Çiğli Belediyesi işçileri grevde

Çiğli Belediyesi işçileri 6 Nisan gününe kadar toplu sözleşme görüşmelerinde hiçbir ilerleme kaydedilmemesi üzerine greve başladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 06 Nisan 2022
  • 21:25

Çiğli Belediyesi’ne bağlı Çibel A.Ş. ile Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube arasında süren ve 800’den fazla işçiyi kapsayan toplu sözleşme sürecinde toplam 83 maddeden 68’inde anlaşma sağlanırken, 15 ekonomik ve sosyal kapsamlı maddede anlaşma sağlanamamıştı. Firma yönetiminin yüzde 20’lerde kalan son teklifine karşılık sendika yüzde 40 talep etmişti. İşçilerin talepleri kabul edilmeyince sendika 7 Mart’ta grev kararını asmıştı.

6 Nisan gecesi grev kararının yasal süresi doldu. Çiğli belediyesi işçileri 6 Nisan gününe kadar toplu sözleşme görüşmelerinde hiçbir ilerleme kaydedilmemesi üzerine gece yarısından itibaren belediye önünde toplanmaya başladılar. İşçiler, grev kararı asıldığı sürenin dolması ile birlikte kendilerinden habersiz imza atılmaması ve belediye ve sendikaya basınç oluşturmak için toplandıklarını söylüyorlar. Sadaka zammını kabul etmeyeceklerini belirten işçilerin bekleyişleri sürüyor. 

İşçilerin bekleyişi devam ederken Genel İş 8’nolu Şube Başkanı ve yönetimi, 5 Nolu Şube Başkanı ve DİSK Ege Bölge temsilcisi Memiş Sarı belediyeye geldi. Genel İş yöneticileri belediye ile tekrar görüşme yapmak için içeri girdiler. İşçiler ise alkış ve sloganlarla talepleri kabul edilmez ise greve hazır olduklarını ifade ederek hem belediye başkanına hem de sendikaya mesaj verdiler.

Kısa süren görüşmenin ardından sendika yönetimi işçilerin yanına gelerek açıklama yaptı. Şube başkanı Deniz Şahin Gümüştekin “5 aydır süren toplu sözleşmede bugün de olumlu sonuç çıkmadı. Taleplerimiz kabul edilmedi” diyerek gece 12’den sonra yasal grev sürecinin başladığını belirtti.

İşçiler halaylar, sloganlar ve alkışlarla bekleyişlerini sürdürmeye devam ediyor. Sendika yönetimi ise işçilere “12’ye kadar isteyen beklesin isteyen evlerine gidebilir” şeklinde açıklama yaparak “yarın (7 Nisan) sabah 08.00’de bütün işçiler belediye önünde olacak” diye seslendi.

Yapılan açıklamanın ardından seçilen grev nöbetçileri belediye önünde ve şantiyeye giderek nöbete başladılar.

Kızıl Bayrak / İzmir