Belediye işçileri “Gerçek kadro istiyoruz” talebi ile Kadıköy’de eylem gerçekleştirdi. İşçiler adına basın açıklamasını Binali Ağar okudu. Ağar, “Taşeron İşçilere kadro veriyoruz” yalanının 4 yıl sonra fiyaskoyla sonuçlandığını hatırlattı. “Anladık ki, kadro bir yana, bir şirketten bir başka şirkete transfer edilmişiz” diyen Ağar konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Sendikalı olacaksınız, iş garantiniz olacak, özgür toplu sözleşmeniz olacak ve haklarınız bugünden daha iyi olacak safsatalarının parıltısı döküldü, yerine öfke kabarıyor. 696 sayılı KHK'yı çıkarıp bizi bir gecede, bir şirketten diğer şirkete sürükleyen siyasi iktidarın asıl amacı, ücretlerimizin düşürülmesi, emeğimizin gasp edilmesiymiş. Türkiye'yi Çin yapacağız planını, ilk biz belediye işçileri ürerinde uyguladılar. 2018'den sonra, 2 yıl Toplu İş Sözleşmesi yapamadık. Bu 2 yıl, sadece W 4*'e (yıllık 6 8) mahkûm edildik. Bu arada asgari ücret, bu iki yılda 9026 ve 921 oranında arttı. Aradaki kayıp biz işçilerin cebinden çıktı. Gelinen noktada, KHK ile geçişten önce, asgari ücretin © 'de 100'ü ile çalışan işçiler bugün 8 500 TL taban ücret alması gerekirken, neredeyse asgari ücret düzeyinde ücret almaktadır. Oysa 696 Sayılı KHK, 900 bin işçi için çıkarılmış, merkezi kurumlardaki 450 bin işçi 4 /D kadrosuna geçirilirken 450 bin belediye İşçisi 4 /A kadrosunda bırakılmıştır. Bırakılmıştır diyoruz, çünkü; 4 /D 'ye geçseydik, haklarımız bir miktar daha artacaktı. Bu haklardan mahrum bıraktılar bizi.”
Hak kayıpları karşısında sendikaların hiçbir şey yapmadığına dikkat çeken Ağar “Artık yüz binlerce şirket işçisi çıplak gerçeği görüyor ve buna itiraz ediyoruz. 696 sayılı KHK ile getirilen düzenleme taşeronluk sistemini ortadan kaldırmamış, yeni hak kayıpları yaratmıştır” dedi.
Belediye işçilerine birleşme çağrısı yapan Ağar talepleri şu şekilde sıraladı:
“*Aynı işi yapan işçiler arasında eşitlik sağlanmalıdır. Eşit işe eşit ücret prensibi uygulanmalıdır. Mahalli idarelerdeki işçilere uygulanan, şirket işçiliği uygulamasına son verilmelidir.
*Belediye şirketlerinde çalışan işçiler, belediyelerde çalışan kadrolu işçiler ile aynı haklara sahip olmalıdır.
*Şirket işçileri, 4 D kadrosuna geçirilmelidir. 52 günlük ikramiye (İlave Tediye) hakkımız verilmelidir.
*Kadrolu, güvenceli çalışma tüm işçilerin en temel hakkıdır.
*Hiç kimse esnek, güvencesiz, taşeron çalışmaya maruz kalmamalıdır.
*İş güvencesinin temeli olan kadrolu çalışma esas çalışma biçimi olmalı, esnek, kadrosuz, taşeron çalışma iş yasasından çıkarılmalıdır.”