ağır sömürü koşullarında çalışan emekçilerdir. Bizle istiyoruz ki yalnızca Çiğli’de değil bütün dünyayı el birliği ile yaşanası bir dünya yaratalım. İşte bu nedenle sizin bu direnişiniz anlamlı. Sizin bu halayları, direnişinizi Ankara’dan, İstanbul’a, Diyarbakır’a, Hatay’a kadar gitti bütün ülkeye direnişinizi sesi gitti. Biliyoruz ki içinden geçtiğimiz böyle bir süreçte mücadele etmenin, dayanışmanın, birleşmenin büyük bir önemi var. Biliyoruz ki işçiler birleşirse bir yaşamı, yaşanabilir bir ülkeyi inşa edebiliriz.”

Ardından Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube’ye bağlı İZ ENERJİ Park bahçe işçileri desteğe geldi. Çibel işçilerinin direnişi selamlayarak dayanışma mesajlarını ilettiler.  Ayrıca Genel-İş Sendikası 6 şubesinde örgütlü işçiler desteğe gelerek dayanışma mesajı verdiler.

SYKP, Özgür Öğrenci İnisiyatifi, İmeceder desteğe geldi. Tek tek işçilerin direnişleri selamlayarak dayanışma ve mücadelenin önemine dikkat çekildi.

İşçiler grevin yedinci günü belediye önünde olacaklar

13.00’da sendika ve temsilciler işçiler ile belediye konferans salonunda toplantı yaptı. Altı gündür süren grevde belediye geri adım atmayınca işçiler orta yol bulmak için teklif sundu. İki yıllık sözleşmede TEFE-TÜFE’yi kabul etmeyen belediyeye işçiler TEFE-TÜFE’de %50 oran sunup yüzde 50 üzerinde çıkan TEFE-TÜFE de yüzde 20’si alınıp yüzde elliye eklenmesi önerisi sunarak birinci yıl içinde yüzde 40 tekliflerini yenilediler. Bu tartışmalar ile sendikaya ve temsilciler yetki veren işçiler bu çerçevede toplu sözleşmeyi imzalama yetkisi vermiş oldular. Üç saat süren toplantının ardından işçiler aşağı inerek direnişe gelen misafirleri karşılayarak sloganlar ve halaylar ile taleplerin arkasında olduklarını ifade ettiler.

İşçiler halaylar ve sloganlarla direnişi sürerken saat 16.30 sendika ve temsilciler işçilerin orta bir yol bulmak için önerdikleri toplu sözleşme taslağını SODEMSEN ve Utku Gümrükçü ile görüşmek için toplantıya çıktılar, gece saat 22.30'a kadar süren toplantı sonucunda sendika yönetimi ve temsilciler işçilerin yanına indi.

Genel-İş 8 No’lu şube başkanı Deniz Şahin Gümüştekin görüşmenin olumlu olduğunu, “herkes için güzel olduğunu düşünüyoruz” dedi. “Toplu sözleşmedeki geldiğimiz aşamayı sizlerle paylaşacağız” diyen Gümüştekin şunları belirtti:

“Birinci yıl için yüzde 36 yevmiyelerimize eklenecek. İkinci yılda ilk altı ayda yüzde 20 ikinci altı ayda yüzde 17.  Üçüncü yılda ilk altı ayda ÜFE-TÜFE bölü 2 artı 2 rakamlarımızı aldık. TEFE ve TÜFE rafa kalkmıştı hiç kabul ediliyordu üçüncü yılımızda da olsa TEFE-TÜFE’yi aldık. Bu bizim için kazanımdır”

İşler açıklamanın ardından tepki gösterdi ve “Böyle bir toplu sözleşmeyi kabul etmiyoruz” dedi. İşçiler “Bizim pazarlığımızda üçüncü yıl yoktu kabul etmiyoruz, biz greve devam edeceğiz” dedi. Yarım saat süren gerilimli tartışmalarda sendika işçileri toplu sözleşmenin bu haliyle imzalanmasına kabul ettirmediler. Sert tartışmalar yaşanırken işçiler “Biz size üç yılığa imzalansın diye değil ikinci yılda TEFE-TÜFE de ortalama bir çözüm bulunsun diye yetki verdik” dedi. İşçiler “Yarın grevimizin yedinci günü burada olacağız, bütün işçiler gelecek herkesin onayı alınmadan bu sözleşme imzalanamaz” dedi.

Kızıl Bayrak / İzmir